ZF 15 minute cu un antreprenor. Diana Tutelcă Staicu, fondatoarea businessului Scandi­na­vian Decorators: Nici produsele premium nu sunt păzite de crize. Când piaţa se zgâlţâie, clienţii devin brusc mult mai cumpătaţi

18.02.2025, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Businessul are magazine fizice doar în Bucureşti, deşi anterior a operat showroomuri şi în Iaşi şi în Sibiu  Acestea au fost închise în timpul crizei financiare anterioare, în 2011, din cauza faptului că nu îşi susţineau activitatea.

Piaţa produselor premium şi de lux este considerată de mulţi ca fiind de neatins de crize, însă când economia în­tâm­pină probleme foarte dificile, toate ca­te­goriile de bunuri se confruntă cu scăderi de vânzări, este de părere Diana Tutelcă Staicu, fondatoarea businessului Scandi­na­vian Decorators, un furnizor local de piese de mobilier premium.

„Jucătorii din segmentul mass-market mizează pe volume şi vin cu produse foar­te accesibile ca preţ. În zona premium, fo­cu­sul e pe valoare şi pe piese mai scumpe. Şi aici, în segmentul acesta din urmă, unde noi activăm, dacă piaţa se zgâlţâie, acei antreprenori care ne sunt clienţi devin brusc mult mai conştienţi de ce se întâm­plă şi, implicit, mai cumpătaţi“, spune Diana Tutelcă Staicu, prezentă în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.

Ea dă exemplul crizei anterioare, ce a debutat în 2009, când businessul a înregis­trat o scădere de 70% a vânzărilor de la o lună la alta. Şi asta chiar dacă se adresa şi atunci, ca şi acum, clienţilor cu venituri mari şi foarte mari. Aşadar, nimeni nu e păzit de crize.

Diana Tutelcă Stanciu menţionează că perioada crizei financiare anterioare a fost una dintre cele mai dificile de când se află ea în antreprenoriat. A fost totodată o pe­rioadă din care a avut şi de învăţat.

„Acea criză m-a prins total descoperită, în sensul că aveam deschideri noi de showroom-uri în ţară. Acele magazine nu au funcţionat. Am investit de fapt în nişte găuri negre din care nu am putut să mă retrag foarte repede. A fost foarte frustrant pentru că ce s-a întâmplat în provincie a dus şi la scăderea activităţii din Bucureşti. Încercând să echilibrez situaţia şi să fac să meargă aceste găuri negre, nu mi-am mai concentrat atenţia la fel de tare pe Capitală. A fost foarte dificil, nu mă aşteptam să avem o scădere de 70% de la o lună la alta“, îşi aminteşte ea.

Cu toate acestea, lecţiile învăţate în criza anterioară au ajutat-o în a gestiona mai bine pandemia şi provocările ulterioare.

„M-a învăţat situaţia aceea să fiu atentă la costuri, la oameni. Acum, mereu am un plan B“, subliniază antreprenoarea.

Astăzi, businessul are magazine fizice (unul multibrand şi unul sub marca Bo Concept) doar în Bucureşti, deşi anterior a operat showroom-uri şi în Iaşi, şi în Sibiu. Acestea au fost închise în timpul crizei financiare anterioare, în 2011, din cauza faptului că nu îşi susţineau activitatea.

„Erau nişte showroom-uri din care nu puteam să ne susţinem nici costurile fixe. Băgam bani în nişte găuri negre. Ne-am bucurat că am ieşit de acolo“, precizează ea.

Diana Tutelcă Stanciu îşi doreşte însă din nou să meargă cu spaţii fizice şi în afara Bucureştiului. Momentan nu a găsit spaţiile potrivite pentru o nouă încercare.

„Zona noastră comercială stradală nu este foarte bine dezvoltată nici în Bucureşti, nici în  Cluj sau Timişoara. Căutăm de foarte mulţi ani spaţii propice, dar nu am găsit. Nu e suficient să fii într-o zonă vizibilă dacă nu ai locuri de parcare“, mai spune ea.

Businessul are două showroom-uri în Bucureşti - sub brandurile Bo Concept (monobrand) şi Decorators (multibrand), ambele aflate unul lângă altul.

Pe lângă spaţiile fizice, businessul are şi un magazin online şi se ocupă şi de proiecte de amenajări interioare, lucrând astfel atât cu persoane fizice, cât şi cu designeri de interior şi dezvoltatori imobiliari. Mai mult, compania are şi proiecte de amanejare a spaţiilor HoReCa şi a birourilor.

Antreprenoarea are în plan să îşi extindă businessul în afara ţării prin încheierea de contracte de colaborare pentru amenajarea spaţiilor.

Scandinavian Decorators are o prezenţă de 20 de ani pe piaţa locală (anterior s-a numit Scandinavian Design House) şi colaborează cu branduri premium din afara ţării, având o gamă de produse variată, care acoperă aproape toate nevoile într-o casă. Diana Tutelcă Staicu a încercat să colaboreze şi cu producătorii români, însă fără succes.

„Am încercat să colaborăm cu designeri şi producători din România, dar, din păcate, nu au putut oferi condiţiile cu care erau obişnuiţi clienţii nostri. În general, un producător nu îţi oferă o garanţie foarte mare pentru produs <<made in RO>>. Totodată, nu eşti sigur că va livra la timp. Nu sunt îndeplinite aşadar nişte criterii de care noi ţinem cont întotdeauna“, adaugă ea.

Pentru anul acesta, antreprenoarea vrea să adauge noi branduri şi produse în portofoliu, pentru a acoperi şi zona bucătăriei, care lipsea businessului. Prin diversificarea portofoliului, Diana Tutelcă Stanciu se aşteaptă la o creştere de 15% a veniturilor în 2025. Anul trecut, vânzările au avut un plus 18% faţă de anul anterior. În 2023, ultimul an pentru care există date publice, firma Scandinavian Decorators, care operează businessul, a avut venituri de 9,4 milioane lei, arată datele Ministerului de Finanţe.

„Ce îmi doresc anul acesta este să ne consolidăm ca şi rezultate financiare şi să avem şi o creştere de 10-15%. Vrem să ne extindem portofoliul cu colecţii noi de mobilier şi decoraţiuni, poate chiar să pornim un nou concept. Totodată, ne uităm şi la proiecte din afara României“, mai spune ea.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor