ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Radu Dumitrescu, grupul SHC: Planul nostru este să deschidem 2-3 restaurante anual începând cu 2023, dar aşteptăm să vedem ce se va întâmpla în anul ce vine. Grupul deţine în prezent cele trei restaurante Stadio, alături de NOR, Cişmigiu Bistro la Etaj şi 18 Lounge

22.12.2022, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

 ♦ Din 2019, nu a mai fost adăugat niciun restaurant nou în grup.

Lanţul de restaurante SHC, controlat de Radu Dumitrescu, se va extinde cu 2-3 unităţi pe an începând din 2023, spune antreprenorul fondator. Ultima dechidere a grupului a avut loc la sfârşitului anului 2019, pentru ca apoi pandemia să stopeze planurile de inaugurare a altor unităţi. Expansiunea businessului în perioada următoare va depinde însă de cum va evolua situaţia economică.

„Dacă ce urmează este doar o recesiune, luăm în calcul deschideri, dar nu în număr mare. Planul nostru, în momentul de faţă, este să avem între 2 şi 3 inaugurări anual, începând cu anul viitor. Dacă nu o să putem, o să mergem cu o deschidere an de an. Trebuie să stăm puţin şi să urmărim, ne-am creat nişte indicatori după care ne ghidăm“, spune Radu Dumitrescu, proprietarul SHC, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Indicatorii cei mai importanţi pe care îi urmăreşte, spune antreprenorul, fac referire la numărul de bonuri şi la valoarea medie a acestora. Însă inflaţia, rata dobânzilor, dar şi ceea ce se întâmplă în Europa şi SUA privind consumul sunt criteriile care vor determina deciziile de investiţii.

În pofida incertitudinii care a planat asupra mediului privat în acest an şi care pare să nu dispară nici în perioada următoare, lanţul de restaurante a depăşit cu circa 30% nivelul din 2019 al cifrei de afaceri, avans datorat şi numărului mai mare de unităţi. Anul acesta, grupul va obţine o cifră de afaceri de 50 mil. lei (10 mil. euro).

„Businessul şi-a revenit, dar încă acoperim din găurile lăsate de perioada Covid. Acum, suntem pe un trend ascendent. Anul 2022 este mai bun din punctul de vedere al încasărilor decât 2019 şi este cel puţin la fel de bun din punctul de vedere al marjei profitului, însă bonul mediu e mai mic cu 1%“, adaugă antreprenorul.

Pandemia nu doar că a afectat planurile de dezvoltare, dar a redus semnificativ numărul angajaţilor.

„La începutul pandemiei eram undeva la 400 de oameni. Când restaurantele au fost închise, am ajuns la 70-80 de salariaţi. Ulterior, am început să creştem. Acum suntem la 270 de angajaţi. Am reuşit să echilibrăm şi să eficientizăm, să facem lucrurile mai bine cu un număr mai mic de oameni.“

Grupul creionat de antreprenor deţine în prezent cele trei restaurante Stadio, alături de NOR (restaurantul la cea mai mare înălţime din Bucureşti), Cişmigiu Bistro la Etaj şi 18 Lounge amplasat în zona Piaţa Presei Libere. Acelaşi grup operează şi spaţiul Iqos din Piaţa Victoriei, unde există un hub creativ, un spaţiu de evenimente şi un mic bistrou.

Noile restaurante vor avea concepte asemănătoare cu cele pe care le au unităţile actuale din portofoliul grupului.

„Vrem restaurante în zona în care suntem şi acum, restaurante smart casual şi premium, dar nu super-premium. Nu ne dorim să mergem în zona de fine dining, ci vrem să activăm în continuare în segmentul de restaurante mari şi foarte mari, sub conceptul smart casual“, precizează Radu Dumitrescu.

Antreprenorul a declarat anterior că planurile de dezvoltare includ şi extinderea în alte oraşe ale ţării precum Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi, dorind să ajungă astfel la circa 10-15 unităţi.

Creşterea costurilor a dus la o majorare de circa 20% a preţurilor în restaurantele din grupul SHC, spune Radu Dumitrescu.

„Costurile noastre au crescut puternic. În ultimul timp au mai încetinit aceste scumpiri, nu au mai crescut cu aceeaşi viteză ca anterior. Costurile cresc de la zi la zi bazat pe fluctuaţia preţului combustibilului, al energiei şi gazelor“, conchide acesta.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor