ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Octavian Radu a preluat Bookster şi a schimbat structura businessului. „Nu suntem o bibliotecă, ci lucrăm cu biblioteci. Suntem un serviciu de livrare de carte închiriată“

13.01.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Antreprenorul are mai multe afaceri în prezent, printre care Diverta, hotelul Ioana din Sinaia, o plantaţie de afine şi Vinexpert, o companie de import şi distribuţie de vin Anul acesta, omul de afaceri va face pasul în afara ţării cu primul wine bar sub marca Vinexpert pe care îl va deschide în Marbella, Spania Octavian Radu pregăteşte un proiect prin care va aduce în România conceptul de „print on demand“(trad. tipărire la cerere), ceea ce îi va permite să introducă pe piaţa locală multe titluri de cărţi din domenii nişate.

Octavian Radu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali, care are acum în portofoliu mai multe businessuri, printre care lanţul de librării Diverta, producătorul de componente auto Flaro şi firma de poştă Pink Post, a preluat Bookster, afacere cunoscută anterior drept biblioteca pentru corporatişti, care a ajuns la 80.000 de abonaţi. Vânzătorul este antreprenorul Bogdan Georgescu, care a creionat şi lansat conceptul în 2013.

Sub noul acţionariat, afacerea îşi schimbă modelul de operare şi nu mai este o bibliotecă, ci un serviciu de livrare de cărţi împrumutate. Astfel că, spune Octavian Radu, Bookster nu este o bibliotecă, ci lucrează cu biblioteci. Mai mult, dacă anterior afacerea operată de un ONG, acum ea are în spate un SRL (Bookster Experience SRL).

De altfel, noul acţionar are în plan să ducă acest concept şi în afara ţării, aflându-se în discuţii cu mai multe companii de con­sul­tanţă juridică pentru a stabili forma legală prin care Bookster va putea funcţiona în statele res­pec­tive. Planul pentru viitorul apropiat vizează trei ţări. „Am schimbat radical structura ju­ridică, noi nu suntem o bibliotecă. Au existat câteva probleme în trecut ale Bookster, care nu au legătură cu noi.“

„Noi am cumpărat brandul, am construit o structură care să respecte 100% legea. Astăzi vorbim de o companie, nu de o asociaţie. Pentru expansiunea în alte ţări am început cu asistenţa juridică, ca să înţelegem care sunt limitările“, spune Octavian Radu, proprietar Bookster, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Antreprenorul face referire la faptul că în 2020 Bookster a fost implicată într-un proces. Mai exact, Asociaţia Editorilor din România, Editura Polirom, Rao Distribuţie, Nemira Publishing House şi Humanitas au dat în judecată fundaţia Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, fostul proprietar al Bookster, pentru concurenţă neloială.

Octavian Radu este de părere că cititul operelor în format fizic nu pierde teren, astfel că, în Occident se observă o creştere a preferinţei cititorilor pentru formatul clasic al cărţilor. Tocmai acest trend l-a încurajat să cumpere Bookster.

„Oamenii citesc şi vor citi în continuare. Sunt mulţi care preferă cărţile pe hârtie, iar ultimele studii arată că cititul pe hârtie reprezintă o lectură care se întipăreşte mai bine şi se înţelege mai bine decât de pe un dispozitiv digital“, spune Octavian Radu.

Tot în domeniul cărţii, omul de afaceri pregăteşte un alt proiect. El plănuieşte să aducă în România conceptul de print on demand (trad. tipărire la cerere), prin care vor putea fi publicate titluri de cărţi nişate, din domenii mai puţin solicitate pe piaţa locală.

„O să deschid o piaţă care în România nu a fost dezvoltată. Titlurile cu adevărat de volum sunt deja aduse de edituri, care urmăresc tot ce înseamnă best-seller-uri. În cazul acestui proiect pe care îl pregătesc eu, este vorba de milioane de titluri de cărţi de nişă, ca de exemplu un manual de medicină, care în mod normal nu era editat de nimeni în România. E mai la îndemână să fie tipărit aici, decât să îl aducem din America, ceea ce înseamnă un timp mai scurt“, explică omul de afaceri.

Pe lângă preluarea Bookster, Octavian Radu a devenit anul trecut şi proprietarul Vinexpert, o afacere din domeniul importului şi distribuţiei de vin. Compania are şi o componentă de retail. Antreprenorul adaugă că 2022 va fi anul în care dorinţa de a ieşi în afara graniţelor se va îndeplini odată cu preluarea Vinexpert.

„Cramele mari româneşti sunt suficient de mari ca să îşi facă export singure, dar acestea nu sunt cele mai bune vinuri de cele mai multe ori. Au apărut în ultimii 10-15 ani nenumărate crame butic în care s-au investit milioane de euro. Enologii noştri au învăţat să facă vin, doar că ei având suprafeţe mici, de câteva hectare, e foarte greu să meargă la târguri sau să se promoveze. Noi avem relaţii cu foarte mulţi distribuitori de vinuri şi vom ieşi cu vinurile româneşti în afara ţării“.

Astfel, Marbella, Spania va fi primul oraş din afara România care va avea un winebar în care se vor găsi numai vinuri româneşti. Modelul de dezvoltare pe care îl are în vedere omul de afaceri pentru Vinexpert este cel de tip franciză, astfel că şi primul winebar din afara ţării va fi sub forma acestei colaborări.

Totodată, omul de afaceri pregăteşte un alt proiect în domeniu, prin care îşi va lansa propriul vin într-o colaborare între enologi români şi o cramă din Franţa.

Octavian Radu spune că cea mai dificilă perioadă pentru el în 2021 a fost intrarea în insolvenţă a Diverta. Lanţul de librării a intrat anul trecut în insolvenţă, după ce a acumulat datorii şi a înregistrat pierderi din cauza perioadei în care magazinele au fost închise, ca efect al pandemiei.

Nu este prima dată când reţeaua de librării Diverta ajunge pe drumul insolvenţei, fiind, de altfel, una dintre puţinele afaceri româneşti care au reuşit să şi iasă din această stare. Compania şi-a mai cerut intrarea în această procedură şi în 2010, după ce acumulase datorii de peste 10 mil. euro şi credite de investiţii de 8,5 mil. euro.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor