ZF 15 minute cu un antreprenor

15 minute cu un antreprenor. Feliciu Paraschiv, proprietar Paco Supermarket: Încercăm să nu mai aducem produse din import dacă le găsim în România, noi am deschis uşa tuturor producătorilor români

22.09.2020, 19:30 Autor: Miruna Diaconu

♦ Lanţul de magazine Paco are 15 unităţi în judeţul Vrancea şi afaceri de aproape 24 mil. euro anul trecut ♦ Pandemia nu a stopat planurile de investiţii ale retailerului, astfel în această perioadă au demarat lucrările la un depozit logistic de 2.400 de mp, care va avea şi o parte de cash&carry.

Feliciu Paraschiv, proprietarul lanţului de magazine Paco Supermarket din Vrancea, spune că în magazine încearcă să aducă cât mai multe produse locale, astfel încât să nu mai importe bunurile care pot fi luate din România.

„În perioada de vară, pe categoria de fructe şi legume, partea de aprovizionare din România ajunge chiar şi la 100%, dacă exceptăm citricele şi fructele exotice. Încercăm să nu mai aducem produse din import pe care le găsim la noi. Pe partea de chimice, piaţa e acaparată de câţiva coloşi. Noi am deschis uşa tuturor producătorilor români, dar aceştia se bat greu cu coloşii mari din piaţa de detergenţi“, spu­ne Feliciu Paras­chiv, în ca­drul emis­iunii ZF 15 mi­nute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Antreprenorul adaugă că oamenii căutau produsele ro­mâ­neşti chiar şi înainte de pandemie, astfel că trendul acesta a început cu câţiva ani înainte, în momentul în care consumatorii au realizat că bunurile locale au o anumită calitate. Pandemia a venit în sprijinul produselor româneşti, astfel că cererea pentru aceste produse a crescut considerabil. „Am avut tot timpul o deschidere faţă de produsele locale. Întotdeuna când am avut un produs românesc la achiziţie am blocat importul complet, chiar dacă produsul nu era sortat. De regulă, producătorii de legume din România nu prea sortează produsele, ei nu ştiu să le eticheteze şi să le facă atrăgătoare comercial. În detrimentul importului am ac­ceptat aşa produsele“, spune Feliciu Paraschiv.

Lanţul de magazine a început de la un singur magazin şi a ajuns în prezent la o reţea de 15 unităţi în judeţul Vrancea, cu afaceri de aproape 24 mil. euro anul trecut.

Compania are 400 de angajaţi.

Pandemia nu a afectat foarte mult afacerile companiei, businessul fiind destul de flexibil şi având capacitatea de a se adapta uşor unor noi situaţii.

„Avem un sistem bun, plătim mărfurile la livrare şi avem relaţii bune cu furnizorii. Termenele de plată prelungite nu fac bine economiei şi furnizorilor şi pe tot lanţul de viată al produsului. Dacă noi am încasat banii cash de la client astăzi de ce să nu îi dăm şi la furnizori. De aceea, în perioada pandemiei atunci când am avut nevoie, furnizorii răspundeau foarte prompt la solicitările noastreî, adaugă proprietarul lanţului de magazine.

Pandemia nu a stopat planurile de investiţii ale lanţului de magazine din judeţul Vrancea, astfel că această perioadă au început lucrările unui depozit logistic de 2.400 mp care va avea în componenţa sa şi o latură de cash&carry.

În ceea ce priveşte un eventual exit, Feliciu Paraschiv spune că „un business se vinde la maturitate şi noi nu considerăm că am ajuns la maturitate. Vinzi când consideri că nu îl mai poţi dezvolta, iar noi considerăm că mergem foarte bineî.

Antreprenorul mai precizează că planurile de viitor vizează extinderea în cât mai multe locuri din judeţul Vrancea. Lanţul de magazine investeşte tot profitul pe care îl obţine, politica companiei nu este aceea de supraîndatorare şi nici cheltuielile nu sunt mari. Anul trecut compania a obţinut un profit net de 760.000 de lei, minus 19%.

Feliciu Paraschiv precizează faptul că în această perioadă găseşte mult mai uşor oameni faţă de perioada de dinaintea pandemiei.

„Acum, odată cu pandemia, s-au întors foarte mulţi oameni în ţară şi nu au mai plecat mulţi dintre cei care şi-au planificat să plece, astfel piaţa muncii s-a aglomerat. Noi aveam un deficit de forţă de muncă înainte de pandemie, acum găsim mult mai uşor oameni să îi angajămî, explică Feliciu Paraschiv.

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor