ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Beniamin Lucescu, Tarsincom: Ne vom concentra mai mult pe transportul naţional, la cel internaţional companiile aeriene low-cost reprezintă o competiţie mult prea mare

22.11.2022, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Astăzi, circa 60% din cifra de afaceri a companiei este realizată din transporturile internaţionale, Tarsincom având curse către Austria, Italia, Germania, Belgia şi Anglia.

Beniamin Lucescu, directorul general al companiei de transport Tarsincom din Suceava, spune că operatorii aerieni low-cost câştigă din ce în ce mai mult din piaţa de transport internaţional de pasageri, aceştia reprezentând o alternativă mai rapidă pentru mulţi oameni. Din această cauză, transportatorul din Suceava îşi va concentra atenţia mai mult pe transportul naţional, dorind astfel să extindă rutele interne, mai degrabă decât pe cele internaţionale.

„Competiţia cea mai mare pentru noi vine dinspre companiile aeriene low-cost. Domeniul de transport internaţional rutier va scădea pentru că omul va călători mai uşor cu avionul decât cu autocarul. Vom dezvolta celelalte linii de business, adică partea turistică, rutele naţionale şi cele de incoming. Se va schimba raportul de forţe. Serviciul de transport aerian low-cost acoperă majoritatea ţărilor unde avem comunităţi mari de români precum Italia, Spania sau Anglia, nu prea mai avem unde să dezvoltăm zona aceasta“, spune Beniamin Lucescu, în  cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Tarsincom operează curse internaţionale către Austria, Italia, Germania, Belgia şi Anglia, iar acest segment reprezintă astăzi circa 60% din totalul businessului, conform celor mai recente date. Pariul în viitor e pe transport intern.

Directorul general al companiei spune că actualul program interjudeţean de transport, care stabileşte rutele de transport dintre judeţele ţării, se va încheia la data de 30 iunie 2023, iar el îşi doreşte ca această piaţă să se liberalizeze. Programul interjudeţean de transport este stabilit de statul român, care atribuie rute de transport interjudeţean de călători unor operatori privaţi, prin licitaţii pentru concesiuni.

„Atât compania noastră, cât şi confederaţia din care facem parte ne dorim ca această piaţă să se liberalizeze, după modelul de afară. Operatorul ştie cel mai bine fluxurile de pasageri, cerinţa din piaţă şi el dezvoltă noi linii. Pentru această liberalizare ne vom pregăti anul viitor, vrem să deschidem noi linii pe transportul naţional. Noi credem că acolo va fi viitorul în domeniul nostru de activitate“, mai spune el.

Compania de transport Tarsincom din Suceava, controlată de Corneliu Lucescu, a încheiat anul 2021 cu venituri de 36 milioane lei, în creştere cu 16% faţă de nivelul înregistrat în 2020. Cu toate că firma a avut încasări în creştere, vânzările s-au aflat în continuare sub nivelul din 2019, când cifra de afaceri a fost de 40 mil. lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

Pandemia din ultimii doi ani şi restricţiile cu care ea a venit la pachet au avut un impact major asupra companiei de transport rutier, atât din perspectiva scăderii volumelor de pasageri, cât şi din punct de vedere al creşterii costurilor. Situaţia economică şi geopolitică din 2022 îşi pune şi ea amprenta asupra cifrelor Tarsincom.

Beniamin Lucescu spune că, în primul semestru al acestui an, cifra de afaceri a crescut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, însă profitul a fost de cinci ori mai mic. Cu circa 3 milioane lei au crescut în această perioadă doar costurile la combustibil. Cu toate acestea, măsurile de sprijin acordate de statul român pentru reducerea preţurilor la carburanţi au ajutat semnificativ compania de transport.

Un alt efect al acestei perioade marcate de creşterea preţurilor este o accentuare a sezonalităţii. În perioada de toamnă, volumele de pasageri scad în mod tradiţional, reluându-şi creşterile odată cu sărbătorile. Anul acesta, scăderile au fost chiar mai mari decât în mod normal.

„Sunt optimist pentru anul viitor, dar am mici incertitudini cu privire la primele trei luni. Primul trimestru începe mai greu, fiind lunile după perioada sărbătorilor. Astfel, veniturile scad, mai ales în domeniul transportului de pasageri. Însă pentru celelalte trei trimeste sunt optimist, oamenii vor consuma pachete turistice şi vom avea mai mult incoming în România“, adaugă Beniamin Lucescu.

Tarsincom are o flotă formată din circa 60 de autocare, 13 ansambluri (cap-tractor şi semiremorcă), nouă autocamioane şi circa 100 de autoturisme, autoutilitare şi microbuze. Directorul general al companiei spune că anual compania investeşte circa 1 mil. euro pentru reînoirea flotei.

Firma a fost înfiinţată în anul 1996, având ca obiect de activitate transportul intern şi internaţional de călători, iar sediul central este în Rădăuţi.

 

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor