ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Levente Bara, cofondator Transilvania Nuts şi proprietar al unei fabrici în Indonezia: Businessurile din industria alimentară nu sunt afectate de criză

13.08.2020, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Businessul Trasilvania Nuts va ajunge în maximum patru ani la afaceri de 25 mil. euro ♦ Fabrica de condimente din Indonezia are creştere de 54% a cifrei de afaceri în pofida pandemiei ♦ Aproape 60% din producţia de condimente din Indonezia este vândută prin intermediul companiei din SUA deţinute de Levente Bara.

Levente Bara, cofondatorul Transilvania Nuts, spune că acest business va creşte con­siderabil în anii urmă­tori, astfel că va ajunge în ma­ximum patru ani la afaceri de 25 mili­oane euro. El este totodată proprietarul unei fabrici de condimente din In­donezia şi al mai multor proprietăţi imobiliare în SUA şi România.

„Sunt investitor în Transilvania Nuts, e un business care va ajunge la 25 mi­­lioane euro în următorii 3-4 ani. Avem o fabrică nouă, am inaugurat-o în octombrie 2019, iar afacerile vor ajunge la 13 milioane de euro anul acesta“, spune Le­vente Bara, coproprietarul Transil­vania Nuts, în cadrul emisiunii ZF 15 mi­nute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în con­ti­nuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Transilvania Nuts este o companie care se ocupă cu procesarea de miez de nucă şi este controlat de Levente Bara şi Alexandru Chiric. Anul trecut firma a deschis o nouă fabrică în localitatea Ciugud din judeţul Alba, unde realizează nucă bio, batoane pe bază de fructe cu miez de nucă sau ulei de nucă, după o investiţie de 4,2 milioane de euro din fonduri proprii şi europene.

Omul de afaceri Levente Bara, cunoscut în special pentru că a dezvoltat de la zero şi apoi a vândut producătorul de ingrediente pentru industria ali­men­ta­ră şi de condimente Supremia, a ră­mas implicat în domeniu, el de­ţinând în con­tinuare o fabrică în In­donezia şi ope­rând distribuţia bu­nurilor realizate de aceasta în mod direct în Europa şi SUA.

„Am dezvoltat fabrica din In­do­nezia, am investit peste 7 mil. dolari în uti­­l­aje în această ţară, apoi am înfiinţat bi­roul de vânzări în SUA. În prezent, aco­perim SUA cu distribuţia proprie. As­tăzi, 58% din producţia de con­di­mente din Indonezia se vinde prin com­pa­nia noastră din SUA, avem o com­panie din Germania care distribuie pe partea de Europa. Vindem de 2 mil. do­lari în Europa dar vrem să creştem. Vrem să ajungem la 80% din piaţa de condimente, ne-am propus să controlăm piaţa.“ Anul acesta antreprenorul a vrut să deschidă o companie în Japonia, dar din cauza pandemiei a amânat acest proiect.

Fabrica de condimente Natural Java Spice din Indonezia a fost deschisă în 2013, ca furnizor de materie primă pen­tru Supremia, ea realizând doar con­di­men­­te şi doar de origine In­do­nezia. Uni­tatea de producţie e am­plasată, după cum îi spune şi numele, pe insula Java.

În anul 2017 antreprenorul Levente Bara anunţa că a ajuns la o înţelegere cu grupul francez Solina pentru vânzarea producătorului de ingrediente pentru industria alimentară şi de condimente Supremia Grup. Exitul survenea la 16 ani după ce el a fondat businessul. Valoarea tranzacţiei a fost estimată la 30-40 mil. euro atunci.

Levente Bara a înfiinţat grupul Supremia la începutul anilor 2000, iar la momentul vânzării compania pe care a clădit-o avea în portofoliul condimente şi ingrediente alimentare, printre care mixuri, arome, membrane sau stabilizatori alimentari, pe care le producea la Alba Iulia. Omul de afaceri deţine şi businessuri în zona de imobiliare atât în România, cât şi în SUA.

„În ultimii ani am investit în imobiliare, am creat un portofoliu în imobiliare în SUA şi România. Am un portofoliu evaluat undeva la 25 mil. euro, este un business pe care îl voi duce la 100 mil. euro“, spune Levente Bara.

Omul de afaceri este cel mai mare investitor român din Indonezia şi el spune că sunt foarte puţini antreprenori români care să investească acolo. Indonezia are printre cele mai mari resurse naturale în ceea ce priveşte condimentele. Indonezia este pe primul loc în ceea ce priveşte producţia de scorţişoară şi nucşoară şi pe locul trei la producţia de piper, spune Levente Bara.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor