♦ Businessul a pornit în ianuarie 2022 ♦ Operatorii din industria alimentară şi din HoReCa sunt obligaţi prin lege, începând cu luna martie a anului 2022, să afişeze valorile nutriţionale, aditivii, alergenii şi cantităţile de sare, zahăr şi grăsimi.
Aplicaţia Valori Nutriţionale, dezvoltată de Irinel Nicoară şi de Valentin Krancevik, a pornit în ianuarie 2022, pentru a veni în sprijinul operatorilor din industria alimentară şi din HoReCa în calcularea valorilor nutriţionale ale produselor. Aplicaţia a ajuns la 2.500 de parteneri, iar mulţi dintre aceştia sunt operatori de restaurante şi localuri din industria de ospitalitate.
„Valori Nutriţionale este o aplicaţie care ajută toate businessurile care au activitate în domeniul alimentaţiei şi care vând alimente către consumatorul final. Ea ajută la calculul valorilor nutriţionale, la afişarea alergenilor, a aditivilor, la partea de cod QR şi meniu public“.
Aceste informaţii sunt obligatorii începând cu 15 martire 2022“, spune Irinel Nicoară, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.
Începând din martie 2022, toţi operatorii care comercializează produse alimentare sunt obligaţi, printr-un ordin dat de ANPC, să afişeze toate valorile nutriţionale, aditivii, alergenii, precum şi cantitatea de sare, zahăr şi grăsimi. Deşi aceste informaţii se regăseau pe ambalajele produselor vândute în retail, legea vizează, în special, operatorii din HoReCa.
Pentru a se conforma acestei decizii, operatorii de restaurante şi alte localuri au fost nevoiţi să includă în meniurile lor şi informaţiile privind valorile nutriţionale ale fiecărui produs vândut.
„Conform ordinului ANPC, restaurantele şi cafenelele trebuie să aibă în locaţie un exemplar de meniu complet, ce include toate ingredientele, cantităţile lor, aditivii, alergenii, precum şi cantităţile totale de sare, zahăr şi grăsimi. Pe lângă asta, localurile sunt obligate să aibă o formă restransă a meniului pe care o prezintă clientului, care poate fi sub formă de cod QR sau tipărit“, explică el.
Aplicaţia Valori Nutriţionale a strâns, până în prezent, circa 2.500 de parteneri, dar fondatorii îşi doresc să crească acest portofoliu.
„Am fost foarte surprinşi când am văzut că vin către noi tot felul de producători de mezeluri, de alimente locale. Am fost surprinşi când am fost căutaţi de grădiniţe, şcoli. Ne caută companii cam toate domeniile care produc sau vând alimente. Cei mai mulţi parteneri vin însă din zona de restaurante“, adaugă Irinel Nicoară.
Fondatorii businessului se pregătesc acum să ducă aplicaţia şi pe pieţele străine, iar ţările vizate sunt Germania, Spania, Italia şi Ungaria. În aceste ţări, legea nu le impune operatorilor să aibă afişate valorile nutriţionale, însă antreprenorii sunt de părere că există loc de creştere şi de business.
Primii paşi către extinderea în afara ţării au fost făcuţi, prima mişcare fiind aceea de rebranding pentru a merge cu un nume mai uşor de pronunţat şi în alte limbi.
„Am tradus şi aplicaţia şi toate ingredientele, am introdus şi ingrediente locale pentru toate ţările în care vrem să intrăm şi am început să căutăm prieteni/cunoştinţe care activează în acele state sub o formă sau alta. Avem în momentul de faţă cam 10-15 restaurante integrate în afara ţării şi am început să facem partea de marketing şi publicitate targetată“, mai spune Irinel Nicoară.
Planul pentru 2025, pentru pieţele externe, este ca aplicaţia să ajungă la 200 de parteneri integraţi. Pe plan intern, fondatorii îşi propun să reînnoiască 80% dintre abonamente. Colaborarea dintre operatori şi aplicaţie se face în baza unui abonament anual, însă reînnoirea a fost o provocare pentru businessul autohton.
„Partea de reînnoire a fost destul de provocatoare pentru că mulţi parteneri considerau că deja şi-au setat meniul conform obligativităţii legale şi nu mai au nevoie de noi. Aşa ne-am dat seama că trebuie să ne dezvoltăm businessul în mai multe direcţii ca să le putem oferi ceva pentru a-i fideliza“, precizează Irinel Nicoară.
În următorii trei ani, antreprenorii îşi propun să ajungă la un număr de 10.000 de parteneri în aplicaţie.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE