♦ Gett’s numără nouă unităţi, cinci unităţi aflate în centre comerciale şi patru în zone stradale, dintre care un barbershop ♦ Saloanele din centrele comerciale sunt poziţionate în segmentul mediu, de patru stele, în timp ce restul se situează în categoria premium, de cinci stele.
În perioade de criză sau de dificultăţi economice, segmentul premium este rareori afectat, iar acest lucru este valabil şi pentru piaţa locală de înfrumuseţare, inclusiv astăzi, când economia trece printr-o eră tulbure. Pe de altă parte, scăderea puterii de cumpărare din ultimii ani îşi pune amprenta asupra segmentului mediu.
„Ce am remarcat în timpul crizei financiare din 2008-2009 a fost că cei care aveau bani, îi aveau blocaţi în imobiliare, stăteau pe milioane de euro, dar era frigiderul gol. Atunci am văzut o migrare de la serviciile de cinci stele, la cele de patru stele. Ce observ astăzi este că segmentul premium rămâne stabil, dar a scăzut cel mass-market, oamenii au dificultăţi financiare“, spune Lucian Miess, cofondatorul lanţului de saloane de înfrumuseţare Gett’s, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.
Gett’s numără nouă unităţi, dintre care cinci aflate în centre comerciale şi patru în zone stradale, dintre care un barbershop. Saloanele din centrele comerciale sunt poziţionate în segmentul mediu, de patru stele, în timp ce restul se situează în categoria premium, de cinci stele.
Ultimii ani, marcaţi de inflaţie ridicată şi de alte probleme economice şi-au pus amprenta asupra puterii de cumpărare a oamenilor, iar acest lucru se observă, spune Lucian Miess, şi în frecvenţa cu care ei vin la saloanele de înfrumuseţare. Numărul de vizite a scăzut, la fel şi bonul mediu.
„Există o anumită zonă de necesitate şi de igienă în acest tip de servicii, dar există şi zona care are foarte multă influenţă în viaţa socială a oamenilor.“
„Noi suntem în prima linie, vedem că toate aceste lucruri suferă dramatic în momentul în care există o schimbare sau o temere“, adaugă el.
Cu toate că provocările economice sunt prezente în toate sectoarele, piaţa saloanelor de înfrumuseţare se confruntă şi cu o creştere a muncii la negru şi a unei competiţii neloiale, susţine antreprenorul.
În ultimii ani, angajaţii din acest sector au început să presteze muncă la negru, fără să aibă o formă legală de activitate sau să respecte normele de igienă impuse prin lege, astfel că unii dintre clienţi au migrat de la saloanele de înfrumuseţare la cele de la domiciliul prestatorilor acestor servicii.
Mai mult, piaţa este foarte fragmentată, cu puţine lanţuri. Industria este alcătuită, în mare parte, din mici jucători - cu una sau câteva unităţi fiecare.
„Te încadrezi ca plătitor de TVA peste un anumit prag, care acum este de 300.000 lei pe an. Noi am făcut nişte studii înainte de pandemie şi am văzut că doar 1% din această industrie se încadra la plătitori de TVA. asta nu însemna că şi ajungeau să plătească“, explică el.
Cu toate că 99% din piaţă nu plăteşte TVA, aceste businessuri au preţuri comparabile cu cele din marile lanţuri, care are costuri mult mai mari de operare.
Gett’s are anual în jur de 120.000 de clienţi, iar businessul a crescut constant în ultimii ani, în pofida crizelor. În 2023, ultimul an pentru care există date publice, businessul Gett’s, operat prin firma Ingo Trade International, a fost de 15 milioane lei, cel mai mare venit din istoria companiei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.
Pentru 2025 însă, Lucian Miess se aşteaptă la scăderi ca urmare a provocărilor economice, dar şi a măsurilor guvernamentale care vor contracta economia.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE