ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Adrian Apostu, fondator, Dino Parc Râşnov: Anul 2021 a fost cel mai bun an de la deschiderea parcului, am avut 494.000 de vizitatori, pentru anul acesta suntem optimişti

26.04.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Antreprenorul spune că are în pregătire o nouă investiţie, un parc tematic care va îmbina partea educaţională cu divertismentul, însă conceptul va fi diferit faţă de cel al Dino Parc Râşnov.

Adrian Apostu, fondator al Dino Parc Râşnov, aflat în topul atracţiilor tu­ristice din judeţul Braşov, spune că anul 2021 a fost cel mai bun an de la des­chiderea parcului, înregistrând un nu­măr record de vizitatori, circa 494.000 de turişti au ajuns la Dino Parc Râşnov. În primul an al pandemiei, parcul din Râşnov a avut o scădere de circa 30%, iar anul trecut numărul vizitatorilor a fost mai mare cu circa 5% faţă de 2019.

„Noi credem că avem loc de creş­tere şi ne pregătim ca atare, acum suntem pe ultima sută de metri cu inves­ti­ţiile, am adus o colecţie nouă care se nu­meşte Epoca de Gheaţă şi care va fi foarte atractivă. Vom mai avea o ex­po­zi­ţie nouă care se numeşte Urmaşii Dino­zaurilor din Zilele Noastre, sunt anu­mite păsări care se trag direct din di­no­zauri şi care sunt foarte bine ex­pli­cate ştiinţific. Avem loc de creştere, suntem pregătiţi, avem şi două noi ex­po­ziţii foarte interesante, avem aştep­tări pozitive de la acest an“, spune Adrian Apostu, fondator al Dino Parc Râşnov, în cadrul emisiunii ZF 15 mi­nute cu un antreprenor. Cum facem eco­nomia să funcţioneze în con­ti­nuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Antreprenorul precizează că mulţi dintre vizitatori revin, iar mulţi dintre aceştia sunt familii cu copii, însă este nevoie de noi investiţii în fiecare an pentru a putea introduce noi expoziţii în cadrul parcului.  „Redirecţionăm sume importante către noi expoziţii, când am deschis, parcul avea o suprafaţă de 1,4 hectare şi aproximativ 40 de dinozauri, acum avem 3,5 hectare şi peste 100 de dinozauri. Cred că este foarte important ca pe lângă atmosfera pe care oamenii o ştiu deja, să aibă parte şi de suprize la noi vizite“, explică el.

De la deschiderea parcului şi până în prezent, investiţia în Dino Parc Râşnov a ajuns la circa 8-9 milioane euro, având în vedere că suma investită iniţial s-a ridicat la 5 mil. euro.

Adrian Apostu precizează faptul că are în derulare o investiţie într-un nou parc tematic, care va îmbina partea educaţională cu divertismentul, însă va avea un concept diferit faţă de Dino Parc.

„Am făcut diverse studii, nu ştiu dacă în România ar mai fi loc de un Dino Parc de aceste dimensiuni, cel care există este situat în centrul ţării, atrage turişti din toate părţile ţării şi cred că dacă am deschide în alte zone ar fi o problemă. Ne gândim la dezvoltare, poate nu neapărat pe un parc cu dinozauri, dar pe un parc care să combine educaţionalul cu divertismentul“, spune Adrian Apostu.

Antreprenorul se uită la finanţări fie din fonduri europene, fie dintr-un credit bancar, pentru a putea derula noul proiect. Cu toate acestea, cea mai mare temere a lui Adrian Apostu ţine de impredictibilitatea care planează în această perioadă asupra contextului macroeconomic.

„Noi nu am modificat preţurile de când am deschis parcul. Între timp, s-au întâmplat foarte multe, salariul mediu a crescut, avem şi noi o presiune privind inflaţia şi creşterea tuturor utilităţilor, o să vedem cât o să mai putem rezista aşa şi să vedem când va fi nevoie să facem o creştere a salariilor“, mai spune el.

Parcul din Râşnov numără în prezent circa 20 de angajaţi. Dino Parc este administrat de compania HCR SRL, iar în 2020, ultimul an pentru care există date publice, firma a înregistrat afaceri de peste 10 milioane lei, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Peste 90% din turiştii care ajung la Dino Parc sunt români, însă Adrian Apostu îşi doreşte să crească numărul vizitatorilor străini. Cea mai bună lună din an este august, când ajung cei mai mulţi vizitatori, pe când, în luna martie ajung cei mai puţini turişti. în luna martie a acestui an, Dino Parc a înregistrat sub 10.000 de vizitatori, faţă de 130.000 de turişti în luna august a anului trecut.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor