ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. John Varbiu, fondator al festivalului Summer Well: Când am început să înţelegem care e evoluţia pandemiei, am renunţat să ne agăţăm de ideea de a mai face un festival anul acesta

22.07.2020, 18:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ În 2019, Summer Well a avut circa 52.000 de participanţi în cele trei zile ale fetivalului ♦ Anul acesta ar fi trebuit să fie o ediţie aniversară de 10 ani a Summer Well.

John Varbiu, fondator al festivalului Summer Well, spune că a renunţat la ideea de a mai ţine ediţia din acest an a festivalului în momentul în care a înţeles amploarea pe care o are pandemia şi efectele sale. Totodată, ideea de a ţine un festival online sau cu reguli de distanţare socială nu a fost o opţiune pentru organizatorii Summer Well pentru că un astfel de eveniment pleacă de la ideea de a aduce oamenii la un loc.

„Când am început să înţelegem care e evoluţia pandemiei, am realizat că nu există nicio şansă să ţinem ediţia de anul acesta. Ar fi fost o reducere de la 15.000 - 17.000 persoane pe zi la 500 de oameni, distanţaţi social, ar fi fost imposibil de susţinut din punct de vedere financiar şi am renunţat să ne agăţăm de ideea de a face un festival în 2020. Sunt absolut con­vins că un astfel de festival are ca principală premisă apropierea socială şi toate mecanismele şi com­portamentul publicului sunt la polul opus distanţării sociale“, spune John Varbiu, fondator al festi­­valului Summer Well, în ca­drul emisiunii ZF 15 minute cu un an­treprenor: Cum facem ca eco­no­­mia să funcţioneze în conti­nuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Anul 2020 este unul com­pro­mis când vine vorba de festi­valurile din ţară şi din multe alte state, pandemia blocând o în­treagă industrie. În acest con­text, or­ganizatorii Summer Well au început să planifice ediţia de anul viitor. „Am anunţat datele festi­valului reprogramat pentru anul viitor, ediţia va fi în perioada 13-15 august 2021. Suntem în plin proces de pregătire. În mod normal pentru un eveniment sunt 10 luni intense de muncă şi cu un vârf de două luni înainte de eveniment. Acum suntem în situaţia în care avem doi ani să pregătim o ediţie de festival“, precizează fondatorul eveni­mentului.

Summer Well a luat naştere în urmă cu 10 ani, iar la prima ediţie au participat circa 3.500-4.000 de oameni în cele două zile de festival.

Treptat, evenimentul a trecut prin câteva schimbări cum ar fi prelungirea la trei zile de festival în loc de două. În plus, au fost adăugate scene noi faţă de cea principală.

„Noi am păstrat formatul scenei principale neschimbate de la prima ediţie, adică cinci trupe internaţionale în fiecare dintre cele două zile întregi de festival. Ulterior am început să adăugăm scene noi. Ultimele ediţii au fost sold out, asta înseamnă că ne-am stabilit o capacitate maximă de funcţionare. Aceasta nu e capacitatea reală a Domeniului Ştirbey unde are loc Summer Well, dar am ţinut la confortul participanţilor şi la faptul că festivalul se prezintă ca unul de tip vacanţă“, precizează John Varbiu.

Fondatorul Summer Well spune că în ultimii ani a observat o tendinţă de regionalizare a evenimentelor de tip festival, în sensul în care apar din ce în ce mai multe şi în alte oraşe decât Bucureşti şi Cluj.

John Varbiu a pornit Summer Well având experienţă în zona de evenimente. Ulterior a realizat însă că organizarea unui festival este mult mai dificilă decât ar fi crezut pentru că este un domeniu care depinde de mulţi factori necunoscuţi. Totuşi, treptat el a realizat mersul lucrurilor şi totodată industria s-a dezvoltat.

„România există pe harta internaţională a artiştilor şi are din ce în ce mai multe evenimente care au devenit cunoscute în plan internaţional, la care vin oameni din afară. Totuşi, încă e o problemă de rutare a turneelor formaţiilor şi atunci depindem foarte mult fie de o ofertă foarte consistentă - uneori de două ori mai mare preţul în România decât la evenimentele din Anglia sau Olanda -, fie şi de itinerariul pe care îl au artiştii. Astfel, pe lângă oferta pe care o facem artiştilor trebuie să avem norocul să aibă în zona ţării noastre mai multe concerteî, adaugă John Varbiu.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor