ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Radu Dumitrescu, grupul de restaurante SHC: Când numărul de îmbolnăviri a început să crească, a scăzut numărul de oaspeţi, suntem la circa 35% din luna trecută. Înainte de izbucnirea pandemiei aveam circa 380 de angajaţi, iar acum numărul acestora se situează la doar 170 de oameni

26.10.2021, 10:00 Autor: Miruna Diaconu

Grupul controlat de către Radu Dumitrescu cuprinde trei restaurante Stadio, alături de NOR, Cişmigiu Bistro la Etaj şi 18 Lounge, acesta din urmă amplasat în zona Piaţa Presei Libere.

Radu Dumitrescu, fondatorul gru­pului de restaurante SHC, care administrează mai multe localuri în Bucureşti, spune că valul 4 al îmbolnăvirilor de COVID-19 a lovit din plin activitatea industriei HoReCA, reducând considerabil numărul persoanelor care aleg să mai iasă în oraş.

„Din momentul în care au fost anunţate restricţiile, numărul oaspeţilor a scăzut, iar odată ce numărul de infectări a început să crească, numărul clienţilor a scăzut şi mai mult. Suntem undeva la 30-35% din ce am înregistrat luna trecută, iar cifrele sunt mult mai mici faţă de perioada similară din 2019, când lucrurile funcţionau normal“, spune Radu Dumitrescu, fondator al grupului SHC, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

El este de părere că anul 2021 nu a fost cu mult mai bun faţă de anul anterior, având în vedere că restricţii au fost în vigoare şi anul acesta. Singura perioadă în care lucrurile păreau a se îndrepta spre o norma­litate a fost vara, când au funcţionat terasele şi ele au fost şi pline de clienţi. În această perioadă, restaurantele pot funcţiona doar cu 50% din capacitate, iar persoanele care pot intra în localuri trebuie să fie vaccinate. „Aceste restricţii au scăzut businessul cu 60%“.

Nivelul mic al încasărilor din această perioadă este coroborat şi cu o perioadă în care preţurile la utilităţi şi materii prime a crescut consi­derabil, punând şi mai multă presiune pe cifrele restaurantelor. Cu costuri mai mari şi venituri mai mici, multe resturante vor fi în situaţia de a închide definitiv activitatea. Însă pandemia a agravat şi criza forţei de muncă, care exista de câţiva ani deja în sectorul HoReCa.

„În domeniul nostru, salariile au crescut cu 50-60% după pandemie din cauza lipsei de oameni. Dacă cererea este mai mare decât oferta, preţul creşte. Acest lucru s-a întâmplat şi în domeniul nostru pentru că au plecat foarte mulţi oameni, fie în alte sectoare economice, fie în afara ţării. Când toate restaurantele au început să caute oameni, salariile au crescut, astfel că noi încasăm mult mai puţin, dar plătim mai mult“, explică antreprenorul.

Restaurantele din grupul SHC aveau înainte de izbucnirea pandemiei circa 380 de angajaţi, iar acum numărul acestora se situează la doar 170 de oameni.

Grupul controlat de către Radu Dumitrescu deţine în prezent trei restaurante Stadio, alături de NOR (restaurantul la cea mai mare înălţime din Bucureşti), Cişmigiu Bistro la Etaj şi 18 Lounge amplasat în zona Piaţa Presei Libere. Acelaşi grup operează şi spaţiul Iqos din Piaţa Victoriei, unde există un hub creativ, un spaţiu de evenimente şi un mic bistrou.

În pofida unui an dificil pentru sectorul de restaurante, Radu Dumitrescu spune că nu a fost nevoit să închidă niciun local. Mai mult, în vara acestui an şi-a conturat un plan cu privire la deschiderea unor noi unităţi, însă valul patru al pandemiei a pus în aşteptare planurile de expansiune.

„Eram în discuţii cu mai mulţi proprietari de spaţii pentru a deschide 2-3 resturante noi, de proximitate, care să deservească atât cartierul, cât şi partea de delivery, doar că le-am pus în aşteptare pentru că a venit acest val patru. Ne aşteptam să fie puternic, dar nu aşa. Mai aşteptăm o perioadă şi apoi vom lua o decizie privind planurile de dezvoltare“, explică el.

Noile restaurante ar trebui să aibă o suprafaţă medie de circa 300-400 mp. Radu Dumitrescu spune că analizează atât varianta de a prelua un local deja existent, dar şi de a amenaja de la zero un spaţiu.

Înainte de pandemie, în 2019, grupul avea afeceri de 7,3 mil. euro, plus 35%. Anul trecut, businessul ñ operat prin mai multe entităţi juridice ñ a scăzut la circa o treime, conform datelor publice pe platforma confidas.ro.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor