ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Doina Cepalis, fondatoarea Te-Rox Prod: Pentru anul acesta, ne-am bugetat o creştere de 10-15%. Ne adaptăm la criză şi încercăm să o controlăm

26.07.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Antreprenoarea a fondat grupul Te-Rox din Paşcani, iar în 2020 a vândut businessul suedezilor de la Holmbergs, grup în spatele căruia se află fondul de investiţii FSN Capital ♦ Te-Rox, redenumit acum Holmberg Safety Systems, realizează huse şi sisteme de siguranţă pentru scaunele auto pentru copii.

Doina Cepalis, fondatoarea Te-Rox Prod şi membră în boardul grupului Holmbergs, care deţine acum busi­nessul din Paşcani, spune că pentru anul acesta creşterea afacerilor locale se va situa între 10% şi 15%, iar de anul viitor avansul va fi mai mare. Despre 2022 ea afirmă că este încă un an de adaptare la noile provocări din piaţă.

„Ne-am bugetat o creştere a businessului în 2022 pentru că avem clienţi noi, cu produse noi şi proiecte interesante. Anul acesta cred că avansul se va situa undeva între 10% şi 15%.“

Compania Holmberg Safety Systems, fosta Te-Rox Prod, a obţinut anul trecut afaceri de aproape 70 mil. lei, cu 1,7% sub nivelul din 2020. Înainte de pandemie, businessul se apropiase şi de pragul de 100 mil. lei, ba chiar îl depăşise în 2016. Anul acesta, care era aşteptat să fie unul de revenire postpandemie, vine cu provocările lui.

„Fiecare companie începe să se adapteze la contextul actual, iar noi suntem în perioada în care ne adaptăm şi înţelegem criza şi învăţăm să controlăm lucrurile. Toate situaţiile care au venit le ştim, le cunoaştem şi suntem în perioada de control. Anul viitor va fi unul de dezvoltare, vom realiza produse mai complexe, cu valoare adăugată mai mare, vom vedea o creştere mai accelerată“, a spus Doina Cepalis, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Grupul Te-Rox Prod din Paşcani, fondat de Doina Cepalis, a fost cumpărat în 2020 de către suedezii de la Holmbergs, grup în spatele căruia se află fondul de investiţii FSN. Antreprenoarea nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, însă din datele ZF, ea a fost undeva sub 10 mil. euro şi a avut şi o componentă de earnout, adică fondatoarea nu a primit toţi banii, urmând a fi în continuare implicată în management. De altfel, ea a condus până recent afacerea, acum fiind membră în consiliul de supraveghere a businessului.

Grupul suedez are un plan de dezvoltare pe termen lung în România, care se întinde pe o perioadă de 10 ani sau mai bine. În pofida situaţiei actuale economice şi geopolitice, care afectează toate businessurile din România şi nu numai, Holmbergs are în desfăşurare mai multe proiecte.

„În momentul în care te gândeşti la o dezvoltare pe termen lung şi faci o proiecţie pe 5-10 sau chiar 15 ani, iei în calcul şi faptul că pot interveni situaţii de criză, pe care trebuie să le depăşeşti. Până acum, nu am avut probleme foarte mari referitor la criza forţei de muncă, spre exemplu.“

Aceasta este o problemă globală, ce se resimte pe plan local la toate nivelele şi în toate industriile.

„Suntem într-o zonă în care stabilitatea forţei de muncă este un atu foarte puternic, pe o piaţă dificilă. Chiar dacă în pandemie ne-au scăzut comenzile, am reuşit să securizăm clienţii“, explică Doina Cepalis.

În ceea ce priveşte dezvoltarea, grupul are în plan atragerea cât mai multor clienţi, pentru a putea duce mai departe proiectele propuse. Holmbergs nu ţinteşte obţinerea unui profit foarte mare, pentru că o dezvoltare pe termen lung presupune o finanţare continuă a proiectelor, adaugă Doina Cepalis.

În 2021, compania locală Holmbergs Safety System şi-a redus profitul net cu aproape 90%, la  doar 430.000 de lei. Grupul are un total de 600 de angajaţi în România, dar planul este de a angaja alţi 50 de oameni.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă businessul din Paşcani este dependenţa faţă de materiile prime produse în China, o ţară care a fost mult mai lovită de restricţiile impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19. O parte dintre restricţii au fost ridicate chiar recent.

„Europa încă este dependentă de materia primă şi de importurile din China. Se întâmplă să ai comenzi şi să nu ai materie primă. Această situaţie nu afectează doar compania nostră, ci toată Europa. Afectează toată producţia, foarte multe ramuri din industria exportatoare, în care ai termene de livrare. Nu poţi controla fenomenul, mai exact fluxul de producţie.“

 

Din nou în producţie?

Doina Cepalis are, dincolo de activitatea din cadrul Holmbergs, şi o serie de alte proiecte în desfăşurare. Mai mult, are şi planuri de dezvoltare, iar unul dintre ele va presupune tot producţie, deşi nu imediat.

„Am proiecte la care lucrez în diferite zone şi sectoare. Nu e aşa uşor să începi să faci producţie, aşa că nu cred că o să intru în primă fază în afaceri care se referă strict la producţie. Totuşi, în ceea ce priveşte proiectul pe care îl gândesc acum, într-o companie nouă, sigur vom avea nevoie de producţie. În primă fază vom apela la producătorii din România“, spune ea.

După absolvirea Facultăţii de ştiinţe Economice din Iaşi, Doina Cepalis a lucrat mai mulţi ani în contabilitate. Ulterior, în 1990, a devenit directorul economic al retailerului Moldova SA, care avea circa 200 de angajaţi şi 37 de magazine. Lanţul de magazine a fost privatizat prin metoda MEBO în 1994, iar antreprenoarea a devenit acţionar, cumpărând un pachet majoritar. În 2000 cumpără 93% din acţiunile fabricii Integrata Paşcani, specializată în realizarea de produse din in şi cânepă.

După şapte ani de activitate la limita rezistenţei pe piaţa firelor de in şi cânepă, ofensiva chinezilor pe piaţa europeană a dus-o la faliment. A reorganizat activitatea fabricii în trei luni, iar în mai puţin de cinci a devenit lider european pe o nişă la care puţini s-au gândit atunci - scaunul auto pentru copii. Cu acest nou tip de business, compania Te-Rox a ajuns să exporte în toată lumea.

Doina Cepalis are şi afaceri în sectorul imobiliar, dar spune că le-a pus pe hold din cauza situaţiei din piaţă.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor