Banca Transilvania

Horia Ciorcila: Ne gandim la extinderea BT in regiune

Horia Ciorcila: Ne gandim la extinderea BT in regiune

Horia Ciorcila

17.10.2013, 00:00 104

Intrarea pe piata Republicii Moldova reprezinta una dintre variantele de extindere pe care Banca Transilvania (BT) le-ar putea lua in calcul pentru continuarea cresterii dupa 2008, afirma Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii.
"Pana la sfarsitul lui 2008-inceputul lui 2009 va trebui sa ne hotaram cum crestem mai departe. O varianta ar fi extinderea in afara, in Moldova", a declarat Ciorcila pentru ZF.
El spune ca BT se afla in prezent in fata unei "mari dileme" in privinta modului in care va continua cresterea dupa sfarsitul lui 2008, cand urmeaza sa se incheie actualul plan de expansiune.
"La sfarsitul lui 2008 vom avea o retea teritoriala mare, un portofoliu substantial de clienti, o structura solida de grup financiar. Trebuie sa vedem ce facem mai departe."
Ciorcila considera ca BT are o sansa de dezvoltare ca jucator regional, insa crede ca ar fi prea mare efortul achizitionarii unei banci dintr-o tara vecina precum Ucraina. "Acolo am putea avea in vedere eventual zona Cernauti, unde este o comunitate importanta de romani." De asemenea, el nu crede ca ar fi o solutie cumpararea unui jucator local precum Banca Carpatica, a carei cota de piata a ramas sub 1%.
Ideea intrarii in Moldova este sustinuta si de Roberto Marzanati, vicepresedinte al Consiliului de Administratie si reprezentant al BERD ca actionar principal al bancii.
"BT poate avea o dimensiune regionala, iar Moldova este o solutie la indemana. Sub umbrela BERD ar putea fi rezolvate si unele aspecte politice pe care le-ar presupune un asemenea pas", a declarat Marzanati.
In Republica Moldova functioneaza o filiala a BCR, Soci?t? G?n?rale, actionarul majoritar al BRD, a cumparat o banca pentru care foloseste resurse din Romania, iar Raiffeisen are o reprezentanta.
Marzanati spune ca BERD va ramane in actionariatul Bancii Transilvania "atat timp cat va fi nevoie pentru ca este o poveste de succes pentru noi".
"Nu este obligatoriu sa mergem pe o varianta clasica de genul 'avem o banca, cine da mai mult' pentru ca BT creste atat de repede, incat apar si alte solutii. Multe fonduri de investitii si companii de asigurari sunt interesate de participatii pe termen lung, ar putea fi luate in calcul chiar si schimburi de actiuni. Nu in ultimul rand, piata de capital se dovedeste o sursa buna de finantare, sunt destui bani in Romania", a comentat Marzanati.
El considera ca, intr-adevar, se poate discuta capacitatea BT de a rezista pe termen mai lung competitiei cu jucatori care au in spate banci-mama puternice. "Pana acum s-a dovedit ca se poate creste si fara banca-mama. Sursele de crestere nu s-au epuizat si nu exista nicio presiune ca banca sa fie vanduta."
Ciorcila spune ca BT ar putea ataca chiar si pozitia Raiffeisen prin prisma retelei teritoriale extinse si a vitezei de crestere a numarului de clienti, insa discutia se complica la capitolul surse de finantare, Raiffeisen avand acces mai facil cu sprijinul bancii-mama din Austria. BT are nevoie sa-si majoreze periodic capitalul propriu pentru a-si sustine cresterea.
"Uneori imi pare rau ca nu avem destule resurse pentru a sustine cresterea pe care am putea s-o avem. Nu vrem insa nici sa crestem nebuneste", afirma Ciorcila.
El spune ca banii care vor fi obtinuti din vanzarea BT Asigurari vor fi folositi pentru finantarea cresterii organice a bancii. BT a confirmat oficial vineri negocierile "exclusive" care au loc cu francezii de la Groupama, al treilea mare asigurator din Franta.
"Am luat decizia strategica de a renunta la activitatea de asigurari, care consuma prea mult capital si era prea putin profitabila", spune Ciorcila.
Groupama a insistat ca in primul an de la preluarea BT Asigurari sa pastreze intacta sigla companiei pentru a-si usura intrarea pe piata in conditiile in care numele sau este lipsit de notorietate.
O solutie pentru atragerea de finantari suplimentare ar urma sa fie sucursala BT nou deschisa in Cipru.
De asemenea, Ciorcila spune ca BT va incerca sa atraga printre clienti fondurile de investitii care fac plasamente in Romania din Cipru si carora le-ar putea oferi servicii la costuri mai mici.
Anul viitor, BT conteaza si pe banii pe care ii va primi in schimbul participatiei de 25% la Asiban. Ciorcila afirma ca interesul potentialilor cumparatori este foarte mare, fiind primite peste 15 scrisori de intentie.

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Tranilvania:

Vom incerca extinderea in Moldova

Am luat decizia strategica de a renunta la asigurari

Bursa este o sursa buna de finantare

Am putea creste si mai repede, dar nu vrem nici un ritm nebunesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO