♦ Biroul de arhitectură a lucrat în România pe diverse proiecte de office, rezidenţial şi ospitalitate, însă acum îşi concentrează atenţia pe cele de HoReCa datorită efervescenţei din această piaţă.
Biroul local de arhitectură Picktwo Studio, fondat în 2013 de către Sebastian Mîndroiu şi Radu Călin, a început în ultimii ani să lucreze la o serie de proiecte în afara ţării, mai exact în Zanzibar, acolo unde câţiva investitori români au pariat pe ospitalitate.
„Am început acum patru ani o colaborare cu o serie de investitori români în Zanzibar. Am început prin a face un restaurant, care s-a deschis în 2023. Am continuat colaborarea şi, acum, lucrăm la un resort format din 90 de vile, care va fi operat ca un hotel. Alături de aceeaşi echipă, am lansat un proiect rezidenţial, un mic ansamblu de blocuri cu aproximativ 250 de apartamente“, spune Sebastian Mîndroiu, cofondator, PickTwo Studio, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi UniCredit Bank.
Antreprenorul îşi doreşte ca studioul să îşi concentreze mai mult atenţia pe acest segment al ospitalităţii şi să încheie şi alte colaborări în afara ţării, în special, pentru diversificarea portofoliului. „Din punctul nostru de vedere, aceasta este direcţia. Până la urmă, ceea ce facem noi poate fi aplicat oriunde. Încercăm să ne folosim toată experienţa acumulată în acest timp. Un proiect în străinătate este similar cu un proiect în ţară, în afara Bucureştiului. Noi mergem în momentele cruciale ale şantierului, dar partea de proiectare se poate face de oriunde“, adaugă el.
Biroul de arhitectură a lucrat pe diverse proiecte de office, rezidenţial şi ospitalitate, însă acum focusul e pe HoReCa, datorită efervescenţei din această piaţă. Tot mai multe proiecte de noi hoteluri au apărut în România, iar investitorii sunt tot mai dispuşi să investească în sector, în special, pentru diversificarea portofoliului.
„Focusul este acum pe hoteluri, în Bucureşti, dar nu numai. Judeţele din zonele montane sunt foarte căutate, în special pentru că ai sezon mai lung. Există şi proiecte la mare“, precizează el.
Mulţi investitori se uită spre zonele turistice şi merg acolo cu proiecte de hoteluri sau diverse alte facilităţi. E vorba atât de construcţii de la zero, cât şi renovări de clădiri deja existente.
Înainte de pandemie, biroul de arhitectură era mai mult activ în zona de birouri, însă cererea pentru astfel de spaţii a scăzut considerabil în ultimii ani în contextul în care mulţi angajaţi încă mai lucrează de acasă.
„În 2021, erau în jur de 200.000 de metri pătraţi noi de birouri. Anul trecut au fost doar 20.000 mp, iar pentru 2025 ne aşteptăm la 16.000 mp. Oamenii nu s-au întors la birouri. Businessurile îşi reduc suprafeţele închiriate“, adaugă el.
Zona de rezidenţial, după un boom al cererii în anii anteriori, a mai stagnat. Astfel, nu mai există atât de multe proiecte noi. Totuşi, antreprenorul spune că nu vede o scădere a sectorului.
La nivel de piaţă de arhitectură, adaugă Sebastian Mîndroiu, există o prudenţă. Deşi există multe cereri de ofertă, foarte puţine se concretizează în parteneriate.
„Simt o oarecare incertitudine. Piaţa pare că ar creşte. Avem mai multe oferte date decât în perioada similară a anului trecut, dar mai puţine conversii în contracte. Cred că există interes. Oamenii caută să se informeze, să îşi construiască o idee de buget, dar încă nu se aventurează. Nu e situaţia asta doar la noi, ci în toată piaţa“, precizează el.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE