Top 1000 companii

Antreprenorii care au construit companii lider de piaţă

Antreprenorii care au construit companii lider de piaţă

Autor: Dana Ciriperu

04.05.2018, 13:14 701

Dedeman Bacău, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, este pentru al patrulea an consecutiv cel mai mare business antre­pre­norial cu capital privat românesc după ce cifra de afaceri a avansat cu 20% în 2016, la 5,2 mld. lei. Dedeman este singura companie privată locală care a reuşit astfel să treacă peste pragul de vânzări de un miliard de euro. Retailerul de bricolaj este şi cel mai profitabil business din top 20 companii antreprenoriale şi se află pe locul doi după numărul de salariaţi după RCS&RDS.

Compania din telecom controlată de Zoltan Teszari a urcat în 2016 pe locul doi în topul firmelor antreprenoriale (3,2 mld. lei afaceri, în creştere cu 22%), iar podiumul este completat pentru prima dată de Altex. Retailerul de electronice şi electrocasnice deţinut de Dan Ostahie urcă pe locul trei la finalul unui an în care vânzările companiei s-au majorat cu 40%, la 2,7 mld. lei.

Schimbările pe podiumul companiilor cu capital privat românesc vin după ce Augustin Oancea, acţionar al grupului de firme Tinamar Ind (pe poziţia a doua în 2015), a decis să-şi împartă afacerea pe linii de business diferite. Chiar şi aşa, Tinmar Energy, cea mai mare firmă din grupul deţinut de Oancea, rămâne în top cinci, cu afaceri de 2,4 mld. lei în 2016. Piaţa pe care activează compania din ener­gie a grupului Tinmar este însă extrem de imprevizibilă, iar în 2017 a generat patru din cele mai mari zece insolvenţe, dar şi un faliment de răsunet al traderului Arelco Power. 

În 2015, unsprezece companii antre­pre­noriale aveau afaceri de peste un miliard de lei, iar în 2016 mai erau doar nouă firme care au trecut peste acest prag. Astfel, în loc ca businessul privat româ­nesc de talie mare să crească, insolven­ţele şi declinul unor pieţe restrâng accesul firmelor locale în liga mare a compa­niilor locale. 

România avea în urmă cu un an 115 companii cu vânzări de cel puţin un miliard de lei. Transilvania General Import-Ex­port, compania de distribuţie din grupul construit în judeţul Bihor de fraţii Ioan şi Viorel Micula, care închide top 20 firme antreprenoriale, se află pe poziţia 154 în topul celor mai mari 1.000 de companii din România. 

În top zece companii din economie nu se află niciun business privat cu capi­tal românesc, Dedeman este abia pe pozi­ţia a unsprezecea în 2016. Top zece multi­naţionale au avut în 2016 afa­ceri de 100 mld. lei, în timp ce top zece com­panii antreprenoriale au avut vân­zări de 23,4 miliarde de lei, de cinci ori mai mici. Doar Automobile Dacia singură a rapor­tat în 2016 o cifră de afaceri de 20,7 mi­liarde de lei.

Comerţul, cea mai mare „industrie“ a României, este şi sectorul care domină categoric topul celor mai mari companii antreprenoriale: cincisprezece din cele mai mari 20 de companii au activităţi de comerţ, iar în top 20 îşi face loc un singur jucător cu activităţi de producţie. Aramis Invest din Baia-Mare, cel mai mare producător de mobilă din România, este astfel cel mai mare business antrepreno­rial din zona de producţie, dar şi cel mai mare exportator cu capital privat româ­nesc. Compania s-a dezvoltat ca urmare a parteneriatului cu gigantul suedez IKEA, iar în ultimii trei ani a avut un buget de investiţii de 30 de milioane de euro pentru extinderea producţiei. 

Companiile private româneşti au ajuns la o cifră de afaceri de 571 mld. lei în 2016, în creştere cu 4% faţă de 2015, dar companiile străine au crescut cu 5%, până la o cifră de afaceri de 609 mld. lei, arată datele studiului „Capitalul privat românesc“ realizat de ZF în colaborare cu  PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din România. Firmele private româneşti au ajuns astfel la o cotă de piaţă de 46% din cifra de afaceri totală din economie, faţă de 47% în anul anterior, iar firmele străine cu crescut de la 49% la 50%. 

Restul de 4% din cifra de afaceri totală de aproape 1.300 mld. lei din 2016 a revenit firmelor de stat. Studiul a luat în considerare firmele „româneşti“ ca fiind cele cu capital privat majoritar românesc, firmele „străine“ cele cu capital majoritar străin şi firmele de stat cele cu capital majoritar de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO