ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Dan Goicea, CEO Cocktail Holidays: Anul acesta cifra de afaceri se situează la 20%-30% faţă de anul trecut. Pentru 2021 prognozez o dublare

07.12.2020, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Turiştii pot călători de revelion către destinaţii exotice precum Zanzibar şi Maldive, astfel că au apărut pentru prima oară zboruri charter către aceste zone ♦ Turoperatorul a avut în 2019 vânzări de 25 de milioane de euro, cu 40% mai mult decât în 2018.

Dan Goicea, CEO Cocktail Holidays, spune că pandemia a avut un efect puternic negativ asupra businessului turoperatorului pe care îl conduce, astfel că la sfârşitul acestui an estimează afaceri la aproximativ 20-30% faţă de nivelul din 2019. Totuşi, Dan Goicea este optimist cu privire la ce se va întâmpla în 2021, aşteptând afaceri duble faţă de rezultatele din acest an.

„Anul acesta cifra de afaceri se situează undeva între 20% şi 30% faţă de nivelul din 2019. Pentru anul viitor eu prognozez că vom avea vânzări cel mult duble faţă de 2020, adică aproape la jumătate faţă de 2019, care va fi o referinţă pe care o vom avea încă mult timp de acum înainte”, spune Dan Goicea, CEO Cocktail Holidays, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

CEO turoperatorului este de părere că până la începutul sezonului de vară de anul viitor, o bună parte dintre turişti vor putea călători şi vor fi pregătiţi să plece în vacanţe. Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, turiştii pot călători către destinaţii mai calde precum Egiptul sau Turcia.

„La ora actuală, Egiptul e cea mai apropiată destinaţie pentru soare şi plajă, la o distanţă de 3 ore cu avionul. Se mai fac zboruri în Antalya. Cine nu a apucat să călătorească anul acesta în această destinaţie, o poate face de revelion. Totodată, au apărut pentru prima oară în România câteva chartere pe destinaţii exotice precum Zanzibar sau Maldive, dar asta înseamnă zboruri de peste nouă ore”, spune Dan Goicea.

Turismul a fost puternic afectat de pandemie dat fiind că mulţi călători au ales să stea acasă ori din motive de teama de a nu se îmbolnăvi, ori din cauza restricţiilor impuse de diferite state. Totuşi, în această perioadă, mai există turişti care au ales să plece în vacanţă. Dintre cele două destinaţii exotice menţionate de Dan Goicea, cererea pentru Maldive este mai mare faţă de cea pentru Zanzibar.

“Charterele au venit pentru că nu avem alte destinaţii exotice unde să putem călători, iar faptul că este un zbor fără escală contează foarte mult. Altfel, acum către aceste destinaţii se zboară doar cu escală, charterele menţionate fiind diar de revelion.” În mod normal, anual, Cocktail Holidays organiza circuite culturale, istorice sau tematice, dar şi vacanţe în destinaţii exotice precum Sri Lanka, Thailanda, Cuba.

Numărul celor care vor călători anul acesta către destinaţiile Cocktail Holidays de sărbători se ridică undeva la circa 2.000 de persoane.

“Se tot aude că preţurile vor fi mai mici pe viitor, dar acest lucru este fals. Preţurile nu au cum să fie mai mici după ce luni de zile ai stat în turism şi nu ai încasat nimic, ai acumulat datorii. De asemenea, în prezent, chiar şi dacă tu ai capacitate de cazare, nu mai ai voie să o încarci 100%, iar asta automat înseamnă costuri mai mari. Plus că au crescut şi costurile cu dezinfecţia, deci preţurile vor creşte, nu vor scădea”, adaugă Dan Goicea.

Turoperatorul a avut în 2019 vânzări de 25 de milioane de euro, cu 40% mai mult decât în 2018. Cifra de afaceri depusă la Ministerul de Finanţe, care reprezintă comisionul din activitatea de turism, a fost de 5,4 milioane de lei, adică puţin peste 1 milion de euro. Întreaga activitate se derulează printr-o singură companie, Cocktail Holidays, cu 52 de angajaţi. În total, Cocktail Holidays a deservit peste 35.000 de turişti în 2019. Destinaţiile care au atras cei mai mulţi turişti au fost Turcia, Grecia şi Egiptul.

Brandul Cocktail Holidays a apărut în urmă cu 13 ani. Agenţia şi-a început activitatea oferindu-le turiştilor vacanţe cu zboruri charter în Grecia – Creta, ajungând să opereze peste 25 de destinaţii din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa.

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor