ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum se va schimba modul de a călători? „Trendul de personalizare a vacanţelor e unul crescător. E din ce în ce mai greu să aduni oamenii pe un pachet pe care vrei tu să îl vinzi”

31.12.2024, 00:00 Autor: Miruna Diaconu

Modul de a călători al oamenilor se va schimba semnificativ în următorii ani, iar primele semne se văd deja, este de părere Raluca Tăculescu, fondatoarea agenţiei de turism Mianda Travel. Oamenii încep să prefere tot mai mult pachete de vacanţă personalizate pe nevoile lor în locul unor pachete standard făcute de agenţiile de turism.

„Trendul de personalizare este unul crescător, mi se pare din ce în ce mai greu să aduni oamenii pe un pachet pe care vrei tu să îl vinzi. Cred că acest fel de a călători aşa cum vrei tu va fi unul câştigător în anii viitori”, spune Raluca Tăculescu, prezentă în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Mianda Travel este specializată pe vacanţele custom made, în special pe segmentul premium, dar are în portofoliu şi pachete de vacanţă standard.

„Ne adresăm oamenilor care au venituri uşor peste medie şi sunt educaţi, astfel că serviciul de consultanţă este foarte apreciat. Putem să personalizăm vacanţele până la cel mai mic detaliu. Nu le vindem doar o vacanţă, le vindem, dacă au nevoie, şi bilete de intrare în anumite destinaţii, la concerte, evenimente sau altele”, adaugă ea.

Raluca Tăculescu este de părere că agenţiile de turism pot oferi, în anumite situaţii, oferte mai bune decât platformele de rezervare unde oamenii îşi pot alege singuri tipul de cazare. Avantajele unei agenţii ţin, în primul rând, de contactul direct pe care aceasta îl are cu hotelurile.

„Se întâmplă, de multe ori, să găseşti preţuri mai mari la Booking decât la o agenţie. Platformele se bazează pe faptul că sunt prima opţiune a clienţilor. Ele au bugete foarte mari de marketing pe care le investesc, iar costurile se regăsesc în preţul hotelului. Noi, ca agenţie, avem acces la platforme B2B, care au cu totul alte tarife decât alte platforme. Booking nu mai este un instrument chiar ieftin”, explică ea.

În această perioadă, oamenii caută tot mai mult vacanţele în ţările din Asia, iar Bali este una dintre cele mai cerute destinaţii, mai ales că acolo se organizează foarte multe retreat-uri, care au luat amploare în ultimii ani pe piaţa locală.

Totodată, Dubai-ul rămâne în topul preferinţelor, însă au început să existe cereri şi pentru Arabia Saudită, odată cu deschiderea tot mai mare a acestui ţări către turişti.

În ultimii ani, cererea pentru vacanţele în afara ţării a crescut considerabil, astfel că românii au ajuns să cheltuie pe incursiunile în străinătate circa 8,5 miliarde de euro în 2023, o sumă record, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

O bună parte din vacanţe sunt rezervate de români pe ultima sută de metri, mai exact last minute, un comportament de consum apărut în pandemie şi păstrat şi până astăzi.

„Trendul este uşor pe last minute. E tot mai rar să vezi oameni care îşi fac planuri de vacanţe cu un an înainte. Există incertitudinea asta peste tot. Nu ştii mâine exact ce se întâmplă. Se vehiculează crize financiare, sunt tot mai multe tensiuni în diverse locuri ale lumii. Cred că acesta este motivul pentru care oamenii aleg să rezerve last minute”, adaugă ea.

Businessul Mianda Travel a pornit la drum în urmă cu aproape trei ani, însă Raluca Tăculescu activează în sectorul turismului de 18 ani, lucrând pentru unele dintre cele mai mari companii din piaţa locală.

„Nu vrem să ajungem un actor mare pe segmentul de mass-market. De acolo am plecat şi acesta a fost factorul determinant pentru a deschide acest business. Poate nu vom rămâne o agenţie boutique şi vom fi mai mari, dar tot pe zona de personalizare vrem să mergem”, a mai adăugat ea.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor