ZF 15 ani

1998: Société Générale câştigă BRD. “Privatizarea e un mare pas înainte pentru sistemul bancar”

1998: Société Générale câştigă BRD. “Privatizarea...
28.10.2013, 00:00 647

SOCIETE Générale a fost desemnată câştigătorea licitaţiei orga - nizate pentru vânzarea cotei de 51% din acţiunile Băncii române pentru Dezvoltare (BrD), deţinute în prezent de Fondul Proprietăţii de Stat (FPS), a spus ieri preşedintele FPS, Radu Sîrbu.

Detaliile financiare ale tranzacţiei nu vor fi făcute publice până la semnarea contractului, a declarat aseară Dan Predoiu, preşedintele comisiei de privatizare a BRD.

„Comitetul de coordonare a pro - ce sului de privatizare a BrD a deschis ofertele şi a stabilit câştigătorul licitaţiei. Acesta este banca franceză Société Générale, iar con - tractul va fi semnat până la sfârşitul săptămânii viitoare“, a spus Sîrbu.

Dan Predoiu a precizat că ce le două părţi s-au înţeles şi asupra majorării de capital la BrD. Premierul radu vasile apreciase marţi, potrivit Mediafax, că cele mai mari şanse le are Société Géné - rale, pentru că a oferit un preţ de 21 dolari/acţiune, mai bun decât cel oferit de Banque nationale de Pa ris (BnP). valoarea nominală a acţiunii BrD este de 25.000 lei.

„Privatizarea BrD reprezintă un mare pas înainte pentru sistemul bancar românesc şi va duce la stoparea cercului vicios de cre ditare între bănci şi societăţile de stat cu pierderi“, a declarat, pentru Media - fax, guvernatorul Băncii na ţio na le a româniei, Mugur Isărescu. „Orice privatizare în condiţiile le gii înseamnă un pas mare înainte, deoarece aduce o coerenţă în eco - nomie în ceea ce priveşte ponderea sectorului privat, atâta vreme cât în sistemul bancar ponderea statului a rămas la 70%, deşi sectorul privat reprezintă aproape 51%“, a mai spus el. De asemenea, guvernatorul spu - ne că privatizarea „va rupe neno - rocitul cerc vicios“ de cre ditare între băncile de stat şi între - prinderile de stat cu pierderi.

Privatizarea Băncii române pen - tru Dezvoltare (BrD) va asigura o autonomie şi o mai bună con - ducere a băncii, va pune capăt relaţiilor de credit între bancă şi întreprinderile de stat cu pierderi, iar în final va însemna servicii mai bune atât pentru clienţi, cât şi pen - tru depunători, a spus ieri Bog dan Baltazar, preşedintele BrD. „Privatizarea va aduce elimina - rea intervenţiei Guvernului şi a al - tor foruri în conducerea băncii. Gu - ver nul nu trebuie să se mai implice în ceea ce nu este de competenţa sa. nu avem ce face cu indicaţiile Guvernului“, a spus Baltazar. el crede că privatizarea va pune capăt relaţiei „incestuoase“ care există între băncile cu capital de stat şi întreprinderile de stat ma - mut, care au pierderi. Prin stoparea acestei practici, de - ci zia de acordare a creditelor va fi mult mai corectă, renunţîndu-se la sistemul „nu vezi că ies în stradă, dă-le credit“, spune Baltazar. „Sperăm să avem un acţionar puternic, dornic de a conduce şi care ştie ce vrea“, a spus preşedintele BrD. el spune că, în negocierile cu Société Générale şi Banque na tio nale de Paris, ambii ofertanţi şi-au exprimat intenţia de a păstra numele băncii, urmând ca la acesta să se adauge, probabil, numele firmei câştigătoare. „Banca română pentru Dezvoltare are toate şansele ca, în doi-trei ani de la privatizare, să devină pri - ma bancă a ţării“, a concluzionat Bogdan Baltazar. BrD este pe locul al cincilea în ro mâ nia în ceea ce priveşte activele bancare deţinute, dar după per formanţele economice obţinute este cea mai bună bancă de stat, în ciuda faptului că are totuşi credite neperformante de 7,9% din totalul creditelor acordate. Banca are un capital social de 401,891 miliarde lei.

Dacă preţul negociat pentru o acţiune va fi de 21 dolari, pentru pachetul de 51% s-ar obţine puţin peste 172 milioane dolari. Programul de privatizare a BrD mai include vânzarea de acţiuni către BerD şi salariaţi (10%), restul urmând a fi vândut prin ofertă publică pe pieţele de capital, internă şi internaţională. la sfârşitul anului trecut, activul băncii, conform normelor inter - naţionale de contabilitate şi audit, a fost de 8.014,3 miliarde lei (apro - ximativ 1 miliard dolari), iar pro - fitul net a fost de 1.077,9 miliarde lei (150,3 milioane dolari).

Acest articol a fost publicat iniţial în ediţia tipărită din 4 decembrie 1998

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO