ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Emil Munteanu, proprietarul hotelului Atra Doftana: În 2019 am avut un grad mediu de ocupare de 80%, iar acum, în lunile de vară, suntem la peste 95%

28.07.2020, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Hotelul a fost deschis în 2011 după o investiţie de peste un milion euro realizată de patru antreprenori locali ♦ Compania Top Resorts, cea care administrează hotelul, a avut o cifră de afaceri de 2,2 milioane lei în 2019, plus 15%.

Hotelul Atra din Valea Doftanei (judeţul Prahova), a avut în 2019 un grad mediu de ocupare de 80%, pe când anul acesta, odată cu redeschiderea pensiunii după ridicarea restricţiilor autorităţilor cu privire la limitarea răspândirii virusului, cererile au crescut considerabil şi totodată şi gradul de ocupare a ajuns la peste 95%, spune Emil Munteanu, unul dintre acţionarii businessului.

„Românii şi-au întors faţa către turismul românesc, iar gradul de ocupare şi cererile sunt mult mai mari faţă de anul trecut. Totuşi, e o perioadă dificilă pentru că trebuie să fim atenţi şi să respectăm măsurile impuse de autorităţi, iar volumul de muncă e mai mare“, a spus Emil Munteanu, proprietarul hotelului Atra Doftana, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Proprietarul hotelului afirmă faptul că în această perioadă comportamentul turiştilor s-a schimbat, vizitatorii care trec pragul locului fiind mult mai atenţi la detaliile ce ţin de curăţenie.

„Vara vin cei mai mulţi turişti, la noi sezonul începe pe 1 aprilie şi se termină pe 30 octombrie. Anul trecut s-a terminat sezonul pe 15 noiembrie datorită vremii frumoase.“

În weekend vin oamenii pentru relaxare, pe când în timpul săptămânii se organizau întâlniri de business sau team buildinguri, astfel că gradul de ocupare total e mare.

Emil Munteanu a fondat businessul alături de Eduard Dimitriev, Ştefan Musta­ţă şi Răzvan Florea. Antre­prenorii nu au background în domeniul turistic, ci activează în domenii precum IT sau instalaţii sanitare. Ideea celor patru prieteni le-a venit după ce împreună au văzut locuri total diferite în călătoriile în care au fost împreună, iar în 2008 au cumpărat terenul pe care au construit ulterior Atra Doftana. Aproa­pe patru ani mai târziu, ei deschideau Atra Doftana după o investiţie de circa un milion de euro, realizată şi cu ajutorul fondurilor europene.

Atra Doftana are în componenţa sa pe lângă cele 10 camere de cazare şi un restaurant de fine dinning, iar multe dintre produsele folosite aici sunt procurate local.

Totodată, complexul cuprinde şi o vilă aflată în apropiere.

În ceea ce priveşte creşterea capacităţii de cazare din hotelul Atra, Emil Munteanu spune că vor să rămână la specificul iniţial şi anume cel de hotel boutique, iar dacă volumul ar creşte undeva la 40-50 de camere, nivelul de intimitate nu ar mai fi la fel şi nici standardul serviciilor.

Totuşi, antreprenorii se gândesc la opţiunea construirii unui nou corp de maxim 8-10 camere, astfel încât să poată rămâne la nivelul unui hotel boutique, dar şi să satisfacă cererea.

„Aproximativ 70-80% din echipa Atra e formată din localnici din Valea Doftanei. În general, încercăm să folosim cât mai multe resurse locale. Noi avem o gradină proprie, dar există şi o familie din sat cu care colaborăm. Ei au o gradină în care ne cultivă ceea ce le cerem noi primăvara. Avem legături cu stânele din Valea Doftanei, de unde cumpărăm lactate, dar ne şi aprovizionăm din pădure cu fructe de pădure şi ciuperci“, spune Emil Munteanu.

Ca planuri de dezvoltare, proprietarii Atra vor să mai preia în administrare una sau două pensiuni din zona Valea Doftanei, dar care să corespundă standardelor lor.

„Interes există din partea turiştilor şi zona este în plină dezvoltare. În apropiere de noi au mai apărut 3-4 pensiuni şi suntem în discuţii să preluăm în administrare o altă clădire. Probabil că acest lucru nu mai e posibil în sezonul asta, dar ne gândim pentru anul viitor“, precizează Emil Munteanu.

Compania Top Resorts, cea care administrează hotelul Atra Doftana, a avut în 2019 o cifră de afaceri de aproape 2,2 milioane de lei, după un avans de 15% faţă de anul anterior când afacerile au fost de doar 1,9 milioane lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

 

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor