Un start-up pe zi

De la ospătar la antreprenor: La 24 de ani are un restaurant cu şase angajaţi în Cluj-Napoca

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.07.2014, 09:05 3758
Ionuţ Dreve, 24 de ani, un tânăr din judeţul Cluj care a lucrat ca ospătar, a decis în 2012 să devină propriul şef şi şi-a deschis un restaurant - Pizzeria Prego - în care lucrează împreună cu şase oameni. Pizzeria este operată de firma Tudorionu SRL-D, înfiinţată în 2012.
 
„Am fost ospătar şi mai apoi şef de sală, însă visul meu încă de mic era să am un restaurant. Începutul a fost greu, să creştem este greu, însă sperăm ca în al treilea an să fie mai bine“ , spune antreprenorul, care conduce un restaurant cu specific italian, la care a adăugat şi grill-ul specific românesc.
 
Tânărul spune că este greu să ai o afacere şi că faptul că statul îl scuteşte de la plata contribuţiilor sociale datorate pentru cel mult patru angajaţi (în cazul unui SRL-D) este puţin comparativ cu chel­tuielile pe care le are o afacere la început.
 
Totodată, el afirmă că tre­buie să aducă bani de acasă pen­tru a-şi plăti angajaţii. „Eu mă duc la muncă şi nu iau salariu, dar trebuie să-mi plătesc taxele şi an­gajaţii. Noroc că am avut nişte bani adunaţi şi mă mai ocup puţin şi de agricultură, iar cu asta pot susţine şi restaurantul din Cluj. Se spune că în primii ani în orice afacere nu ai profit, dar în al treilea sper să am.“
 
În 2013, primul an întreg de activitate, firma Tudorionu SRL-D a avut un rulaj de circa 260.000 de lei (60.000 de euro) şi o pierdere netă de 6.600 de lei, potrivit datelor publice de pe site-ul Ministerului de Finanţe. „La început în restaurant veneau oamenii şi consumau doar băuturi, dar acum vin şi să mă­nânce. Totul ţine şi de recomandări şi de notorietatea pe care ţi-ai creat-o. (...) După data de 1 sau 15 ale fiecărei luni, după ce oamenii iau salariile, am observat că vin mai mulţi clienţi.“
 
Pentru anul acesta antreprenorul aşteaptă o cifră de afaceri în creştere cu 50% comparativ cu anul anterior.  Astfel, la finalul anului acesta restaurantul deţinut de Ionuţ Dreve ar putea avea un rulaj de aproape 400.000 de lei (90.000 de euro), potrivit calculelor ZF.
 
„Sper ca spre sfârşitul anului să meargă mai bine pentru că acum este perioada concediilor şi multă lume este plecată din oraş. Eu mă bazez şi pe studenţi aşa că din toamnă cred că vom avea încasări mai mari“, continuă el.  El spune că nu intenţionează să ia fonduri nerambursabile de la stat pentru a-şi dezvolta afacerea, însă speră că în următorii ani nu se va baza doar pe restaurant, ci să aibă şi alt business.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO