♦ Producătorul de cosmetice Farmec îşi propune dublarea numărului de magazine proprii în următorii cinci ani l Reţeaua are astăzi 32 de unităţi.
Mircea Turdean, directorul general şi acţionarul producătorului de cosmetice Farmec din Cluj, spune că 2024 a fost dificil, însă compania a reuşit să încheie anul cu o creştere de 12% a cifrei de afaceri şi cu un profit mai mare cu 2% versus 2023.
În 2023, ultimul an pentru care există date publice, Farmec a raportat la Ministerul de Finanţe o cifră de afaceri de 358 mil. lei, cu aproape 20% mai mare decât în anul anterior, avansul fiind susţinut de intrarea pe noi segmente de piaţă, de extinderea reţelei de magazine proprii şi de investiţiile în producţie.
Anul trecut, creşterea a fost susţinută în special de vânzarea unor volume mai mari, însă 2024 a şi fost anul promoţiilor şi reducerilor, spune Mircea Turdean.
Schimbare de strategie
„A fost anul reducerilor în lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri. Şi noi a trebuit să facem acelaşi lucru ca să fim competitivi, dar totul s-a reglat din vânzări. Am făcut calcule astfel încât să operăm reduceri mai puternice, să fim în ritmul celorlalţi competitori din piaţă, dar să compensăm din volume, iar prin cifra de afaceri pe o câştigăm să ajungem la profit. Şi exact aşa s-a şi întâmplat“, spune el.
Aşadar, mizând pe promoţii, Farmec a reuşit să aibă volume mai mari, ceea ce în final a dus şi la o creştere uşoară a profitului. Aceeaşi strategie de creştere plănuieşte şi în acest an executivul.
Dacă din 2022 şi până acum trecut, compania a practicat majorări de preţuri pentru a face faţă cheltuielilor în creştere, acum are loc o schimbare de direcţie.
„Nu ne grăbim să venim o creştere a preţurilor în acest an. În primul trimestru sau chiar în primele două trimestre încercăm să nu venim cu nicio scumpire, ca să fim şi mai competitivi în piaţă. Asta o să ne afecteze la nivel de costuri, dar cu un volum de vânzări semnificativ mai bun decât alţii, putem regla acest lucru“, explică el.
Rolul tehnologiei
Pentru a creşte cifra de afaceri a companiei, o bună parte din echipa Farmec este activă în zona de vânzări. Compania are pe ştatele de plată circa 900 de angajaţi, iar un procent semnificativ al acestora lucrează în vânzări, mai puţini fiind cei din producţie.
Mircea Turdean spune că investiţiile în tehnologie din ultimii ani au permis companiei să eficientizeze procesele de producţie, astfel încât să poată creşterea volumele fabricate fără a fi nevoie de un număr mai mare de oameni.
„În producţie mergem mult pe automatizare. În fiecare an creştem producţia şi vânzările cu cel puţin 10%, dar în fabrică încercăm să nu mai angajăm. Datorită tehnologiei, a numărului mai mare de echipamente şi a productivităţii lor crescute, acelaşi număr de oameni pot să facă mai multe bunuri“, precizează Mircea Turdean.
Compania însă caută constant oameni în zona de vânzări şi logistică, dar şi în propriul lanţ de magazine.
Producătorul de cosmetice Farmec are propria reţea de magazine, care numără în prezent 32 de unităţi, aflate în mai multe oraşe din ţară. Mircea Turdean, directorul general şi acţionar al Farmec, îşi propune dublarea acestui număr în următorii 3-5 ani.
Lansarea propriei reţele a venit din dorinţa de a creşte vizibilitatea în piaţă a brandurilor din portofoliul companiei, însă magazinele au devenit şi rentabile în ultimii ani.
O nouă fabrică, dar când?
„Scopul iniţial pentru care am creat aceste magazine a fost să fim mult mai vizibili în piaţă. Sigur că nu doar asta am urmărit. După primii ani în care am deschis unităţi proprii, a trebuit să ne facem în aşa fel încât şi acest canal de vânzări să fie pe plus. Dacă nu e pe plus, reprezintă o problemă. A trebuit să lucrăm la rentabilitatea canalului şi am reuşit acest lucru de vreo doi ani“, spune Mircea Turdean, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.
Pe lângă propria reţea de magazine, Farmec îşi distribuie bunurile şi pe alte canale de vânzare, precum magazinul propriu online, marile reţele de retail, farmacii şi comerţul tradiţional.
În urmă cu circa doi ani, producătorul de cosmetice din Cluj-Napoca a anunţat relocarea producţiei Farmec într-o nouă fabrică, un proiect de 40 de milioane de euro. Pentru aceasta fabrică, compania a solicitat un ajutor de stat pentru investiţii majore, însă nu a primit.
„Am avut promisiuni din 2022 şi până acum, dar nu au fost bani, iar din informaţiile mele, pentru ajutoare de stat nu vor fi bani nici acum“, mai spune Mircea Turdean.
El nu oferă însă mai multe detalii despre această investiţie şi când ar trebui demarată. Spune doar că va fi făcută cu fonduri proprii şi într-un termen mai lung decât era estimat iniţial.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE