The Power Of Many

BRD: România este în pericol să piardă contactul cu viitorul ei. Este o urgenţă naţională să ne implicăm în sprijinirea educaţiei

20.01.2022, 10:36 Autor: Publicitate

România alocă în 2022 uşor peste 2% din PIB pentru educaţie, respectiv 32 miliarde de lei, din care cea mai mare parte, aproape 70%, sunt bani pentru salarii, în condiţiile în care sistemul de învăţământ are nevoie urgentă de reformă şi modernizare, realitate devenită cu atât mai clară în ultimii doi ani de pandemie.

Lipsa dotărilor, a resurselor online, a competenţelor digitale sunt probleme scoase la lumină de şcoala online şi care s-au adăugat problemelor mai vechi, legate de aglomerarea claselor, nivelul ridicat de abandon şcolar, rezultatele slabe de la testele naţionale, dar şi internaţionale.

„În acest moment, România este în pericol de a pierde contactul cu viitorul ei.  Este o urgenţă naţională să ne implicăm cât mai mulţi cei care vrem să contribuim la un sistem de educaţie care să ducă la dezvoltarea societăţii. O educaţie mai bună are impact pozitiv asupra întregii societăţi, asupra businessurilor, dar nu numai - şi universităţile , artele, cultură, întreagă societate este mai prosperă”, spun reprezentanţii BRD.

În acest context, banca a devenit anul trecut partener fondator în platforma Alfabetar, în parteneriat cu Asociatia pentru Valori în Educatie, program care vrea să atace problema sistemică a învăţământului local, analfabetismul funcţional sau problemele legate de literaţie. 

Platforma online este disponibilă gratuit oricărei şcoli şi asigură profesorilor resurse digitale pentru prevenirea şi reducerea decalajelor de scris, citit şi înţelegerea textului în rândul elevilor, oferind resurse personalizate, indiferent de vârstă.

„Peste 700 de profesori din 61 de şcoli, din 8 judeţe, au trecut prin programul Alfabetar. Asta înseamnă aprope 15.000 de elevi impactaţi. Impactul a fost însă mult mai mare, deoarece 30.000 de elevi au fost testaţi prin platformă, pentru a evalua nivelul de literaţie. Practic, această platformă poate schimba metoda de predare la clasă”.

Situaţia gravă din învăţământul local este poate cel mai clar evideţiată de rezultatele testelor PISA derulate la nivel international, care au arătat în 2018 că 44% din elevii români nu înţeleg ce citesc, iar 47% nu pot să rezolve probleme matematice de bază.

„Viziunea noastră despre transformarea educaţiei se bazează pe numeroase studii care spun că trebuie investit în inima sistemului, adică în profesori. Ei trebuie să fie pregătiţi să aplice metode de pedagogie moderne astfel încât să nu lase niciun copil în urmă. Şi este esenţial ca împreună, cât mai mulţi actori, să creăm impact colectiv pozitiv”, spun reprezentanţii BRD.

Pe lângă rolul de instrument digital, Alfabetar îşi propune să creeze o comunitate de ONG-uri, specialişti în educaţie care să lucreze împreună la soluţii, instrumente, suport pentru profesori.

„Ce a lipsit până acum şi ce a adus în plus Alfabetar este o coordonare de resurse a mai multor entităţi: Asociaţia pentru Valori in Educaţie (AVE), în parteneriat cu ONGurile: Infinit Edu, Fundaţia Noi Orizonturi şi Asociatia Ovidiu Ro, cu sprijinul specialiştilor de la BRIO (care au construit şi oferă gratuit în proiect un instrument ştiinţific care evaluează competenţele de scris şi citit ale copiilor din clasele primare şi de gimnaziu”.

În afară de Alfabetar, BRD s-a implicat în ultimii ani şi în alte programe din zona de educaţie, inclusiv programele de robotica BRD FTC, la care se înscriu anuale câteva sute de şcoli şi mii de elevi de liceu.

„In urmă cu 5-6 ani, robotica era un domeniu necunoscut în România, iar in liceu nu se predă aproape deloc programare. Astăzi, iată 5 ani mai târziu şi un efort al organizaţiei Natie prin Educaţie, dar şi o investiţie de peste 1 milion euro din partea noastră, vorbim de un adevărat fenomen: peste 5000 de elevi participă în fiecare an la competiţii de robotică în România, iar echipele noastre câstigă mari competiţii in străinătate. Este un exemplu de cum se pot modifica lucrurile într-un termen relativ scurt”, au mai spus reprezentanţii BRD.