Top MBA

Salarii cu 60% mai mari pentru absolventii de EMBA

Salarii cu 60% mai mari pentru absolventii de EMBA
24.03.2010, 13:39 46

Principala diferenta dintre cele doua programe o reprezintapublicul tinta: daca un MBA se adreseaza cu precadere tinerilorabsolventi de facultate, cu experinta mai redusa in munca si careisi propun sa avanseze intr-o pozitie manageriala, accederea la unprogram de EMBA este putin restrictiva. In general, programele deEMBA se adreseaza managerilor care au acumulat deja o experientacuprinsa intre 3 si 5 ani pe pozitii de conducere.

Scolile americane domina topul celor mai bune programe de MBAdin lume, potrivit editiei din acest an a clasamentului realizat deFT, intrucat sase din primele zece scoli de afaceri sunt americane,iar cele mai mari salarii le au tot absolventii de pe continentul nord-american. Celmai bine castiga absolventii Stanford University (locul 4 in lume),care ajung la salarii de peste 10.000 de euro lunar.

Chiar daca au salarii mai mici decat absolventii de EMBA,managerii care au absolvit un program de MBA de top au parte decresteri salariale de 120% dupa absolvire. In schimb, absolventiicelor mai bune programe de EMBA din lume primesc salarii mai mari,in medie, cu 83%, dupa absolvirea programului.

Cel mai bun program de EMBA a fost oferit anul trecut de scoalade afaceri chineza Kellog Hong Kong UST Business School, care adetronat astfel scoala americana Columbia Business School, prima inclasamentul din 2008.

Un absolvent al celui mai bun program de EMBA oferit de scoalade afaceri chineza castiga, in medie, 28.900 euro pe luna la treiani dupa absolvire.

Daca in clasamentul din 2008 absolventul celui mai bun programde EMBA - oferit de Columbia Business School - castiga, in medie,18.000 de euro pe luna, anul trecut salariile celor care au urmatacest program, clasat pe pozitia a treia in top, au scazut cuaproape 3.000 de euro pe luna. Totusi, cei care vor beneficia decele mai mari cresteri salariale dupa absolvire vor fi absolventiiscolii de afaceri IE Business School din Spania: cei care alegprogramul de MBA vor castiga cu 159% mai mult dupa absolvire, intimp ce managerii care urmeaza programul de EMBA vor avea salariimai mari cu 137%.

20% din absolventii de MBA nu-si gasesc usor unjob

Unul din cinci absolventi de programe de MBA nu a reusit sa-sigaseasca un loc de munca dupa trei luni de la absolvire, arata celemai recente informatii colectate de FT de la scolile de afaceri.Procentul este dublu fata de cel inregistrat in 2008. Insa impactulcrizei nu a fost resimtit doar de proaspetii absolventi aiprogramelor de MBA, intrucat cei care si-au incheiat studiile in2006 au raportat salarii mai mici fata de colegii lor care auabsolvit in 2005. Per total, salariile absolventilor din 2006 auscazut, in medie, cu 1,5% fata de cele ale absolventilor din 2005.Salariul mediu al acestora a fost anul trecut de 7.400 de euro, inconditiile in care la trei ani dupa absolvire cresterile salarialeinregistrate au fost de 98%.

Absolventii de MBA cu cele mai mari salarii lucreaza in sectorulfinanciar- bancar si in consultanta. Din 2002 pana anul trecut,salariile absolventilor de MBA au suferit un trend descrescator,iar salariile din banci au suferit cea mai mare reducere in ultimiisapte ani: daca in 2002 un absolvent de MBA care lucreaza in bancicastiga 14.000 de euro pe luna, in 2009 salariul incasat a scazutla 8.000 de dolari pe luna. In aceeasi perioada, salariile dinconsultanta au urmat trendul din sectorul financiare.

Impactul crizei actuale in randurile celor care au ales aceastaperioada pentru a urma cursurile unui program de MBA se vorreflecta in topurile FT din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO