Top 1000 companii

Dinu Bumbăcea, partener coordonator consultanţă, Deloitte România: Impactul economiei digitale asupra proceselor economice şi administrative

Dinu Bumbăcea, partener coordonator consultanţă, Deloitte România: „Unul din avantajele României în trecerea către economia digitala îl reprezintă un sector IT  relativ dezvoltat care contribuie cu ceva mai mult de 5% la formarea PIB.“

Dinu Bumbăcea, partener coordonator consultanţă, Deloitte România: „Unul din avantajele României în trecerea către economia digitala îl reprezintă un sector IT relativ dezvoltat care contribuie cu ceva mai mult de 5% la formarea PIB.“

27.03.2018, 11:08 196

Economia digitală este considerată a fi a patra revoluţie industrială, caracterizată prin capacitatea de a transforma economii, locuri de muncă şi chiar societatea în ansamblu, prin introducerea de noi tehnologii şi procese. Este de aşteptat ca economia digitală să contribuie la egalizarea socială şi economică. În acelaşi timp, tehnologia va contribui la creşterea accesului la educaţie, locuri de muncă şi finanţare, chiar dacă, pe termen scurt, ar putea conduce la reducerea locurilor de muncă cu activitate repetitivă şi fără valoare adăugată din aproape toate sectoarele economice, fie că vorbim de industrie, agricultură sau servicii. În România, estimăm că aproximativ 60% din locurile de muncă existente ar putea fi afectate de economia digitală: cauzele principale sunt dezvoltarea conceptului de e-guvernare, robotizarea şi automatizarea în sectoarele industriale şi transferul serviciilor din zona tradiţională către zona digitală. Dacă revoluţiile industriale precedente au produs schimbări pe durata mai multor generaţii, economia digitală produce efecte semnificative pe durate mult mai reduse.

Unul dintre avantajele României în trecerea către economia digitală îl reprezintă un sector IT  relativ dezvoltat care contribuie cu ceva mai mult de 5% la formarea PIB, dar care, prin trendul de creştere accelerat din următorii ani, va ajunge la aproximativ 10% din PIB, atrăgând investiţii de peste două miliarde de euro.

România se situează pe poziţia 28 în Europa după valoarea indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) cu o valoare a acestui indice de 0,33 în 2017 faţă de 0,31 în 2016, comparativ cu media UE de 0,52 în 2017 şi 0,49 în 2016. Indicele compozit are cinci elemente: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiilor digitale şi digitalizarea serviciilor. Dintre toate acestea, România este clasificată pe poziţia 22 numai pentru conectivitate, în timp ce pentru toate celelalte elemente ne situăm pe poziţia 28. Este important de subliniat şi că gradul de incidenţă a aplicaţiilor Fintech este de numai 20% în România, faţă de 80% în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Decalajul României în economia digitală generează oportunităţi semnificative, reprezentate în principal de:

• Digitalizarea serviciilor publice din România, conducând la o administrare mai bună şi mai eficientă, îmbunătăţirea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor, simplificarea interacţiunii dintre administraţia publică şi contribuabili, dar şi reducerea incidenţei corupţiei în administraţia publică.

• Integrarea tehnologiilor digitale în procesele economice cu impact direct asupra creşterii competitivităţii şi productivităţii economiei româneşti.

• În ceea ce priveşte serviciile, ne aşteptăm la digitalizarea serviciilor financiare prin transferul activităţilor în spaţiul digital prin internet banking, self-banking şi aplicaţii Fintech, dar şi introducerea serviciilor de telemedicină sau digitalizarea proceselor educative.

De unde vin însă constrângerile principale în avansul rapid al economiei digitale în România? Aici trebuie să avem în vedere disponibilitatea resurselor financiare necesare investiţiilor pentru implementarea tehnologiilor digitale, disponibilitatea resurselor de capital uman capabile să utilizeze tehnologiile digitale în diverse sectoare de activitate şi, nu în ultimul rând, capacitatea de management al procesului de tranziţie la economia digitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO