ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Radu Dumitrescu, proprietarul grupului de restaurante SHC: Industria de restaurante va avea în 2020 doar 20-30% din încasările de anul trecut. E o întoarcere în timp la nivelul din 2008. SHC are circa 350 de salariaţi şi afaceri totale de 7,3 mil. euro anul trecut, cu 35% peste nivelul din 2018

18.11.2020, 11:30 Autor: Miruna Diaconu

Radu Dumitrescu spune că a pierdut deja 50% dintre angajaţi, circa 170 de salariaţi, care s-au orientat către domenii mai puţin afectate.

Radu Dumitrescu, proprie­tarul grupului de restaurante SHC, spune că cele şase restaurante pe care le deţine sunt închise, iar serviciile de livrare şi takeaway nu pot acoperi aproape deloc costurile pe care le are grupul din industria ospitalităţii.

„În acest moment, în afară de livrări şi takeaway nu prea ai ce să faci din punctul de vedere al vânzărilor, acestea sunt cam singurele două moduri prin care să vinzi. Vânzările acestea sunt destul de mici şi nu te ajută să îţi acoperi pierderile care cresc de la o zi la alta. Facem livrări, dar nu poţi să acoperi costurile sub nicio formă. Noi reuşim să acoperim doar 5% din vânzările obişnuite acum. Pe lângă faptul că volumul comenzilor este mic, comisioanele pe platformele de livrări sunt foarte mari şi noi nu le putem plăti“, spune Radu Dumitrescu, proprietarul grupului de restaurante SHC, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Antreprenorul adaugă că aşteaptă ca autorităţile să se ţină de promisiunile anunţate, astfel că speră la suplimentarea cuantumului pentru granturi, dar şi la sprijinul potrivit căruia companiile din industria ospitalităţii vor primi 20% din scăderea cifrei de afaceri din 2020 raportat la nivelul din 2019.

„Ar fi extraordinar dacă s-ar întâmpla lucrurile acestea, dar să nu uităm că restaurantele s-au închis în martie, iar acum suntem în noiembrie şi deocamdată nu am văzut nimic“, adaugă Radu Dumitrescu.

El susţine că a văzut o schimbare în comportamentul clienţilor în sensul în care spre deosebire de luna martie, acum oamenii comandă mai puţin, dar acest lucru poate fi cauzat şi de faptul că există o competiţie tot mai acerbă, multe businessuri din această industrie s-au reorientat către livrări, neavând o altă posibilitate de asigurare a veniturilor. Totodată, clienţii sunt mult mai atenţi la preţuri şi ceea ce fac cu banii lor, fiind mai precauţi în privinţa cheltuielilor.

Radu Dumitrescu este de părere că până în luna martie şansele ca restaurantele să se redeschidă sunt destul de mici în contextul în care numărul îmbolnăvirilor nu va scădea considerabil pentru a permite reluarea activităţii spaţiilor închise deţinute de jucătorii din industria ospitalităţii.

„Cred că în luna martie, când va fi un pic de căldură, vom redeschide cu terasele, dar sunt de părere că prima luna de încasare cât de cât ok pe interioarele restaurantelor va fi octombrie 2021, când va fi iar frig afară. Până atunci nu vor intra oamenii la interior, dacă este cald afară“, este de părere Dumitrescu.

Totodată, antreprenorul consideră că abia în anul 2022 industria ospitalităţii va începe să recupereze din pierderi, iar în cel mai bun scenariu la sfârşitul lui 2022 operatorii din această industrie vor înregistra creşteri de business. Totuşi, abia în 2024 industria ospitalităţii va ajunge la acelaşi nivel înregistrat în 2019.

SHC are circa 350 de salariaţi şi afaceri to­tale de 7,3 mil. euro anul trecut, cu 35% pes­te ni­velul din 2018. Radu Dumitrescu spune că în această perioadă marcată de pandemie, cir­ca 50% din angajaţii săi au plecat către alte indus­trii mai puţin afectate, reorientându-se către industria mobilei, livrări de mâncare sau ride­sharing: „HoReCa era şi înainte cel mai afec­tat domeniu din punctul de vedere al perso­na­lului disponibil pe piaţă. După pan­demie vor şi fi mai puţini, dar în continuare cu oa­menii cu care am rămas şi oamenii care se vor întoarce în momentul redeschiderii sperăm să supravieţuim şi să mergem mai departe“.

Anul 2019 a reprezentat unul dintre cei mai buni ani pentru industria restaurantelor, înregistrând o cifră de afaceri totală de 14 miliarde lei, dar proprietarul grupului de restaurante SHC este de părere că anul acesta industria se va situa undeva la 20-30% din încasările de nivelul anului trecut, ceea ce va însemna o întoarcere la nivelul din 2008.

Grupul controlat de către Radu Dumitrescu deţine în prezent cele trei restaurante Stadio, alături de NOR (restaurantul la cea mai mare înălţime din Bucureşti), Cişmigiu Bistro la Etaj şi 18 Lounge amplasat în zona Piaţa Presei Libere. Acelaşi grup operează şi spaţiul Iqos din Piaţa Victoriei, unde există un hub creativ, un spaţiu de evenimente şi un mic bistrou. Pentru acest an era bugetat un nou avans al afacerilor, însă pandemia a venit să dea planurile antreprenorului peste cap. Creşterea pentru 2020 urma să fie susţinută şi de cele două preluări făcute – 18 Lounge şi Embassy Park. Ambele localuri au fost cumpărate de la grupul Embassy.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor