Banca Transilvania

IFC intra in capitalul Bancii Transilvania

IFC intra in capitalul Bancii Transilvania
17.10.2013, 00:00 38

Conducerea Bancii Transilvania a propus actionarilor sa aprobe lansarea unei emisiuni de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de 25 milioane de dolari (19,2 milioane de euro), care ar deschide calea intrarii in actionariat a diviziei de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC).

IFC urmeaza sa cumpere obligatiuni convertibile in actiuni emise de banca in valoare de 20 milioane de dolari (15,4 milioane de euro). Restul obligatiunilor, pana la 25 de milioane de dolari, ar urma sa fie oferite celorlalti actionari ai bancii si investitorilor de pe piata de capital.

Obligatiunile vor fi emise pe o perioada de cinci ani, cu o dobanda LIBOR (dobanda de referinta la dolar de pe piata internationala) la care se adauga trei puncte procentuale. Dobanda va fi platita semestrial.

Banca Transilvania urmeaza sa propuna, de asemenea, actionarilor la Adunarea Generala convocata pentru 11 aprilie, majorarea capitalului social cu aproape 70% - 915 miliarde de lei (25 milioane de euro) prin noi aporturi de capital si emisiunea de actiuni gratuite.

"Avem nevoie de capital ca sa ne dezvoltam. Avem cerere mare, spre exemplu pentru creditele ipotecare, si de aceea avem nevoie de bani pe termen lung. Capitalul aditional ne intareste pozitia si in privinta atragerii de noi surse de finantare", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii.

In privinta modalitatii de conversie a obligatiunilor in actiuni, Ciorcila spune ca aceasta va fi stabilita de AGA. "Conversia in actiuni va putea fi facuta esalonat, nu doar peste cinci ani. In AGA vom stabili si formula de calcul", a spus Ciorcila. Actiunile Bancii Transilvania sunt listate la Bursa de Valori, unde banca are o capitalizare bursiera de 480 milioane de euro. La actuala valoare de piata, IFC ar dobandi o cota de aproximativ 3% din capitalul bancii.

Intrarea IFC in actionariatul bancii va insemna un acces mai facil al bancii la linii externe de finantare. Banca Transilvania va incerca sa isi sustina astfel dezvoltarea in urmatorii ani in absenta unui investitor strategic. Cu o cota de 15% din actiuni BERD este in prezent cel mai important actionar, ceilalti actionari avand cote mai mici de 5% din capital. Fondatorii bancii plus BERD controleaza pachetul majoritar.

"Banca Transilvania isi intareste pozitia pe piata printr-o noua majorare de capital si suntem extrem de bucurosi sa anuntam participarea IFC la aceasta operatiune. Credem ca actuala structura de actionariat dublata de suportul unor institutii financiare de prim-rang ca BERD, IFC, FMO, DEG ne permite cea mai rapida dezvoltare. Nu avem in vedere de aceea nici un fel de negocieri cu un investitor strategic", a mai spus Horia Ciorcila.

De altfel, in afara de cei 19,2 milioane de euro pe care vrea sa ii atraga din emisiunea de obligatiuni, banca vrea sa mai stranga alte 14,5 milioane de euro de la actionari prin emisiune de actiuni noi. Actionarii vor discuta la inceputul lunii viitoare emiterea a 133,5 milioane de actiuni noi care urmeaza sa fie oferite actionarilor bancii la 4.000 lei/actiune, mai putin de o treime din pretul de la Bursa. Actionarii urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie o actiune noua pentru fiecare zece actiuni detinute.

Alaturi de majorarea de capital prin cash, banca intentioneaza sa adauge la capitalul social alte 782,2 miliarde de lei (21,4 milioane de euro) prin includerea in capital a profitului net de anul trecut si din primele de emisiune incasate din o alta majorare de anul trecut. Actionarii bancii urmeaza sa primeasca in urma acestei majorari 0,585 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta.

In urma celor doua operatiuni, capitalul bancii ar urma sa fie majorat cu aproape 70% pana la 2.250 miliarde de lei (61,6 milioane de euro). In acest moment, banca are un capital social de 1.335 miliarde de lei (36,6 milioane de euro).


"In acest moment suntem supracapitalizati, dar avem nevoie de un capital mai mare pentru a atrage si alte surse de finantare", a mentionat Ciorcila. Banca a obtinut anul trecut un profit net preliminat de 15,1 milioane de euro, in crestere cu 20% in euro fata de 2003. Activele au crescut cu 90% in euro ajungand la 656 milioane de euro. Dezvoltarea bilantului implica pentru orice banca atragerea de capital nou pentru a se incadra in marja de solvabilitate ceruta de BNR. Limita minima este de 12% ca raport intre totalitatea fondurilor proprii si active ponderate in functie de gradul de risc. Ciorcila a mentionat ca la sfarsitul anului 2004 banca avea o rata de 14,54%.

Banca detinea la finalul anului trecut o cota de piata de 2,9% dupa valoarea activelor, in crestere fata de cota de 2,3% detinuta cu un an inainte.

Conform datelor BNR, Transilvania a trecut pe locul zece in topul bancilor din Romania din punctul de vedere al activelor, luand locul Bancii Tiriac.

Transilvania se numara printre cele trei banci listate la Bursa de Valori, actiunile sale fiind in ultimii ani printre cele mai profitabile plasamente de pe piata. Pretul actiunilor bancii s-a dublat in ultimele 12 luni, valoarea de piata a bancii ridicandu-se in prezent la 480 milioane de euro. Ultima tranzactie de ieri s-a realizat la 13.200 lei/actiune, in crestere cu 3% fata de sedinta precedenta.


Piata bursiera romaneasca este considerata scumpa de analisti daca se au in vedere indicatorii financiari si se face o comparatie cu ceea ce exista in tarile din jur sau cu companiile similare occidentale. Transilvania are un PER (raportul dintre pretul actiunii si profitul pe actiune) de 29, fata de o medie de aproximativ 20 pentru bancile din Europa Centrala si de Est si 13-15 pentru cele occidentale. Indicatorul arata in cati ani iti vei recupera investitia luand in calcul ultimul profit.

"In cazul Bancii Transilvania, daca ne uitam in jur, la alte banci sau daca avem in vedere indicatorii financiari si bursieri, banca pare a fi scumpa la preturile actuale. Daca ne uitam insa la perspectiva de dezvoltare, la potentialul Romaniei, unde avem un sistem subbancarizat, pretul este mult mai aproape de valoarea reala", a mentionat Ciorcila.

 

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO