TrebuieSaRepornimBusinessul

Businessurile româneşti trebuie să continue procesul de reinventare pentru a răspunde noilor nevoi. Acum este momentul să deschidem fabrici şi să producem în România

Videoconferinţa ZF Restart România. Cum va arăta noua eră economică

Businessurile româneşti trebuie să continue procesul...

Autor: Alexandra Cepăreanu

06.05.2020, 00:07 969

♦ François Bloch, BRD: Băncile trebuie să aloce capital suplimentar pentru relansarea economică şi pentru a ajuta clienţii ♦ Felix Daniliuc, BRD: Acesta este un moment prielnic de resetare ♦ Omer Susli, Homelux: Acum e momentul potrivit să deschidem fabricile şi să producem în România ♦ Trebuie să angajăm românii întorşi din străinătate ♦ Alina Radu, NNDKP: Este încă o perioadă în care fiecare companie încearcă să îşi dea seama care e situaţia partenerilor contractuali ♦ Eugen Anicescu, Coface România: România trebuie să aibă o strategie vizavi de cum vrea să arate economia în viitor ♦ Carmina Luca, Carnia – Ana şi Cornel: În ultima perioadă ne-am axat mai mult pe achiziţia materiei prime produse local, pentru că am avut de unde.

Antreprenorii români trebuie să transforme provocările în opor­tu­nităţi, să îşi continue activităţile şi să se reinventeze pentru a răspunde noilor nevoi ale consumatorilor, pentru a tre­ce peste criza provocată de pandemia de Covid-19, au spus antreprenori şi lideri de bănci în cadrul video­conferinţei ZF „Restart România. Cum va arăta noua eră economică“, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, BRD Asset Management şi NNDKP.

„Sunt surprins când văd că mai multe sectoare din România au găsit so­luţii pentru a opera în continuare – nu la fel de bine, dar totuşi se operează. Cred că aceasta este piatra de temelie a ceea ce trebuie pus în discuţie: cum devin provocările ac­tuale oportunităţi de viitor“, a spus Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale, în cadrul eve­nimentului.

El a adăugat că băncile au lichi­ditate şi capitalul necesar pentru a susţine şi a sprijini relansarea eco­nomică, adică pentru a finanţa antreprenorii care vor să se adapteze la noua realitate operaţională, pen­tru a putea răspunde nevoilor actuale ale clienţilor.

„Băncile au intrat în această criză cu cea mai puternică poziţie financiară din ultimii 15 ani, cel puţin, poate chiar 100. Toată piaţa are acces la li­chiditate, avem mult capital şi de aceea toate băncile au promis că vor continua să servească economia, fie prin businessul obişnuit, fie prin moratorii, întrucât am oferit această variantă pentru clienţi încă dinainte de apariţia OUG-ului referitor la amânarea ratelor.“

Omer Susli, CEO şi proprietarul com­paniei Homelux, consideră că acesta este un moment oportun pentru antreprenorii locali să îşi extindă fabricile şi să angajeze români întorşi din străinătate.

„Conaţionalii noştrii care lucrau în ţări din UE se confruntă cu difi­cul­tăţi în a găsi un loc de muncă. Pentru noi, ca oameni de afaceri din Româ­nia, este timpul să le dăm de lucru în ţara lor. Sunt sigur că niciunul dintre ei nu vrea să muncească în altă ţară şi să îşi vadă copiii o dată sau de două ori pe an. Acum e momentul potrivit să deschidem fabricile, să producem în România şi să exportăm către ţările din UE“, a spus Omer Susli.

Felix Daniliuc, directorul departa­men­tului IMM din cadrul BRD Groupe Société Générale, a spus că în  această perioadă se conturează do­me­nii de activitate actuale, care răs­pund nevoilor pieţei, însă, la polul opus sunt şi industrii care vor înregistra un declin.

„Acesta este un moment prielnic de resetare, ultimele două luni ne-au pus în situaţia în care am fost nevoiţi să ne depăşim foarte multe limite. În această perioadă se conturează domenii sau industrii de activitate care par a fi mai actuale decât au fost până acum, în detrimentul altor sectoare care poate vor avea un declin. Acele industrii care au nevoie de reeşalonări sau amânări la plată pentru a-şi rede­fi­ni ADN-ul de business al companiei, pentru a înţelege care le sunt noile oportunităţi pe linia de ADN a activităţii companiei astfel încât să îi ajutăm cu finanţarea“, a spus Felix Daniliuc.

De asemenea, el a menţionat că printre cele mai importante active ale unei companii se numără resursa umană şi digitalizarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels