ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Cosmin Cosma, cofondator al Finqware: Suntem în negocieri cu investitorii pentru a doua rundă de finanţare, de 1 milion de euro

05.10.2021, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Finqware este un start-up românesc specializat în aplicaţii de integrare şi open banking, fondat în 2018 de către patru antreprenori români - Cosmin Cosma, Dănuţ Covălciuc, Dumitru Ţârâianu şi Alex Bejan.

Cosmin Cosma, cofondator al start-up-ului românesc de tehnologie Finqware, spune că se află în discuţii cu investitorii pentru o a doua rundă de finanţare, de 1 mil. euro.

Finqware, o platformă de open banking care digitalizează procesele bancare, a primit la începutul acestui an o finanţare de 500.000 euro. Runda de atunci a fost condusă de fondul de investiţii Elevator Ventures, parte din grupul Raiffeisen Bank.

„Nu aş putea oferi acum o evaluare a companiei, dar suntem în negocieri cu investitorii pentru o nouă rundă de finanţare, de 1 mil. euro, acesta este targetul. Foarte probabil, vor intra şi câteva bănci din regiune (în acţionariat – n.red.). În acest moment avem un produs pe care urmează să îl lansăm“, explică Cos­min Cosma, cofondator al Finqware, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem econo­mia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi Alpha Bank.

Este vorba de o platformă de cash management pentru companiile mari. Acestea îşi pot vedea toate poziţiile financiare, inclusiv din mai multe ţări, din mai multe bănci şi pot să îşi optimizeze operaţiunile finan­ciare. Produsul dezvoltat de start-up-ul local este deja cerut în piaţă, iar câteva companii mari aşteaptă momentul lansării, spune Cosmin Cosma.

Finqware este un start-up româ­nesc specializat în aplicaţii de integrare şi open banking, fondat în 2018 de către patru antreprenori români, Cosmin Cosma, Dănuţ Covălciuc, Dumitru Ţârâianu şi Alex Bejan.

Cosmin Cosma a început să activeze în domeniul financiar-ban­car în anul 2005. Atunci, el şi-a deschis o franciză a uneia dintre băncile locale.

„Eu nu sunt la bază bancher sau economist, am terminat Facultatea de Filosofie, iar ca filosof  te gândeşti mult asupra lucrurilor din jurul tău. Iar una dintre observaţiile mele a fost că, în domeniul bancar, se plimbă hârtii fără să ai nevoie să se întâmple acest lucru. La o sucursală bancară, oamenii duc sau iau hârtii. Încă de atunci mă gândeam că va veni momentul în care să nu mai fie nevoie să faci acest lucru“, îşi aminteşte Cosmin Cosma.

În 2017, după o perioadă în care antreprenorul a lucrat în mai multe bănci, a aflat de iniţiativa europeană cu privire la open banking, prin care utilizatorii îşi pot vedea toate conturile bancare într-o singură aplicaţie. Aşa a apărut Finqware.

Cu toate că este un fintech românesc, prima piaţă bancară pe care au conectat-o cei de la Finqware a fost Croaţia. Astfel că, anul trecut, în lockdown, băncile din Croaţia au fost conectate la sistemul open banking cu ajutorul Finqware.

În septembrie anul trecut, prima bancă locală a lansat open banking-ul cu ajutorul Finqware, iar apoi a urmat o a doua.

„Există şi alte bănci care în momentul acesta sunt în implementarea acestei soluţii, este ceva ce va deveni un standard şi suntem prima infrastructură care poate să ofere asemenea servicii. Noi vrem să fim un lider regional, deja avem această poziţie. Acum suntem în două pieţe, dar urmează să intrăm în mult mai multe, avem în spate şi grupuri bancare care ne vor ajuta“, adaugă Cosmin Cosma.

Antreprenorul este de părere că în 4-5 ani Finqware va fi evaluată la circa un miliard de euro, fiind o companie care oferă servicii ce vor deveni necesare în viitor în domeniul bancar.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor