♦ Investiţiile companiei Paco Supermarket pentru anul acesta se ridică la circa 2 milioane de euro, bani care vor merge către deschiderea de noi magazine şi către dezvoltarea unei hale frigorifice pentru legume şi fructe, astfel încât grupul să reducă importurile de astfel de produse.
Vrancea a fost multă vreme unul dintre judeţele unde retailerii locali au reuşit să aibă o poziţie puternică în piaţa de comerţ alimentar, mici magazine şi reţele pornite de antreprenori autohtoni acoperind localităţile relevante, în frunte cu oraşul Focşani.
Această situaţie s-a schimbat treptat, începând cu 2019, când una dintre cele mari importante reţele din judeţ, Zanfir, dezvoltată de familia de antreprenori cu acelaşi nume, a fost cumpărată de Mega Image, ceea ce a marcat intrarea companiei străine în Vrancea. În lupta cu marile reţele, cap de afiş a mai rămas Paco Supermarket, un business pornit de Feliciu Paraschiv, care numără 18 magazine în Vrancea.
„Până acum câţiva ani, am avut o dezvoltare moderată pentru că a mai fost un retailer local în zona noastră. Acesta a renunţat însă la luptă şi s-a vândut concurenţei. Până atunci, am avut o expansiune temperată, ne cunoşteam şi fiind din aceeaşi zonă, am zis că nu are sens să ne canibalizăm, nu avea niciun sens să facem din ambiţie magazin lângă magazin. Când compania a fost vândută, am rămas singuri pe piaţă la nivel de reţea locală. Atunci am hotârăt să schimbăm strategia“, povesteşte Feliciu Paraschiv, fondatorul Paco Supermarket, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.
Odată cu creşterea competiţiei din partea reţelelor străine, care în ultima perioadă au venit în Vrancea în număr tot mai mare şi cu expansiuni tot mai agresive, strategia retailerului independent s-a schimbat. Acum, Paco vizează zone în care retailerii internaţionali nu o să intre prea curând, anume oraşele mici şi comunele din judeţ.
„Creăm clientului posibilitatea de a ajunge foarte uşor la unul dintre magazinele noastre, asta înseamnă că trebuie să atingem toate localităţile relevante. (...) Ne aşezăm în centrul unui sat sau al unei comune, mergem acolo unde găsim un potenţial de 3.000-4.000 de locuitori“, explică el.
Anul trecut, reţeaua Paco a deschis două noi unităţi, dintre care una în comuna Tulnici, aflată pe drumul care leagă Focşaniul de Braşov, în Munţii Vrancei.
În comună, potrivit lui Feliciu Paraschiv, exista un singur POS, care era deschis de către proprietarul magazinului doar pentru tranzacţiile ce depăşeau 50 de lei. Supermarketul Paco a introdus plata cu cardul, indiferent de valoarea tranzacţiei. Totodată, oamenii pot primi o sumă de bani în numerar, care le este retrasă de pe card, la fel ca în cazul unui bancomat. Comuna nu are niciun bancomat.
Pe lângă aceste mutări, reţeaua Paco vrea să se extindă şi să câştige teren în judeţ, în faţa competitorilor străini, şi cu o altă „armă“ - o gamă cât mai largă de produse locale şi româneşti.
„Vrem să fim prezenţi în toate localităţile relevante şi vrem să aducem produse româneşti, mai ales fructe şi legume. În momentul în care aceste produse apar, blocăm toate importurile de profil. Chiar dacă sunt mai urâte roşiile noastre, chiar dacă nu sunt standardizate, le preferăm pe ale noastre în faţa celor de import“, spune Feliciu Paraschiv.
Principalul motiv pentru care antreprenorul îşi doreşte ca produsele listate să fie în mare parte româneşti este legat de circuitul banilor.
„Banii de la noi pleacă către un grădinar sau către o fabrică de pâine din zona noastră. Aceasta îşi plăteşte salariaţii cu banii pe care i-a primit. Iar angajaţii lor sunt chiar clienţii noştri“, explică antreprenorul.
Feliciu Paraschiv spune că preluarea reţelei Zanfir de către retailerul internaţional a avut un efect negativ şi asupra producătorilor locali. Vranlact, o fabrică de lactate din Vrancea, are mari probleme din cauza reducerii vânzărilor către noul proprietar al magazinelor.
„Înainte ca reţeaua românească să fie vândută, un producator local de lactate (Vranlact – n.red.) avea listate 40 de SKU-uri în acele unităţi (Zanfir – n.red.). După ce a fost preluată compania, producătorul a rămas doar cu şapte articole listate. Pentru el a fost o pierdere fantastică, ceea ce l-a dus treptat în faliment“, adaugă el.
Feliciu Paraschiv nu este însă descurajat de competiţia tot mai mare pe care o fac marile reţele de retail intrate în judeţ. El continuă planul de expansiune, urmând să mai deschidă magazine.
Paco Supermarket urmează să deschidă un nou magazin în Mărăşeşti. Totodată, compania investeşte şi într-o hală frigorifică pentru fructe şi legume pentru a putea păstra aceste produse de provenienţă locală mai mult timp, astfel încât să reducă din importuri.
Investiţiile pentru 2025 se ridică la circa 2 milioane de euro.
În aceste condiţii, antreprenorul se aşteaptă la o creştere de circa 10% a veniturilor în acest an. În 2024, încasările companiei au crescut sub aşteptările iniţiale, fiind vorba de un avans de doar 8%, până la 53 mil. euro. Era estimată o creştere de două cifre.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE