ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Cristian Preotu, fondatorul Le Manoir: La nivelul grupului vom avea o scădere de doar 10%, proiectele noi au compensat pierderile din restaurante

12.11.2020, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

► În 2019 grupul Le Manoir controlat de Cristian Preotu a deschis barul The Owl din Bucureşti şi un magazin în Paris, înregistrând afaceri de 6 milioane euro

► Cristian Preotu a fost nevoit anul acesta să închidă definitiv un restaurant de sushi pe care îl deţinea, dar pregăteşte o investiţie într-un magazin de whiskey.

Cristian Preotu, fondatorul grupului Le Manoir, spune că anul aceasta va înregistra o scădere mică comparativ cu declinul pieţei, în contextul în care noile proiecte au compensat pierderile din partea de restaurante, care au înre­gistrat diminuări ale veniturilor chiar şi de 80%.

„Vom avea o mică scădere pentru că am compensat mult cu proiectele noi şi cu vânzarea unor proprietăţi imobiliare. Cred că vom avea o scădere de 10% la nivelul grupului, dar pe partea de restaurante am avut un minus de 80%“, spune Cristian Preotu, fondatorul grupului Le Manoir, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Pandemia a afectat semnificativ partea de business care se ocupă cu restaurantele din grupul Le Manoir, ba chiar antreprenorul a închis definitiv una dintre unităţi – Sushi Room – specializată în gastronomia japoneză. Dar Cristian Preotu a reuşit să se adapteze noilor condiţii, astfel că a pus mult accentul pe ceea ce înseamnă retail şi a creat produse speciale pentru a putea fi gătite acasă.

„Am dezvoltat partea de produse proaspete, am creat un raion de măcelărie, am făcut şi un raion de peşte, dar am adus multe alte produse. Am insistat pe partea de fresh“, explică antreprenorul.

Partea de retail, respectiv magazinele Comtesse du Barry, a mers foarte bine în această perioadă, astfel că odată cu intrarea în starea de urgenţă şi cu închiderea restaurantelor, maga­zinele au fost furnizorii de fine dinning pentru acasă. Acestea au rămas singura variantă ca oamenii să aibă aproape aceeaşi experienţă culinară la ei acasă.

Cristian Preotu este de părere că oa­menii cheltuie la fel de mult ca îna­inte, fac economii din perspectiva fap­tu­lui că nu mai călătoresc, dar oamenii sunt la fel de doritori de a încerca pro­du­sele de fine dining.

„Avem şi mulţi consumatori noi. Unii clienţi ne întrebau dacă am deschis de curând şi erau foarte surprinşi să ne găsească aici după 14-15 ani. Avem mulţi clienţi noi, care au încercat produsele noastre şi acum au devenit clienţi săptămânali“, spune Cristian Preotu.

Antreprenorul spune că pregăteşte o nouă investiţie într-un magazin de whiskey care va face parte din cocktail bar-ul The Owl, unde oamenii vor putea regăsi peste 1.000 de referinţe de fine spirits, votca, gin. Cristian Preotu precizează faptul că odată cu redeschiderea restaurantelor whiskey shop-ul va fi integrat în cocktail bar-ul, astfel că oamenii îşi vor putea personaliza cocktailurile în funcţie de băutura pe care şi-o doresc.

„M-am gândit la oportunităţile pe care le avem în această perioadă. Faptul că nimeni nu investeşte, pe mine mă determină şi mai mult să investesc, mi se pare o oportunitate de a avea timp să ne pregătim pentru ce va urma. Eu sunt foarte optimist că ne vom reîntoarce la viaţa normală“, explică fondatorul Le Manoir.

Printre oportunităţile acestei perioade, Cristian Preotu menţionează faptul că a reuşit să recruteze un bucătar din Franţa pe care într-o perioadă normală nu l-ar fi putut angaja. Multe restaurante în Franţa s-au închis definitiv, iar mulţi angajaţi au fost daţi afară, astfel că de pe urma acestui lucru Cristian Preotu a profitat de ocazie şi a angajat un nou chef pentru localurile proprii. Omul de afaceri adaugă faptul că strategia de business a grupului La Manoir este ca atunci când există bani, să investească în diferite domenii, inclusiv în imobiliare. Anul acesta el a reuşit să vândă câteva proprietăţi pentru a putea diminua din scăderile înregistrate.

În 2019 grupul Le Manoir controlat de Cristian Preotu a deschis barul The Owl din Bucureşti şi un magazin în Paris, înregistrând afaceri de 6 milioane euro.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor