TrebuieSaRepornimBusinessul

Firul pe care poate funcţiona economia, cu produse fabricate 100% local: Sectoarele farma şi alimentar ţin în priză producţia de ambalaje. Electric Focşani: „Vom furniza flacoanele pentru dezinfectanţii pe care îi va produce Farmec“

Firul pe care poate funcţiona economia, cu produse...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

13.04.2020, 07:00 934

Producţia de ambalaje este astfel unul dintre domeniile care continuă să funcţioneze în această perioadă de pandemie de COVID-19, alături de sectoare precum telecom, electro-IT, producţie de alimente, curierat sau retail.

Producătorii din România care fac ambalaje pentru do­meniile farma şi alimen­tar şi-au turat motoarele în ultimele săptămâni şi spun că producţia lor creşte, de ei depinzând furni­zarea de medicamente şi de mân­ca­re, în contextul COVID-19. La polul opus, cererile din partea lanţurilor de res­taurante sunt în scădere, livrările ne­reuşind să compenseze volumele pe care le presupune activitatea localurilor deschise.

„Cererea a crescut mult pentru că, înainte, companiile se bazau mult pe importuri, care nu prea au mai fost posibile în ultimele săptămâni, aşa că au crescut comenzile de la producători locali, cum suntem noi. Noi avem mulţi clienţi din domeniul alimentar, dar şi din industria chimică. De pildă, făceam şi înainte flacoane pentru firme care produceau dezinfectanţi, dar în cantităţi reduse. Acum, cererea a explodat“, spune Cosmin Buzăianu, di­rec­tor de vânzări şi mar­keting al companiei Electric SRL şi fiul fon­da­torilor firmei, Liliana şi Tonel Nicu Buzăianu.

Electric Focşani are afaceri de peste 5 mi­lioa­ne de euro (circa 23 mil. euro) şi operează peste 30 de linii de producţie, în care realizează, în prin­cipal, sticle, flacoane, capace, folie termocontrac­tibilă, sacoşe, pungi sau saci din materiale biodegradabile, dar şi matriţe în oţel sau aluminiu, prototipuri 3D la dimensiuni reale sau scanări 3D.

„Am încheiat un contract cu Farmec pentru a le furniza anumite categorii de ambalaje pentru dezinfectanţii pe care urmează să-i producă. Colaborăm şi cu firme din domeniul farmaceutic, precum Fiterman Pharma (producător de medicamente din Iaşi – n. red.). Lucrăm mai mult decât înainte, venim la serviciu inclusiv duminica“, mai spune Cosmin Buzăianu.

La Dunapack, producător de ambalaje din car­ton, parte a grupului austriac Prinzhorn, cere­ri­le de ambalaje au crescut tot din sectorul alimentar.

„Continuăm să lucrăm pentru că, dacă noi nu mai avem activitate, firmele din domeniile de food şi farma nu mai pot vinde“, spune Anastasios Panayotopolos, director general pentru fabrica din Sfântu Gheorghe a Dunapack.

Producătorul Dunapack a dat în funcţiune o fabrică nouă în vara anului 2019, lângă Bucureşti, în localitatea Bolintin-Deal, investiţie de 45 de milioane de euro. Pe lângă aceasta, compania mai are o unitate de producţie la Sfântu Gheorghe. Printre clienţii Dunapack se numără Heineken, BAT, Dr. Oetker şi eMag.

Cei mai mari 15 jucători de pe piaţa locală a celulozei şi a hârtiei au avut în 2018 afaceri cumulate de aproape 3 miliarde de lei, similar cu anul anterior, potrivit anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie, ediţia 2019.

 

„Stâlpii“ pe care se poate sprijini revenirea

Producţia de ambalaje este astfel unul dintre domeniile care continuă să funcţioneze în această perioadă de pandemie de COVID-19. Domeniul telecom, sectorul medical, electro-IT, producătorii de echipamente de protecţie, de dezinfectanţi, de alimente, îmbuteliatorii de apă minerală, companiile de curierat, prestatorii de servicii şi utilităţi, transportatorii şi retailerii sunt alţi câţiva actori care încearcă să ţină pasul cu ritmul de consum al populaţiei, mai ales că o bună parte din forţa de muncă din România lucrează de acasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro