ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Bogdan Buzu Vasilache duce produse alimentare fabricate în România în comunităţile de români din Europa şi SUA, atingând afaceri de 50 mil. euro

01.06.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Businessul Balkanica România are o activitate de peste zece ani şi numără peste 2.500 de magazine partenere din mai multe ţări din Europa şi SUA.

Bogdan Buzu Vasilache a pornit în urmă cu zece ani businessul Balkanica România prin care distribuie produse alimentare românilor aflaţi în diverse ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Bogdan Buzu Vasilache a lucrat timp de mai mulţi ani în cadrul producătorului de mezeluri CrisTim, ulterior luând decizia de a-şi des­chi­de propriul business. „În 2007, am participat la un târg din Londra, acolo ne-am dat seama că exista o pia­ţă în afară, români plecaţi de mulţi ani în afară care căutau să îşi aline dorul de casă cu produse pe care nu le găseau acolo. Dru­mul meu în CrisTim s-a terminat la înce­putul lui 2010, în ultimii ani am cochetat cu ideea a­ceea de a vinde produse româneşti românilor din afară şi atunci m-am întâlnit cu cofonda­torul acestui business, colegul meu Peter, care vindea produse bulgăreşti de câţi­va ani în co­munităţile din afară“, povesteşte Bogdan Buzu Vasilache, cofondator al Balkanica România, în ca­drul emisiunii ZF 15 minute cu un antrepre­nor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Businessul a pornit cu doar un porto­foliu format din 500 de produse, iar astăzi Balkanica România numără peste 6.000 de produse din România, Bulgaria, Polonia şi Republica Moldova. Dintre acestea, jumă­tate provin din România.

Antreprenorul spune că românii din diaspora sunt foarte conectaţi la ceea ce se întâmplă în România şi mereu solicită pro­duse abia apărute pe piaţa locală.

„Noi vindem nostalgie, dacă stăm să ne gândim, de multe ori, produsele din cate­goria de biscuiţi, carne sau sucuri există în orice ţară în care trăiesc şi românii, doar că aromele, ingredientele sau gustul specific nu pot fi regăsite acolo“, spune el.

Cele mai căutate produse de către ro­mâ­nii din afara ţării sunt mălaiul, varza murată, eugeniile, pufuleţii, dar şi mezeluri de tip salam săsesc sau cârnaţi.

Businessul colaborează cu circa 2.500 de magazine din mai multe ţări europene şi Statele Unite ale Americii. Mulţi dintre partenerii businessului sunt români stabiliţi în afară care au deschis magazine unde vând produse româneşti.

„De trei ani suntem prezenţi şi în America, acoperim cam tot ce înseamnă partea de Europa. Nu lucrăm însă direct cu ţările vecine, cu Ungaria, spre exemplu, pentru că producătorului român îi este uşor să livreze produsele în Ungaria. Cu cât creşte distanţa cu atât are nevoie de un partener, de un distribuitor“, mai spune Bogdan Buzu Vasilache.

Pieţele principale ale businessului sunt Spania, Italia, Marea Britanie, însă pro­dusele ajung şi în Suea, Danemarca, chiar dacă există comunităţi de români mai mici în aceste ţări.

Balkanica colaborează în special cu ma­gazine mici, independente, şi nu cu marile lanţuri de retail.

„Marile lanţuri de magazine acceptă pro­dusele noastre, dar cu greu pentru că ei nu văd atât de mult potenţial încât să expu­nă produsele noastre la raft.“

Businessul va ajunge în acest an la ve­nituri de 50 milioane euro, încasări înregis­trate în toate ţările în care activează.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor