♦ Biroul de arhitectură Cumulus este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu şi a închis anul trecut cu afaceri de 2,7 mil. euro, cu 20% peste nivelul din 2023.
Piaţa locală de hotelărie este una dintre cele mai efervescente din zona de real estate, iar această tendinţă se resimte puternic în ultimii ani. Cu toate că au existat multe proiecte noi, deschise şi anunţate, în special sub branduri internaţionale, mai există mult loc de creştere, este de părere Răzvan Puchici, CEO al biroului de arhitectură Cumulus.
„Este foarte mult loc de creştere în hotelărie, litoralul Mării Negre nu are o zonă de ospitalitate corectă, nici de business, nici de loisir, sunt numai improvizaţii. Ospitalitatea se face ştiinţific. Am vrea să ne bucurăm de expertiza acestor lanţuri internaţionale. Zona de munte poate suporta creştere, dar şi zona de city business. Noi avem din ce în ce mai mulţi parteneri externi şi nu au unde să stea. Creşte foarte mult domeniul acesta şi este nevoie de calitate“, spune Răzvan Puchici, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.
Piaţa de hotelărie este unul dintre cele mai importante segmente din portofoliul biroului de arhitectură, însă activează şi în alte domenii precum proiecte publice, rezidenţial şi comercial. Unul dintre cele mai recente proiecte ale biroului de arhitectură din zona de hotelărie a fost hotelul Swissotel, aflat în portofoliul grupului internaţional Accor, care a fost deschis în Poiana Braşov.
Răzvan Puchici spune că piaţa locală de hotelărie are un deficit de camere de hotel aflate sub un brand internaţional în comparaţie cu ţările din regiune. Acest lucru este confirmat şi de datele oficiale. Sub 5% din hotelurile locale sunt afiliate unui brand internaţional, astfel că potenţialul de afiliere a unor hoteluri deja existente este mare.
„Sunt patru tipologii de branduri şi proiectele diferă. Un brand de cinci stele din cele mari, din vârful piramidei, nu există, dar cred că vor veni. Noi am avut tangenţe, ni s-au cerut oferte, dar încă nimic concret. Este o piramidă din care vârful lipseşte şi este potenţial să se dezvolte. Avem nişte clădiri de patrimoniu care se pot transforma în hoteluri“, este de părere Răzvan Puchici.
Palatul Oscar Maugsch din centrul Capitalei, cunoscut şi ca Palatul BCR, este unul dintre proiectele de care se ocupă Cumulus. Clădirea a primit autorizaţia de construire şi va fi transformată în hotel. Un alt hotel de care se ocupă Cumulus se află în Italia.
Cu toate că au mai existat proiecte la care a lucrat în afara ţării, biroul de arhitectură nu a făcut un pas concret pentru extinderea peste graniţe.
Pe lângă hotelărie, Cumulus se ocupă şi de zona rezidenţială, unde lucrează proiecte premium, dar şi la un proiect mare pe zona de justiţie, mai exact la Cartierul de Justiţie.
Răzvan Puchici spune că businessul a devenit unul integrat, fiind adăugate în ultima vreme o serie de servicii noi pentru a acoperi toate nevoile clienţilor.
Potrivit datelor anterioare ale ZF, Cumulus reprezintă de fapt un grup de companii format din divizia de arhitectură, partea de inginerie de structură, inginerie de instalaţii şi partea de project management. Deşi fiecare divizie are propria organizare, angajaţii colaborează între ei pentru realizarea proiectelor. Grupul e operat prin mai multe entităţi.
„Suntem opt parteneri şi am scalat şi extins grupul de firme dezvoltând şi partea de structură şi de instalaţii, la care lucrăm şi acum, să fluidizăm procesele din cadrul grupului.“
„A fost o idee să creăm şi partea de project management, dar ideea a venit să fie suport pentru activităţile noastre curente, nu neaparat externalizat la client“, explică el.
Biroul numără, în total, 40 de angajaţi în diferite departamente. Pentru un business integrat, este nevoie de o echipă în continuă creştere, spune Răzvan Puchici.
Biroul de arhitectură Cumulues este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu şi a închis anul trecut cu afaceri de 2,7 mil. euro, cu 20% peste nivelul din 2023. Pentru anul acesta, estimările arată o creştere de 10% a cifrei de afaceri. Biroul de arhitectură este deţinută de firma Grid Deign, controlată de opt acţionari, mai exact Liviu Zăgan, Adrian Răzvan Soare, Răzvan Puchici, care deţine fiecare câte 20% din Grid Design, iar restul acţiunilor sunt împărţite între Eliza Geraskova Yokina, Ivona Luiza Amariţei, Elena Dragu, Nicoleta Ioana Moangă şi Constantin Beekman, potrivit informaţiilor platformei Termene.ro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE