♦ Compania are peste 250 de proiecte pe soluţiile de monitorizare energetică ♦ Planurile pentru 2025 includ consolidarea prezenţei internaţionale şi adăugarea de funcţionalităţi avansate de cybersecurity platformei CloudEnergy.
Compania locală Albosmart, specializată în soluţii de monitorizare a consumului de energie, a înregistrat în 2024 venituri de peste un milion de euro din aplicaţia sa CloudEnergy, iar pentru anul în curs ţinteşte o creştere de cel puţin 30%, în contextul unei pieţe în continuă expansiune pentru astfel de tehnologii. Cererea este susţinută de nevoia tot mai mare a companiilor, dar şi a instituţiilor, de a-şi optimiza consumul energetic şi de a se digitaliza. Albosmart gestionează în prezent peste 250 de proiecte de monitorizare pentru clienţii săi.
„Piaţa este în continuă dezvoltare. În ultimii doi ani, noi am evoluat semnificativ, dar şi piaţa odată cu noi. Sunt din ce în ce mai multe soluţii de digitalizare şi automat şi soluţii de software din zona de energie, monitorizare de energie sau apropiate de această zonă. Vedem din ce în ce mai multe proiecte în fază de dezvoltare sau în diverse faze de implementare şi automat credem că şi cererea la nivel de software va fi din ce în ce mai mare“, a declarat Valentin Marin, fondatorul Albosmart, în cadrul emisiunii ZF Tech Day.
Platforma CloudEnergy, dezvoltată integral de AlboSmart începând cu 2017 printr-o investiţie iniţială de jumătate de milion de euro şi ajunsă la maturitate în 2020, colectează date de la diverse instrumente de măsură, senzori şi utilaje din infrastructurile clienţilor. Investiţiile totale în dezvoltarea platformei sunt estimate între 800.000 şi 1 milion de euro până în prezent.
„Platforma de fapt colectează informaţii de la instrumente de interes sau de la utilaje, diverşi senzori, instrumente de măsură. Poate fi vorba de o implementare simplă prin care colectăm date de la un singur instrument sau de la zeci de instrumente şi se poate ajunge la o implementare mult mai complexă, unde discutăm de mii de instrumente aflate în locaţii diferite“, a explicat el.
Soluţia centralizează informaţiile, permiţând monitorizarea în timp real, analiza datelor, raportarea şi alarmarea, oferind beneficiarilor un „dashboard“ general, adaptat nevoilor specifice fiecărui departament (management, tehnic, mentenanţă).
În ultimii doi ani, Albosmart a adus o serie de îmbunătăţiri semnificative platformei. „Am extins platforma CloudEnergy dincolo de sectorul privat. Am încercat să mergem către instituţii publice, să pregătim platforma pentru infrastructuri urbane. Am încercat să integrăm soluţii avansate de monitorizare, de exemplu pentru energia verde, să optimizăm reţele industriale complexe, să îmbunătăţim partea de securitate, inclusiv îmbunătăţirea integrărilor cu sistemele SCADA existente. Eu cred că toate aceste îmbunătăţiri au dus la consolidarea poziţiei noastre în implementarea soluţiilor de management energetic”, a subliniat Valentin Marin.
Printre proiectele de referinţă implementate recent se numără unul în industria de petrol şi gaze, o premieră pentru Albosmart. „La nivel de ţară, pentru noi a fost unul dintre cele mai mari şi cele mai complexe, ajungând să monitorizăm un număr de 15 locaţii diferite din România şi un număr de peste 6.000 de instrumente de valori colectate în partea de monitorizare”, a menţionat fondatorul Albosmart. Un alt proiect important a vizat sectorul public, în zona de învăţământ, unde compania monitorizează consumurile de energie electrică, apă rece, apă caldă şi energie termică în 32 de locaţii. „Credem că este un pas important pentru a ne apropia de infrastructurile urbane mari şi a reuşi să implementăm soluţia în proiectele de Smart City”, a adăugat el.
Proiectul din zona de educaţie a fost realizat împreună cu Orange Business, cele două companii având un parteneriat strategic în ultimii ani. Totodată, cele două companii au realizat împreună şi alte proiecte, inclusiv în afara ţării.
“Am reuşit începând de anul trecut să dezvoltăm împreună un proiect pentru un client din România (din industria componentelor auto – n. red.), proiect pe care îl scalăm în momentul de faţă şi în afara ţării. Aceasta este o primă abordare împreună cu Orange România de a ieşi de pe piaţa locală către pieţe externe”, a punctat Valentin Marin, precizând că extinderea internaţională vizează ţări din Asia şi America de Sud. „Este primul proiect în afara pieţei europene pentru noi şi credem că acesta este un pas important în dezvoltarea colaborării noastre cu Orange România.”
Pentru anul în curs, Albosmart are planuri ambiţioase, susţinute de un început de an bun, cu proiecte deblocate şi contractate. Compania ţinteşte implementarea a cel puţin 10 proiecte mari pe pieţele externe, vizând cu precădere Europa şi Asia, şi continuarea abordării proiectelor din sectorul industrial din România.
Pe partea de dezvoltare a platformei CloudEnergy, compania se va axa pe securitatea cibernetică. „Ne propunem ca platforma CloudEnergy să devină de fapt o interfaţă între operatori sau utilizator final şi sistemele SCADA existente. Având în vedere toate atacurile de tip cybersecurity asupra facilităţilor de producţie, cred că instrumentul acesta va fi unul destul de important şi va fi un tool cu care noi vom putea securiza anumite [zone], oferind o protecţie sporită. Încercăm să securizăm sistemele SCADA şi totuşi să avem acces la informaţii de producţie, la starea utilajelor fără a pune în pericol sau fără a expune sistemele SCADA”, a detaliat el. Compania dezvoltă, de asemenea, o platformă pentru mentenanţa utilajelor industriale, pe care speră să o integreze cu CloudEnergy.
Pe termen mediu şi lung, Albosmart vizează consolidarea prezenţei internaţionale. „Piaţa cu siguranţă se va dezvolta. Vedem evoluţia faţă de acum doi ani. Sunt mult mai multe investiţii în domeniul energiei. Companiile au pus un accent din ce în ce mai mare pe zona de digitalizare. Cred că în următorii cinci ani vom reuşi să avem din ce în ce mai multe proiecte complexe implementate în afara ţării şi îmi doresc ca pe termen mediu şi lung să avem un birou extern şi să reuşim să implementăm proiecte pe alte pieţe şi să oferim suportul nostru la fel de bine şi clienţilor externi”, a conchis fondatorul Albosmart.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE