♦ Dabo Doner a avut venituri de 17 milioane euro în 2024 la nivelul grupului, suma reprezentând atât vânzările propriilor restaurante, cât şi ale unităţilor în franciză.
Pandemia a schimbat radical obiceiul de consum al oamenilor, care înainte de criza sanitară preferau să ia masa în oraş, să socializeze alături de familie sau prieteni. La acel moment 2019, comenzile pentru mâncare la domiciliu reprezentau doar un mic procent din totalul vânzărilor.
Începând cu 2020 însă, restaurantele au pierdut mult teren în faţa platformelor de livrări. Totuşi, lucrurile se schimbă acum din nou, astfel că în ultima perioadă există un trend tot mai evident de reîntoarcere a oamenilor în localuri, spune Dan Paştiu, fondatorul lanţului de restaurante de fast food Dabo Doner.
„Am observat o reîntoarcere a clientului în restaurante şi o revenire a obiceiului de a consuma în local. În momentul în care clientul vine în restaurant, pe lângă faptul că are cea mai bună calitate a produsului, pentru mine, ca operator, asta înseamnă şi altceva - că pot să vând lucruri în plus. Dacă face comanda acasă, nu mai cumpără sucul de la mine, spre exemplu, ci de la magazin“, explică Dan Paştiu, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect ZF şi UniCredit Bank.
Cât înseamnă livrările?
Cu toate că există o tendinţă a oamenilor de a se întoarce în restaurante, procentul celor care aleg să comande prin intermediul platformelor de livrări este în continuare unul mare.
Circa 40% dintre clienţii lanţului Dabo Doner comandă prin intermediul acestor platforme sau aleg varianta de take away. Procentul era de sub 20% înainte de pandemie.
„Sunt multe comenzi venite prin aplicaţii, chiar dacă sunt mai scumpe. Lumea a devenit mai comodă. Este mai scump pentru că aplicaţiile au comision de 30%. Noi preferăm un client care vine în local decât unul care îşi comandă mâncarea acasă“, adaugă antreprenorul.
Una dintre cele mai mari probleme privind comenzile livrate la domiciliu, explică Dan Paştiu, este faptul că modul în care se face livrarea de către platforme este deseori pusă în resposanbilitatea restaurantelor. Asta în viziunea clienţilor.
„Cele mai multe plângeri le-am primit cu privire la faptul că mâncarea a ajuns rece, dar mâncarea rece nu este vina restaurantului. Noi aşteptăm şi câte o oră de când avem mâncarea gata şi până vine livratorul care să o ducă către client. Iar clientul spune că la Dabo a aşteptat o oră şi jumătate până i-a venit mâncarea“, explică el.
Ce urmează?
Dabo Doner numără 16 restaurante astăzi, urmând ca lanţul să se extindă cu încă trei unităţi în acest an. Acestea vor fi deschise în Iaşi, Oradea şi pe litoral.
Înainte de pandemie, Dabo Doner număra peste 50 de localuri, însă efectele crizei sanitare şi a multiplelor alte crize din ultimii ani au dus la închiderea de unităţi. Businessul a pornit la drum în 2013, cu un singur restaurant. Doi ani mai târziu număra trei unităţi. Compania şi-a dezvoltat foarte mult prezenţa în perioada 2015-2020, ajungând la 52 de restaurante. O bună parte din acestea erau operate în franciză. Astăzi, din cele 16 restaurante, doar şase mai sunt în franciză.
„Am avut mulţi francizaţi care au închis pentru că au intrat în insolvenţă. Dările la stat au fost mari, la fel şi datoriile cumulate“, precizează antreprenorul.
Pe lângă restaurantele în franciză închise, omul de afaceri a pus lacătul şi pe propriile locaţii, unele fiind în zone neperformante. Şi personalul a reprezentat o problemă, mai exact lipsa acestuia.
Acum, după ani de închideri, lanţul de restaurante îşi reia extinderea, iar antreprenorul spune că va fi mult mai atent la criteriile de selecţie a partenerilor.
„Partenerii pe care am fost nesigur s-au dovedit că nu aveau ce căuta în Dabo. Nu o spun cu regret, ci ca pe o lecţie. Voi avea grijă ca partenerii să fie foarte bine aleşi pe viitor“, adaugă el.
Dabo Doner a avut venituri de 17 milioane euro în 2024 la nivelul grupului, reprezentând atât vânzările propriilor restaurante, cât şi cele ale unităţilor în franciză.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE