ZF 15 minute cu un antreprenor. Povestea de antreprenoriat a lui Ioan Tecar, care a vândut Pehart Tec fondului de investiţii Abris Capital. Acum se pregăteşte să predea ştafeta celei de-a doua generaţii

11.07.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Primul business pornit de antreprenor este Metalicplas, care a început cu prelucrarea sârmei laminate  Ulterior, antreprenorul a intrat în sectorul de construcţii şi în producţia de hârtie.

Pehart Tec Grup este astăzi cel mai mare jucător din piaţa de producţie şi procesare a produselor de hârtie pentru uz casnic din România şi una dintre cele mai mari companii producătoare de hârtie tissue din sud-estul Europei. Administrată de fondul de investiţii Abris Capital, compania a ajuns în atenţia investitorului când era controlată de antreprenorul local Ioan Tecar, care deţine mai multe companii în metalurgie, construcţii şi producţie.

Ioan Tecar a preluat în 2005 fabrica de hârtie Pehart Tec din Petreşti, judeţul Alba,  unitate aflată în faliment la momentul tranzacţiei. După achiziţie, antreprenorul a repus pe picioare businessul, l-a dezvoltat puternic, iar 12 ani mai târziu a decis să facă exitul şi a vândut compania fondului de investiţii Abris Capital.

Pehart Tec nu a fost prima fabrică preluată în stare de faliment, mai multe din businessurile omului de afaceri s-au construit pe acest principiu. Ioan Tecar este antreprenor încă din anii ’90, imediat după Revoluţie, când a pornit la drum cu un mic atelier de metalurgie.

„Primul pas pe care l-am făcut imediat după Revoluţie a fost să mă obişnuiesc cu noua formă de lucru. Nu ştiam ce înseamnă libertatea atunci, dar m-am învăţat cu timpul şi am urmărit oportunităţile. Primul pas în zona antreprenorială a fost să lucrez în metalurgie, am deschis o mică secţie de împletituri din sârmă şi, în paralel cu asta, am făcut şi transport persoane, am lucrat ca şofer pe un autocar. Astfel am descoperit că, pe lângă faptul că era cerere în piaţă, zona noastră avea o industrie tradiţională pe lucrarea metalului. Prima dată am făcut împletituri, iar apoi am dezvoltat activitatea în continuare“, povesteşte Ioan Tecar, fondatorul Samus Tec, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Primul business pornit de antreprenor este Metalicplas, care a început cu prelucrarea sârmei laminate. În 1998, antreprenorul a achiziţionat firma Sârmă Dej, cu acelaşi profil de activitate, dar care se afla în faliment. Astăzi, Metalicplas funcţionează în continuare şi produce cuie, sârmă ghimpată, plasă, sârmă tare şi moale şi panouri.

Ulterior, antreprenorul a intrat şi în sectorul de construcţii prin compania Samus Tec.

„În construcţii am ajuns printr-o conjunctură. Aveam nevoie de spaţii pentru metalurgie şi era o zonă unde se făceau blocuri. Am ajuns acolo şi am cumpărat spaţiile. Mi s-a oferit atunci să preiau tot Samus, cu toată activitatea pe care o are. În acele spaţii am reuşit să dezvolt partea de metalurgie şi am rămas şi cu structura de construcţii, unde am rămas implicat şi unde sunt implicat în continuare“, spune antreprenorul.

În piaţa de producţie a hârtiei a intrat apoi, business din care a ieşit între timp. Ioan Tecar spune că a fost cea mai bună decizie la acel moment. Antreprenorul mai deţine un parc industrial, unde are două societăţi care se ocupă cu prefabricate şi producţie.

Cu o experienţă de peste trei decenii în antreprenoriat, Ioan Tecar afirmă că nu are în plan să îşi vândă restul de businessuri, însă îşi doreşte să iasă din afaceri prin predarea ştafetei următoarei generaţii.

„Nu mă gândesc la un potenţial exit, ci mă gândesc la consolidare şi la predarea ştafetei, am următoarea generaţie care se pregăteşte să intre în business. Am trei copii, două fete şi un băiat, care lucrează deja la noi. I-am convins că aşa ar fi cel mai bine pentru mine şi pentru ei. Spre bucuria mea, au rămas şi lucrăm împreună, nu a fost ceva forţat“, adaugă Ioan Tecar.

Antreprenorul nu are în plan să mai achiziţioneze alte afaceri, fiind pe picior de retragere, însă dezvoltarea businessurilor sale va depinde de alegerile pe care le vor face copiii săi, care vor prelua conducerea.

Ioan Tecar spune că anii de pandemie, urmaţi de războiul din Ucraina, au fost printre cei mai dificili de când este antreprenor. Iar 2024 este unul an al consolidării şi reorganizării în anumite zone.

„Anul acesta se suprapun mai multe lucruri, avem un electoral şi, în acelaşi timp, se termină şi programele de la Uniunea Europeană şi încep altele. Cred că e un an foarte greu 2024. Şi 2025 o să fie şi mai greu, sperăm să nu mai vină ceva peste noi care să nu depindă de noi“, precizează el.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor