ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Snow Fest, festivalul organizat de un român în Alpii Francezi, va strânge 4.500 de turişti români anul acesta după o pauză de doi ani: „Circa 40% dintre oameni au mai participat“

10.03.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2011, în staţiunea Les 2 Alpes, când au participat 120 de persoane Începând cu 2019, evenimentul are loc în două staţiuni montane din Franţa, Les 2 Alpes şi Val Thorens, în două săptămâni consecutive – câte una pentru fiecare staţiune.

Snow fest, festivalul organizat în Alpii Francezi care strânge anual mii de români, va avea anul acesta un număr de 4.500 de participanţi, după ce timp de doi ani evenimentul nu a putut fi organizat din cauza pan­de­miei. Festivalul este organizat de către agenţia de turism Sfara Tours din Cluj-Napoca, care este administrată de antreprenorul Lucian Preotu.

Ultima ediţie a evenimentului, cea din 2019, a strâns circa 5.000 de persoane, fiind de altfel şi primul an în care acesta a fost organizat pe parcursul a două săptămâni, în două staţiuni diferite din Franţa, Les 2 Alpes şi Val Thorens.

„A fost mai greu să organizăm anul acesta pentru că au fost mulţi oameni care erau înscrişi iniţial pentru ediţia din 2020, care s-a anulat cu o săptămână înainte de a avea loc. O mare parte din oameni şi-au reportat acel pachet pentru o ediţie următoare. Le-am dat opţiunea să aleagă anul acesta sau anul viitor şi mulţi au stat până în ultimul moment să decidă“, spune Lucian Preotu, organizatorul festivalului Snow Fest, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Povestea Snow Fest a început în 2009, cu un zbor charter operat între Cluj-Napoca şi Alpii francezi. Această cursă a fost de fapt precursoarea Snow Fest, eveniment care a prins contur în forma actuală în 2011. Prima ediţie a evenimentului s-a desfăşurat pe o perioadă de o săptămână pentru pasionaţii de schi sau snowboard în Franţa, în staţiunea Les 2 Alpes. Datorită unei cereri în creştere, evenimentul s-a extins în 2019 cu o a două săptămână, evenimentele fiind consecutive, în Val Thorens. Dacă nu ar fi fost pandemia, ediţia din acest an al festivalului ar fi numărat în jur de 6.500 de persoane, spune Lucian Preotu.

„Au fost multe întrebări referitoare la condiţiile sanitare. Plus că mulţi au hotărât să nu vină anul acesta, ci abia în 2023. Acum oamenii nu mai întreabă de anulare, sunt convinşi că se va organiza evenimentul, dar întreabă care sunt condiţiile pentru a putea avea acces în restaurante, petreceri. Multe dintre locuri sunt deja rezervate din 2019“, spune Lucian Preotu.

Circa 40% din persoanele care vor participa la festivalul din acest an sunt dintre cei care au mai fost la Snowfest, iar 30% dintre participanţi sunt aduşi de cei care au avut deja experienţa evenimentului. Restul persoanelor vin pentru prima dată la acest festival, spune Lucian Preotu.

Turiştii achiziţionează un pachet care include cazarea, schi-pass-ul şi participarea la petrecerile din cadrul festivalului.

„Noi am oferit şi transportul din România pentru cine vrea să meargă cu autocarul, dar putem asigura şi doar transferul de pe patru aeroporturi către staţiuni. De asemenea, închiriem un camion care să le transporte oamenilor bagajele de la aeroport. Pachetul standard, adică cazare, schipass şi participarea la petreceri timp de o săptămână are un preţ ce începe de la 380 euro, preţul early-booking, şi ajunge la 550 euro“, explică antreprenorul. Preţul diferă în funcţie şi de cazarea aleasă.

Mare parte din locurile de cazare asigurate de către agenţia de turism sunt în apartamente şi chalet-uri, organizatorii festivalului având mai puţine colaborări cu hotelurile din staţiuni. De asemenea, media de vârstă a participanţilor în cadrul festivalului este de 27 de ani, e vorba de oameni care nu pun foarte mult accent pe cazare, ci pe sporturile de iarnă şi pe evenimentele din cadrul festivalului. E vorba de petreceri, concerte sau concursuri.

Agenţia Sfara Tours a avut în 2020, ultimul an pentru care există date publice, afaceri de circa 4,3 milioane de lei (900.000 de euro), prin compania Sfara 1999, în scădere cu 67% comparativ cu 2019, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Scăderea abruptă a veniturilor este cauzată de faptul că în 2020 festivalul Snowfest nu a avut loc.

Agenţia de turism organizează şi altfel de activităţi turistice, astfel că anul acesta sunt programate mai multe tururi în Asia şi America de Sud, care vor fi ghidate chiar de Lucian Preotu.

„În mod normal, organizăm 5-6 grupuri prin alte zone ale lumii. În 2022, am în plan trei grupuri - în aprilie în Bolivia, al doilea va avea loc în august în Asia Centrală, în Tadjikistan, iar apoi în Japonia“, mai spune Lucian Preotu.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor