Top MBA

Aveti la fel de multi manageri buni sau rai ca peste tot in lume

Aveti la fel de multi manageri buni sau rai ca peste tot in lume

Dr. Bodo B. Schlegelmilch, decanul WU Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena

19.03.2008, 20:59 43

Executivii romani sunt ambitiosi, dornici sa invete si muncesc mult, insa nu se poate vorbi despre ei ca despre o categorie aparte, diferita de modelele culturale si de business din alte tari.
Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac managerii de pretutindeni este faptul ca nu comunica suficient. "Managerii ar trebui sa isi puna mai multe intrebari cu privire la felul in care conduc companiile si incotro conduc businessul si sa comunice apoi aceste lucruri in organizatii", spune Bodo Schlegelmilch, decanul WU Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena, care ofera pe piata locala programul de EMBA al universitatii austriece.
Intrebari de genul "Suntem relevanti in piata?", "Facem bine ceea ce facem?", "Spre ce ne indreptam?" ar trebui sa figureze in agenda oricarui executiv. "Multi dintre cei care conduc organizatiile sunt prea blocati in planuri pe termen lung. Cel mai mult gresesc managerii la capitolul abilitatilor interpersonale si in chestiuni de leadership. Cat priveste abilitatile tehnice, acestea reprezinta o chestiune de igiena si majoritatea managerilor stau bine din acest punct de vedere. La nivel de soft-skills apar problemele."
Romanii nu fac exceptie in acest sens, dar nici nu se poate generaliza vorbind despre un tipar in care acestia se incadreaza. "Aveti la fel de multi manageri buni sau rai ca peste tot in lume", este de parere decanul WU Executive Academy.
Scepticismul unora fata de programele de MBA nu este justificat, cu atat mai mult cu cat piata programelor de instruire manageriala trebuie privita in context international. "Romania nu este o insula. Trebuie sa privim atitudinea fata de MBA sau Executive MBA intr-un cadru global. Orice manager, din orice tara din lume, vrea sa aiba dupa ce a finalizat un program o diploma sau un certificat care sa ateste ca a urmat cursurile unei scoli de prestigiu", subliniaza Schlegelmilch, adaugand ca foarte importanta este distinatia care trebuie facuta intre cele doua tipuri de program.
In general, un EMBA este un program in cadrul caruia managerii lucreaza, in timp ce in cazul MBA-ului sunt mai frecvente cazurile in care acestia se retrag temporar din job pentru a urma cursurile. "Un program full-time este o investitie majora de timp si tot mai multi manageri se intreaba daca merita sa isi intrerupa munca pentru un an sau doi."
Unul dintre principalele argumente in favoarea unui program de instruire manageriala este avansul rapid al mediului economic si schimbarea permanenta de paradigma in business. "Exista tendinte noi de dezvoltare in management, ca outsourcingul sau ultimele tehnologii, pe care le poti rata daca nu inveti mereu de-a lungul carierei. Multi dintre managerii care au intrat pe scena de business in urma cu zece ani nu mai sunt la curent cu aceste tendinte", spune Schlegelmilch.
Programul universtitatii austriece WU Executive Academy este cel mai scump de pe piata locala, costul pentru cele 14 luni fiind de 35.000 de euro. Cei 30 de manageri romani care au absolvit prima promotie a EMBA-ului au beneficiat de finantare din partea Petrom si Erste, cele doua companii partenere in cadrul programului pe piata locala. Pentru cea de-a doua promotie au fost oferite doar 20 de burse, urmand ca pentru restul de zece locuri managerii sau companiile in care acestia lucreaza sa achite integral costurile.
Pe de alta parte, managerii care urmeaza programul de EMBA la Viena se impart in trei categorii: o treime sunt sponsorizati de companii, o treime platesc singuri cheltuielile pentru program, iar intr-o treime din cazuri finantarea este mixta.
Astfel, nici in ceea ce priveste modalitatea de plata, nu exista retete universale. "Managerii care vad MBA-ul ca pe un bilet spre o noua slujba ar trebui sa plateasca pentru cheltuielile pe care le implica programul. Daca simt ca au oportunitati de promovare in companii, nu ar trebui sa isi faca griji in cazul in care angajatorii platesc", precizeaza decanul WU Executive Academy.
Universitatea din Viena a decis sa isi aduca pe piata romaneasca programul de Executive MBA din doua motive: cele doua companii austriece - Erste si OMV - intrasera in Romania prin achizitii si au decis sa isi urmeze clientii, iar al doilea motiv a fost dat de dimensiunea in sine a pietei.
Piata locala a devenit interesanta pentru scolile care ofera programe de instruire manageriala mai ales dupa aderare. "Am venit in Romania pentru a ramane aici mult timp." Considera insa ca piata ar trebui sa devina mai critica cu privire la ce inseamna un program de MBA sau Executive MBA. "Oamenii trebuie sa realizeze importanta calitatii in cazul urmarii unui MBA si cat de mult conteaza sa ai o diploma de la o universitate cu reputatie", spune el.
In acest sens, sunt trei mari criterii care trebuie luate in considerare: line-up-ul international de la catedra, profilul celorlalti manageri care se inscriu in program, pentru ca unul dintre cele mai mari castiguri este invatarea din experienta altor manageri, si reteaua de absolventi de care te poti folosi mult timp dupa ce ai finalizat programul.
"Suntem foarte atenti la selectia celor pe care ii primim in program, pentru ca nu vrem sa ne trezim cu o clasa de juniori fara experienta, de la care nu ai ce sa inveti", subliniaza Bodo Schlegelmilch.
Programul de EMBA al Universitatii din Viena se desfasoara in limba engleza, insa managerii romani care il urmeaza au tendinta de a vorbi romana intre ei, fapt ce prezinta un oarecare neajuns. "Intentionam ca pe viitor sa atragem si studenti non-romani pentru a 'forta' comunicarea in engleza intre studenti", spune decanul.
Cat priveste viitorul organizatiilor, decanul de la WU Executive Academy crede ca acesta va sta sub semnul networkingului. "Companiile nu-si mai stabilesc strategia independent, ci prin relationare. Vor castiga acelea care vor avea abilitatea de a crea aliante si retele", incheie el.

Nume program: EMBA WU
Institutia: Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena
Data aparitiei: 2007
Specializare: management general si financiar
Cost: 35.000 de euro
Durata: 14 luni
Numar total absolventi: 30

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO