ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Mihai Grigore, proprietar al Viscri 125: 2022 este un an foarte bun pentru noi, mulţi străini şi-au amânat vacanţele în ultimii doi ani şi au ajuns la noi abia anul acesta

01.09.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Mihai Grigore a preluat şi managementul casei din Viscri al cărei proprietar este Prinţul Charles, pe care a transformat-o dintr-o pensiune într-o casă care poate fi vizitată de turişti.

Mihai Grigore, proprietarul unităţii de cazare Viscri 125, din satul cu acelaşi nume, spune că anul 2022 a fost mai bun decât ultimii doi, având în vedere că oamenii nu au putut călători iar în afara ţării, iar străinii s-au întors în satul braşovean.

„Pentru noi a fost un an foarte bun 2022, noi lucrăm deja de 11 ani şi mai mult de jumătate dintre turiştii noştri sunt oameni pe care îi ştim de când am deschis. Avem pe de o parte acest volum stabil de oaspeţi, dar pe de altă parte lucrăm cu agenţii din afară, iar în aceşti doi ani de pandemie, în care nu s-a putut călători în afara ţării, şi-au amânat vacanţele, drept pentru care anul acesta a fost foarte bun, a fost aglomerat“, spune Mihai Grigore în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Unitatea de cazare avea şi înainte de pandemie un număr considerabil de străini, însă numărul turiştilor români a început să crească odată cu anul 2018, spune Mihai Grigore. Ultimii trei ani au fost atipici pentru turism, dar în medie la Viscri 125 ajung în jur de 4.000 de oaspeţi anual, ţinând cont şi de faptul că unitatea de cazare este deschisă din aprilie până în decembrie.

Cu toate că unitatea de cazare din Viscri a avut un grad mediu de ocupare bun anul acesta, 2022 a venit cu o altă serie de provocări pentru businessul din turism şi anume creşteri ale costurilor, cât şi lipsa de personal. Mihai Grigore spune că este foarte dificil să mai găsească oameni în zonă care să dorească să lucreze la program. 

„Ne-am lovit de adolescenţii sau de adulţii care nu mai voiau să lucreze la program, când încercam să angajăm pe cineva din sat constatam că nimeni nu prea are răbdare să lucreze câteva luni încontinuu, lucrau două-trei săptămâni, îşi luau salariul şi plecau“, explică el.


„Anul acesta am reuşit să deschidem pentru vizite casa Prinţului de Wales din Viscri. A fost pensiune o lungă perioadă de timp şi majoritatea oamenilor care veneau în Viscri voiau să vadă şi casa prinţului, era complicat fiind închisă ca pensiune. Am reuşit să o transformăm în primăvară.“


Pensiunea Viscri 125 a fost deschisă în 2011, după ce Mihai şi Raluca Grigore au căutat să îşi organizeze nunta într-un loc în natură, însă nu au găsit nimic în România, aşa că au văzut oportunitatea unui mic business în turism. „Voiam să plecăm din Bucureşti, acolo unde lucram în corporaţii, şi am găsit satul Viscri, despre care nu ştiam nimic. Când am început noi veneau în jur de 1.000-2.000 de turişti pe an în Viscri, acum ajung în jur de 60-70 de mii, s-a schimbat complet“, spune el.

Conceptul unei unităţi de cazare care să îmbine partea modernă cu cea tradiţională nu a fost văzut bine de către cunoscuţi, fiind un concept total diferit de ceea ce se afla în piaţă la acea vreme.

Pe mai departe, antreprenorul spune că  nu îşi doreşte să dezvolte businessul pentru că ar putea risca să piardă din ideea care a stat la baza acestui business.

„Mi se pare că dacă vrei să faci ceva bun în tipul acesta de turism trebuie să fii acolo şi să ai pe cineva care să fie zi de zi, nu e tipul de business care să fie transformat într-un lanţ dacă vrei să păstrezi calitatea“, explică Mihai Grigore. El este de părere că dezvoltarea satului se datorează în principal comunităţii de acolo, oamenilor implicaţi care au dorit să dezvolte satul şi să atragă turiştii, lucru care nu există în alte sate din România cu potenţial de dezvoltare.

Mihai Grigore a preluat şi managementul casei din Viscri a cărui proprietar este Prinţul Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit, pe care a transformat-o dintr-o pensiune într-o casă care poate fi vizitată de turişti, unde sunt organizate şi diverse expoziţii de artă.

"Anul acesta am reuşit să deschidem pentru vizite casa Prinţului de Wales din Viscri. A fost pensiune o lungă perioadă de timp şi majoritatea oamenilor care veneau în Viscri voiau să vadă şi casa prinţului, era complicat fiind închisă ca pensiune. Am reuşit să o transformăm în primăvară şi anul acesta merge bine, am deschis la începutul lunii iulie şi avem deja câteva mii bune de vizitatori", spune Mihai Grigore.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor