Top 1000 companii

Mereu în reorganizare

Mereu în reorganizare

Autor: Roxana Petrescu

06.04.2018, 10:07 169

Topul este dominat de Petrom şi Romgaz. Prima companie este unicul pro­du­cător de petrol din Româ­nia, asigu­rând în ace­laşi timp jumătate din pro­ducţia de gaze, în timp ce Romgaz asigură cealaltă jumătate a producţiei de gaze.

Deşi România mai are o produc­ţie im­portantă de cărbuni, companiile care se ocupă cu această activitate nu au intrat în top, multe dintre minele de hui­lă sau lignit fiind integrate în com­panii de producţie a energiei electrice.

Un exemplu în acest sens este Com­ple­xul Energetic Oltenia, în a cărui struc­tură se află fosta Societate Naţio­nală a Lignitului Oltenia.

Puţine industrii locale au trecut printr-o transformare atât de drama­tică precum cea extractivă, scăderea afa­cerilor însoţită de cea a numărului de angajaţi oglindind atât declinul re­sur­selor, cât şi mai ales modificarea mixu­lui energetic local.

În timp ce vântul s-a transformat în bani pentru investitorii în eoliene, cărbunii pentru termocentrale au rămas în pâmânt.

Datele de la Autoritatea Naţio­na­lă de Reglementare în domeniul Ener­giei (ANRE) arată că în 2008, anul de graţie al economiei locale, ter­mocentralele ali­men­tate de cărbuni aveau o pondere de aproape 40% din mixul energetic, cea mai mare con­tri­bu­ţie dintre toate sursele. În acel an, peste 20.000 de oameni lucrau în mi­ne­le care alimentau marile unităţi ter­mo şi aveau un business de peste 2 miliarde de lei.

În 2016, ultimul an pentru care sunt date complete atât la Ministerul Fi­nan­ţelor, cât şi pe ANRE, ponderea căr­bunilor în mixul de energie ajun­se­se la doar 24%. Procentele pierdute de cărbuni din mixul de energie au fost preluate de solare, eoliene şi bio­ma­să, forme de producţie de ener­gie sus­ţinute prin sche­me de spri­jin gene­roa­se, plă­tite prin factu­rile suportate de toţi consu­ma­torii de elec­tri­citate din România.

Nemodernizate şi supuse acestei pre­siuni din partea pieţei, minele de cărbuni s-au închis, astfel că la finalul anu­lui 2016 cifra de afaceri a companiilor acti­ve în extracţia acestei resurse ajunsese la mai puţin de 80 de milioane de lei, circa 1.200 de oameni continuând să lucreze în acest sec­tor. Aşa cum am precizat mai sus, evo­lu­ţia cifrei de afaceri oglindeşte şi reor­gani­zarea din industria minieră, unde o parte din minele de cărbuni au fost inte­grate în producătorii de energie.

Extracţia petrolului brut este o altă in­dustrie care a trecut prin schimbări deter­minate de declinul producţiei. Desigur, jocul preţului petrolului a avut şi el un impact semnificativ. Dacă în 2008 media de preţ pe un baril de petrol era de 95 de dolari, în 2016 aceasta a ajuns la 42 de dolari. Producţia de petrol a fost de 4,5 mi­lioa­ne de tone în 2008, pentru ca în 2016 să ajungă la 3,9 milioane de tone, potrivit date­lor publicate în rapoartele financiare ale OMV Petrom.

Astfel, de la un business de 16,7 mld. lei, extracţia petrolului brut a ajuns la un ni­vel de 12,5 mld. lei. OMV Petrom este uni­cul producător local de petrol şi gaze, cifre­le de mai sus reprezentând de fapt evoluţia afacerilor acestei companii. Odată cu acest declin, este vizibilă reducerea businessului în zona de servicii destinate extracţiei petro­lului. Astfel, de la 3,7 mld. lei în 2008, la finalul lui 2016 firmele active în acest domeniu au înregistrat un rulaj de 1,7 mld. lei cu 6.140 de angajaţi, cu aproape 40% mai puţini faţă de 2008.

România este una dintre cele mai bo­ga­te ţări la nivel european în materie de resur­se. Este al patrulea producător de ga­ze naturale şi de petrol. Potrivit unor in­for­maţii centralizate de ZF, existau licenţe de exploatare pentru mai bine de 70 de substan­ţe minerale, de la andezit, ape mi­ne­rale sau calcar până la uraniu, cupru, huilă sau sare, potrivit datelor disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Anul acesta, potrivit datelor dispo­nibile, s-ar putea da startul proiectului de exploa­tare la mare adâncime a gazelor din Marea Neagră. Deja se fac planuri pentru exportul acestor gaze, dar până acum nu a fost pus pe masă niciunul destinat folosirii acestor resurse pe plan intern. Industria îngrăşămintelor chimice, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale, este la pământ, iar jumătate din casele românilor sunt încălzite cu lemne, reţeaua de distribuţie a gazelor naturale nefiind suficient dezvoltată.

În ciuda creşterii economice care stârneşte invidii la nivel global, românii sunt la coada clasamentului european în funcţie de salarii. Mai slab stă Bulgaria, o ţară lipsită de resurse.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. Provocarea pentru perioada următoare este legată de reluarea investiţiilor, pentru că în absenţa acestora, producţia de ţiţei şi gaze ar scădea. Impredictibilitatea este un alt element care caracterizează această perioadă: modificările de fiscalitate şi ale reglementărilor făcute din scurt şi fără luarea în considerare a opiniilor celor afectaţi fac ca România să fie mai puţin predictabilă şi atractivă în ochii investitorilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO