ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Cristian Oltean, Vestra: Nu aveam furnizori direcţi în Rusia şi Ucraina, dar partenerii noştri aveau, deci suntem indirect afectaţi ca termene de livrări şi producţie

19.04.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Vestra este un business de 100 mil. lei, compania fiind activă în piaţa de soluţii şi automatizări pentru firmele de utilităţi Vestra a fost înfiinţată în urmă cu opt ani şi face parte din grupul Elsaco, controlat de antreprenori locali şi care realizează proiecte energetice, dar oferă şi soluţii de eficienţă energetică.

Cristian Oltean, directorul de vânzări al Vestra, un business de peste 100 mil. lei anual, care activează în piaţa soluţiilor şi automatizărilor pentru diverse firme, precum cele de utilităţi, este de părere că în această perioadă marcată de provocări economice, construirea unui proiect este foarte dificilă, iar volatilitatea preţurilor reprezintă cel mai mare impediment.

„Producătorii au oferte destul de volatile, un preţ astăzi e foarte posibil să nu îl mai avem mâine. Noi lucrăm într-o piaţă unde propunerile noastre financiare au nevoie de o stabilitate de minimum trei luni, unele dintre ele ajungând chiar şi la 2-3 ani. E foarte greu să construieşti astăzi un proiect, să ai o imagine financiară asupra acelui proiect, nu există o stabilitate a preţului şi asta este una dintre cele mai mare provocări în perioada aceasta“, spune Cristian Oltean, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem economia să funcţioneze în continuare, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Cea de-a doua provocare, spune executivul, este reprezentată de termenele de livrare şi de producţie, care au devenit foarte mari. Cu toate că Vestra nu are furnziori direcţi din Rusia sau Ucraina, colaboratorii companiei lucrau cu furnziori de pe aceste pieţe, astfel, firma locală este indirect afectată de conflictul din Ucraina. Mulţi dintre furnizorii Vestra sunt companii din Franţa, Germania sau Danemarca.

Cristian Oltean precizează faptul producătorii cu care Vestra lucrează au anunţat modificări de preţ în fiecare lună de la începutul acestui an. „Estimările la început de an au fost că vom avea această situaţie până în iulie – august 2022, dar astăzi nu mai suntem la fel de optimişti şi credem că până la final de an vom vedea aceste creşteri constante de preţ“, spune el.

În pofida provocărilor create de creşterile constante ale preţurilor şi de blocajele din lanţul de aprovizionare, reprezentanţii companiei sunt optimişti cu privire la afacerile Vestra, fiind aşteptat un avans în 2022 faţă de 2021.

„Previziunile noastre pentru 2022 sunt undeva la plus 30-40% faţă de 2021, credem că va fi un an foarte bun. Simţim chiar o predispoziţie a pieţei de a face cumpărături în direcţia noastră. Dacă mă refer la primele trei luni ale acestui an, avem deja o creştere de 30% faţă de ceea ce ne-am gândit noi că o să reuşim, deci suntem cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, explică el.

Anul trecut, compania a înregistrat venituri peste 100 mil. lei (20 mil. euro), iar pentrul anul acesta Vestra are planificate mai multe investiţii care privesc noi linii de business, care să aducă plus valoare, precum o linie de business în domeniul IT, care va oferi soluţii suport din punct de vedere informal clienţilor. Cristian Oltean estimează că afacerile companiei vor ajunge la circa 35 mil. euro în cinci ani.

Vestra a fost înfiinţată în urmă cu opt ani şi face parte din grupul antreprenorial Elsaco, controlat de Valeriu Iftime, care realizează proiecte energetice, dar oferă şi soluţii de eficienţă energetică. Vestra este specializată în servicii pentru industria utilităţilor şi în automatizării industriale, comercializează echipamente de măsură şi control, dar şi soluţii pentru reţelele de apă şi canalizare şi sisteme de automatizare.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor