Un start-up pe zi

Din construcţii şi învăţământ, la un business cu aranjamente florale

The Wedding Company (operată prin SC Scai Color SRL) a avut o cifra de afaceri de 12.800 de euro în primul an de activitate şi pierderi de aproape 7.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

The Wedding Company (operată prin SC Scai Color SRL) a avut o cifra de afaceri de 12.800 de euro în primul an de activitate şi pierderi de aproape 7.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Autor: Corina Mirea

27.02.2015, 09:15 2400

Andrei şi Mihaela Gunţă, el fost manager de proiect pentru o firmă locală de construcţii, iar ea fost consilier de vânzări în domeniul auto devenită profesoară de geografie şi de limba franceză, au deschis, în 2013, un atelier cu decoruri florale, în care au investit iniţial circa 1.000 de euro.

În prezent, The Wedding Com­pany furnizează şi servicii complete de organizare de evenimente, chiar şi zece pe lună, iar în aprilie antreprenorii vor recruta primul angajat.

„Totul a început în 2010, când am fost naşi. Nu am fost mulţumiţi de cum arătau lumânările, moment în care soţia mea, pasionată de flori fiind, s-a hotărât să încerce să facă aranjamente florale. Ulterior, a venit şi oportunitatea organizării primei nunţi, a unor prieteni. Ne-am oferit să facem acest lucru gratuit, să împrumutăm bani de la familie pentru a face feţe de masă, huse şi pentru a cumpăra alte con­su­mabile, urmând ca ei să plătească doar florile”, explică Andrei Gunţă.

Ulterior, cei doi au tot „tatonat” ideea deschiderii unui bu­siness în domeniul organizării de evenimente, cu focus pe aranjamente florale, însă abia în 2013 au reuşit să deschidă atelierul şi să pornească activitatea.

Şi modul în care a evoluat cariera lor profesională i-a împins către antreprenoriat – criza a afectat masiv sectorul construcţiilor, astfel că de la manager de proiect pe patru şantiere Andrei Gunţă a ajuns să se mai ocupe doar de jumă­tate dintr-un şantier, iar soţia sa a renunţat la poziţia de con­silier în vânzări pentru un job în sistemul public de educaţie.

Dar nici aici nu i-a fost uşor, căci nu reu­şise să obţină post în Bu­cureşti, ci la Mă­gu­rele şi apoi în ora­şul Pan­te­limon (am­bele în Ilfov), iar sa­lariul era destul de mic.

În prezent, The Wedding Company are un atelier şi un depozit în Bucureşti, propria flotă de transport pentru aran­ja­mente florale şi re­cuzită pentru eve­ni­mente (pe care o în­chi­riază clien­ţi­lor) şi în ter­men de o lună an­tre­pre­norii vor să an­ga­jeze primul salariat.

Atelierul face doar aranjamente florale sau decoruri pentru evenimente şi închiriază recuzită pentru nunţi sau botezuri, pentru restul serviciilor, cum ar fi cel foto-video, având colaboratori.

Cele mai multe comenzi primite de atelier sunt pentru aranjamente florale, ale căror preţuri pot porni de la 100 de lei (aranjament simplu pentru o masă) şi pot ajunge la 200-300 de euro pentru un singur aranjament de masă (dacă se folosesc flori rare şi în cantitate mai mare). Florile pe care Andrei şi Mihaela Gunţă le folosesc pentru aranjamente sunt importate din Olanda.

„Am reuşit să devenim profitabili de anul trecut şi am vrea să mai semnăm măcar un contract în 2015 cu un restaurant pentru care să furnizăm aranjamente florale sau decoruri. Am avea o siguranţă mai mare în asigurarea unui flux continuu de lucru. Este un business destul de dificil pentru că există perioade moarte şi în unele luni chiar am susţinut cheltuielile din salariul meu”, adaugă Andrei Gunţă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO