ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Dan Paştiu, fondator Dabo Doner: Pandemia ne-a prins pregătiţi, suntem la 80% faţă de afacerile din 2019, iar anul acesta am continuat dezvoltarea businessului

28.10.2020, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Dabo Doner a fost înfiinţat în 2013, când a fost deschis primul restaurant la Sibiu, iar în prezent există 52 de unităţi sub acest brand ♦ Dan Paştiu spune că până în 2022 speră să ajungă la 100 de localuri, iar în următorii cinci ani şi-a propus să aibă o prezenţă puternică în toate statele europene.

Dan Paştiu, fondatorul Dabo Doner, spune că pandemia a găsit compania într-o oarecare măsură pregătită, totuşi au existat scăderi în perioada stării de urgenţă ca urmare a închiderii restaurantelor din cauza măsurilor impuse de către autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului. Lanţul de restaurante a înregistrat în acest an o scădere de doar 20% a businessului faţă de 2019.

„Pandemia ne-a prins oarecum pregătiţi, astfel că suntem în 2020 undeva la 80% faţă de afacerile din 2019.

Ne-am repliat foarte rapid pe livrări la domiciliu şi ne-a ajutat foarte mult că ofeream clienţilor imagini live din localurile noastre pentru ca ei să vadă cum se lucra în acea perioadă. În momentul în care am intrat în starea de urgenţă, lumea se temea, aşa că noi am arătat cum se lucrează, am câştigat încredere şi au crescut mult livrările“, spune Dan Paştiu, fondatorul Dabo Doner, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Deşi pandemia a impactat afacerile lanţului de restaurante Dabo Doner, dezvoltarea businessului nu a fost stopată, astfel că anul acesta au fost deschise câteva restaurante noi. Recent, au fost inaugurate patru localuri sub brandul Dabo Doner, urmând ca în perioada următoare să se mai deschidă încă trei restaurante în ţară.

„Noi avem în plan să ajungem la 100 de unităţi pe piaţa locală în 2022. Suntem foarte încrezători şi cred că această criză a făcut o oarecare selecţie, cum face de altfel orice criză. Businessurile care dau calitate şi servicii la standarde înalte vor trece peste această criză“, explică Dan Paştiu.

Dabo Doner a fost înfiinţat în 2013, când a fost deschis primul restaurant la Sibiu, urmând apoi dezvoltarea brandului şi pe litoral, iar primul local în sistem de franciză a fost inaugurat în 2016.

Conceptul a fost adus local din Germania de antreprenorul sibian Dan Paştiu. Pentru el DAbo Doner nu a fost prima afacere în domeniu, omul de afaceri fiind în spatele mai multor proiecte locale precum Naf-Naf sau Pizzeria Michelangelo - singurul local din Sibiu unde a intrat prinţul Charles, după cum spune el -, cluburile Cotton, Blow up şi Union, fast-food-ul Spicy sau restaurantul grecesc Zorba.

În prezent, reţeaua Dabo Doner numără 52 de restaurante de tip fast-food, dintre care două sunt în Ungaria, urmând ca în perioadă următoare să se deschidă un restaurant sub acest brand şi în Anglia.

„Acum patru ani îmi doream să fiu printre jucătorii importanţi din industria de food din România, dar viziunea mi s-a schimbat între timp şi acum vreau ca Dabo să fie un brand românesc foarte cunoscut în Europa“, spune Dan Paştiu.

Pandemia a dat peste cap planurile lanţului de restaurante, în sensul în care proprietarul Dabo spune că ar fi dorit să deschidă în Spania şi în Luxemburg resturante în 2020, având deja parteneri care îşi doresc franciza, dar criza actuală a încetinit procesul de dezvoltare.

Dan Paştiu speră ca în cinci ani business-ul pe care îl conduce să aibă o prezenţă puternică în toate pieţele, astfel încât să aibă 15-20 de restaurante în fiecare stat european.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor