ZF 15 minute cu un antreprenor

​ZF 15 minute cu un antreprenor. Ştefan Damian, deputy managing partner Ţuca, Zbârcea & Asociaţii: Nu sunt deloc optimist în legătură cu piaţa de fuziuni şi achiziţii, pentru tranzacţiile noi este o perioadă de aşteptare

19.05.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Pe piaţa din România există în special companii mici şi mijlocii care fac obiectul unor tranzacţii de mai mici dimensiuni comparativ cu cele din alte ţări din Europa.

Ştefan Damian, deputy managing partner în cadrul casei de avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, se declară pesimist cu privire la evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii în acest an. Având în vedere contextul economic dificil, creşterea dobânzilor, inflaţia, toate acestea cumulate cu alte crize din piaţă, investitorii sunt într-o fază de expectativă, atfel că nu se aruncă în a face noi tranzacţii.

„Nu sunt deloc optimist în legătura cu piaţa de fuziuni şi achiziţii. Sunt câteva tranzacţii care sunt în curs şi care sperăm să se închidă, dar când vine vorba de dealuri noi, vedem o perioadă de aşteptare. Cu siguranţă şi războiul joacă un rol, el a condus la un preţ al energiei mult mai mare, la o instabilitate geopolitică. Poziţia noastră nu este foarte stabilă, iar asta adaugă încă un minus la tot sentimentul investiţional“, a spus Ştefan Damian în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem economia să funcţioneze în continuare, un proiect realizat de Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Cu toate acestea, bani şi surse de finanţare în piaţă există încă, deşi mai puţini, dat fiind că băncile centrale au început majorările de dobânzi. Astfel, anul acesta sunt aşteptate tranzacţii în zona de energie, mai ales în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina, care adânceşte şi mai tare problema resurselor energetice din Europa.

„România a fost în urma unor curente care s-au întâmplat în afară şi cred că va exista o concentrare pe domeniul acesta în perioada următoare.“

Sectorul IT va face de asemenea obiectul unor tranzacţii anul acesta.

Cu toate că nu mai există la fel de mulţi bani în piaţă ca în anii trecuţi, apetitlul investiţional este foarte ridicat.

„Consumatorii folosesc foarte mult toată această zonă. Atâta vreme cât consumatorii încă accesează, încă investesc şi cheltuiesc, probabil că vor mai fi câteva tranzacţii, nu ştiu dacă mari. Cert e că vor mai fi preluări de companii, fie pachete majoritare, fie minoritare“, precizează el.

Ştefan Damian se aşteaptă ca preţurile din piaţa de M&A să scadă anul acesta având în vedere majorarea costurilor din economie, însă acesta este un subiect pe care antreprenorii români nu îl înţeleg la fel de bine precum marile companii internaţionale.

„Ar trebui să ne aliniem la Europa. România se aliniază mai greu şi aşteptările rămân de fiecare dată în spate, mai ales pentru antreprenorii locali. Firmele internaţionale cam ştiu, astea sunt formulele de evaluare, dacă am un minus acolo, trebuie să apară un minus şi în altă parte.“

Mediul antreprenorial local se confruntă de câţiva ani cu o problemă privind predarea ştafetei următoarei generaţii. În multe situaţii, antreprenorii nu pot da mai departe businessul aşa că decid să îl vândă. Pe fondul acestei probleme, Ştefan Damian este de părere că vor mai exista astfel de tranzacţii.

„În anumite companii, s-a făcut deja o predare de ştafetă. Există oameni de afaceri care şi-au trimis copiii la şcoală în afară, iar aceştia vin pregătiţi, probabil că vin şi cu o altă mentalitate. Totuşi, cred că vor exista în continuare businessuri care se vor vinde pentru că intemeietorul nu mai poate duce mai departe, iar copiii nu sunt interesaţi să preia conducerea.“

O altă problemă a mediului antreprenorial local este faptul că multe dintre companii au dimensiuni mici şi mijlocii, iar depăşirea pragului de 100 mil. euro evaluare se întâmplă în foarte puţine cazuri. Multe dintre companiile locale au evaluări de sub 15 milioane euro, iar afacerile antreprenoriale mari în general nu vor să fie obiectul unor tranzacţii.

Asta face ca doar 4-5 tranzacţii de peste 1 mld. euro să fi avut loc în România ultimelor trei decenii. Ultima tranzacţie de un calibru apropiat a fost vânzarea operaţiunilor CEZ din România către fondul Australian Macquarie Infrastructure and Real Assets.

„Dacă ai o tranzacţie de 1 mld. euro o dată la doi ani este foarte puţin. Asta spune ceva despre cât de sustenabile şi de bune sunt businessurile româneşti şi cât de atractive sunt în momentul de faţă.“

Potrivit unei analize a companiei de consultanţă EY, piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 48 de tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021. În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii din T1 a fost de 1,8 mld. dolari, faţă de nivelul de 2,1 miliarde dolari în T1/2021, nivel de activitate care reflectă încetinirea globală a fuziunilor şi achiziţiilor, după un an record în 2021.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor