ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank. Producătorul şi retailerul de suplimente alimentare Vitamix a construit în zece ani o reţea de 75 de magazine prezente în toată ţara. Acum, businessul românesc se uită la export

20.03.2025, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Susţinute de expansiunea alertă din ultima perioadă, afacerile companiei au crescut cu circa 15% în 2024.

Retailerul şi producătorul au­toh­ton de suplimente alimentare Vitamix a construit într-un deceniu o re­ţea de 75 de magazine, cu care a aco­pe­rit principalele localităţi din ţară. Astăzi, businessul se află în aproape toate judeţele României, cu mici ex­cep­ţii. Doar anul trecut au fost des­chi­se 13 unităţi Vitamix. Ritmul de ex­pan­siune însă va fi mult mai lent în 2025, compania vrând să îşi concen­tre­ze atenţia pe consolidarea operaţiunilor.

„Anul acesta, ne-am gândit să fim mai prudenţi şi să ne consolidăm vânzările, clienţii şi portofoliul de pro­duse. Dacă apar oportunităţi şi dacă o să avem un cashflow-ul necesar, o să investim în continuare, dar nu căutăm activ pariuri noi“, spune Zsuzsanna Benedek, cofondator, Vitamix, pre­zentă în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.

Primul magazin al companiei a fost inaugurat în 2015. Reţeaua a crescut apoi atât prin deschideri proprii, cât şi prin achiziţii ale altor jucători din piaţă.

Vitamix are în portofoliu supli­mente alimentare, uleiuri cosmetice, ule­iuri esenţiale, produse cosmetice şi ali­mente sănătoase (fără gluten, fructe us­cate, cereale şi seminţe nepro­ce­sate).

„Un magazin Vitamix are un­deva la 5.000-6.000 de articole, în me­die, în portofoliu. Avem propriile su­pli­mente, produse de noi, în jur de 300 de SKU-uri, dar avem şi foarte multe ali­mente, cosmetice, pe care le im­portăm direct“, spune ea.

Cele mai căutate produse din portofoliul Vitamix sunt suplimentele alimentare, urmate de alimentele sănătoase.

Pe lângă reţeaua de magazine, Vitamix se ocupă şi producţia suplimentelor naturale. Înainte de a lansa retailul propriu, firma făcea doar producţie, ambalare şi logistică, iar bunurile erau distribuite către parteneri. Acum, retailul propriu e principalul canal.

Iar dezvoltarea lui a făcut ca în urmă cu doi ani, capacitatea de producţie să fie mărită. Compania a investit 1,5 milioane de euro în achiziţia unui imobil destinat producţiei.

„În urmă cu un an, am mutat toată activitatea companiei în noul sediu, ce cuprinde şi noua hală. Am achiziţionat linii noi de producţie“, adaugă antreprenoarea.

Odată cu creşterea capacităţii de producţie, businessul a început să se uite şi către export, activitate ce datează însă de doar câteva luni.

„Exportăm în ţări din afara Uniunii Europene, dar suntem la început, avem comenzi mai mici. Am participat la o expoziţie, am văzut tendinţele şi aşa am pornit.“

Susţinute de expansiunea alertă din ultima perioadă, afacerile companiei au crescut cu circa 15% în 2024. Spre comparaţie, în 2023, compania Adams Vision, cea care administrează activitatea Vitamix, a avut vânzări de 72 mil. lei, plus 29%. Businessul a crescut semnificativ an de an, veniturile dublându-se în perioada 2020-2023.

Avansul vine şi în condiţiile în care oamenii au devenit tot mai atenţi la propria sănătate. În timp ce tinerii sunt interesaţi de produsele complementare sportului, persoanele mai în vârstă sunt mai atente la wellbeing şi prevenţie.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor