ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Horia George Szabo, coproprietar Conacul Archia: În primele luni din 2020 am avut o creştere de 27% faţă de anul trecut. Ar fi fost cel mai bun an dacă nu ar fi venit pandemia

24.09.2020, 19:35 Autor: Miruna Diaconu

♦ Conacul Archia este situat în satul Archia din judeţul Hunedoara şi are o capacitate de 15 camere ♦ Pentru anul acesta antreprenorul nu se gândea la o extindere a businessului, dar avea în plan îmbunătăţirea anumitor facilităţi din cadrul conacului, investiţii care acum au fost puse în aşteptare.

Horia George Szabo, coproprietar al Conacului Archia, spune că anul acesta ar fi fost unul dintre cei mai buni ani pentru businessul său, dar şi pentru turism în general, dacă nu ar fi izbucnit pandemia. În primele luni ale acestui an, înainte de izbucnirea crizei generate de pandemia de COVID-19, afacerile au înregistrat o creştere de 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Este o provocare să faci turism în pandemie, înveţi lucruri noi şi e diferit faţă de ceea ce făceam înainte. Cred că oamenii au învăţat să respecte regulile şi că este important să fim sănătoşi. Este o paradigmă nouă, iar ca să putem călători iar trebuie să respectăm nişte lucruri. În primele luni ale anului, până la izbucnirea pandemiei, am avut o creştere de 27% faţă de anul trecut, iar 2019 a fost cel mai bun an pentru noi. Am mai vorbit cu colegi din industrie şi spuneau că 2020 urma să fie cel mai bun an pentru turism“, spune  Horia George Szabo, coproprietar Conacul Archia, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Conacul a fost deschis în 2008, iar antreprenorul a spus că businessul a trecut prin două crize, odată cea din 2008 şi cea actuală. Horia George Szabo adaugă că a observat în ultimii ani o creştere considerabilă a numărului de oameni care călătoresc.

„Acum oamenii călătoresc mult mai mult şi au aşteptări pentru că au văzut mai multe locuri şi au început să  îşi dorescă şi lucruri altfel. În ultima perioadă, până la această criză, nu putem spune că turismul a mers rău.“

„Totodată, măsurile care au fost luate de către guvern ne-au ajutat. Noi am funcţionat mult cu tichetele de vacanţă şi scăderea taxelor a fost binevenită“, spune Horia George Szabo.

Conacul Archia este situat în satul Archia din judeţul Hunedoara. Facilitatea de cazare deţine 15 camere tematice, două pavilioane de evenimente, un teren de tenis, unul de echitaţie, dar şi piscină exterioară. În componenţa sa, conacul are şi un restaurant  cu circuit deschis, astfel că pot lua masa turiştii care nu sunt cazaţi la conac.

Majoritatea celor care veneau la Conacul Archia erau români, doar circa 10% din turiştii care se cazau la conac erau străini.

„Noi am reuşit anul trecut să ajungem la un grad de ocupare de 70%, dar în 2020 este foarte multă impredictibilitate. Un business care a stat închis aproape trei luni nu poate să fie un business câştigător, nu putem avea predictibilitate în ceea ce urmează să se întâmple în viitor. Oamenii nu au mai putut să plece în afara ţării şi şi-au făcut vacanţele în ţară, dar în acelaşi timp s-ar putea să ne lovim de situaţia în care ei să nu mai aibă bani să mai plece nici aici atât de mult“, este de părere coproprietarul Conacului Archia.

Antreprenorul spune că pentru anul acesta nu avea de gând extinderea business-ului prin construirea de noi camere, dar avea în plan îmbunătăţirea facilităţilor deja existente. Totuşi, pandemia i-a dat peste cap aceste planuri, care momentan sunt puse în aşteptare.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor