ZF 15 minute cu un antreprenor

15 minute cu un antreprenor. Ilinca Păun, cofondator, Bravva Angels: Sunt mulţi bani disponibili în zona de venture capital. Criza este o oportunitate, nivelul inovaţiilor creşte remarcabil

06.12.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

♦ Bravva Angels este o comunitate de investitori de tip business angel din România dedicată susţinerii start-up-urilor cu cel puţin o femeie fondator.

Ilinca Păun, cofondator al Bravva Angels, se aşteaptă la un 2023 dinamic, multe decizii şi oportunităţi în zona antreprenorială. În pofida unui an dificil din punct de vedere economic, aşa cum se anunţă anul următor, există bani în piaţă pentru finanţarea start-up-urilor cu potenţial de creştere.

„În domeniul în care activez, anume business angel în start-up-uri, sunt foarte mulţi bani disponibili, e foarte multă lichiditate în zona de venture capital. Sunt multe fonduri care vor să intre sau care primesc fon­duri de la instituţii financiare care vor să stimuleze economia şi e un cadou de încurajare a micilor antre­pre­nori“, spune Ilianca Păun, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antre­prenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Ea este de părere că perioadele de criză aduc o serie de oportunităţi pentru antreprenori, fiind forţaţi de condiţiile din piaţă de a se adapta şi reinventa pentru a putea creşte. Mai mult, după crize, antreprenorii reuşesc să acumuleze un bagaj de cunoştinţe economice şi de business care îi ajută să îşi dezvolte businessul.

„În momentele acestea de criză vine întrebarea dacă nu putem inova mai mult, dacă nu putem crea produse care să nu fie dependente de o companie sau corporaţie care ne dau sau nu de lucru. Chiar dacă comerţul încetineşte, sunt mai puţine comenzi, îi face pe antreprenori să zică că trebuie să se descurce pe cont propriu şi să facă ceva, nivelul de inovaţii în crize creşte remarcabil, accelerat, forţat de situaţia respectivă“, explică ea.

Bravva Angels este o comunitate de investitori de tip business angel din România dedicată susţinerii start-up-urilor cu cel puţin o femeie fondator. Comunitatea este fondată de Ilinca Păun, cofondatoare a Entrepreneurship Academy şi investitor business angel. În echipa de membri fondatori ai comunităţii se găsesc nume cu reputaţie în business printre care şi Carmen Sebe şi Ana Maria Andronic.

„Noi funcţionăm într-un sistem de tip comunitate de business angels, ceea ce înseamnă că am din partea investitorilor un precommitment general, dar care depinde foarte mult de star-up-urile care vin să prezinte şi de decizia noastră în boardul Bravva de a susţine şi a investi cu ceilalţi în acel start-up“, spune ea.

În vara acestui an, Glow2Go, platformă de servicii de înfrumuseţare la domiciliu lansată în 2020 de antreprenoarele Raluca Enache şi Daniela Pădurariu, a atras o investiţie pre-seed de 192.000 de euro. O parte din finanţare a venit de la un grup de business angels care face parte din comunitatea Bravva.

În cazul investitorilor de tip business angels, tranzacţiile durează mult mai puţin faţă de instituţiile de tip fonduri de investiţii, pentru că businessurile la care se uită business angels sunt start-up-uri, astfel că procesul de due dilligence este unul scurtă durată.

„Durează mai puţin pentru că deciziile sunt foarte rapide, aceşti business angels ştiu ce înseamnă să faci o investiţie. Este o investiţie făcută fără prea multe calcule de tip evaluarea companiei, pentru că nu ai cum să o evaluezi foarte bine, e mai mult o intuiţie a potenţialului de creştere, nu contează deloc profitul“, explică Ilinca Păun.

Ea adaugă faptul că şi-a stabilit un obiectiv de a investi în câte un business pe lună anul viitor, astfel încât la final de an să ajungă la zece investiţii.

„Este un obiectiv foarte ambiţios şi realizez că ritmul va fi mai încet la începutul anului, dar sper să crească spre final,.“

Comunitatea Bravva numără un total de 180 de investitori, dintre care 35 sunt activi în mod constant.

 

 

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor