ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Mircea Tudoran, Mirdatod: Şansa României de a ieşi din acest impas e să cumpărăm toţi produse româneşti. E păcat că dăm cerealele la export şi importăm pâine congelată

14.12.2020, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Mircea Tudoran a fondat compania Mirdatod Prod, care deţine brandul de Telemea de Ibăneşti, în urmă cu aproape 26 de ani alături de fratele său David Tudoran.

Mircea Tudoran, cofondator al Mirdatod, spune că în luna ianuarie a anului viitor compania va finaliza investiţia privind fabrica de la Reghin, judeţul Mureş. În prezent, compania are o fabrică la Ibăneşti, în acelaşi judeţ, iar investiţia de la Reghin ar fi trebuit terminată în luna martie a acestui an, dar pandemia a dat peste cap planurile producătorului.

„Undeva în luna ianuarie va fi finalizată investiţia şi vrem să pornim cu o nouă capacitate de producţie, tocmai pentru că piaţa a început să ceară produse româneşti. La începutul anului viitor vom începe din plin să producem la Reghin, să punem pe piaţă produse fabri­cate în România de firma Mirdatod. Această investiţie va însemna cel puţin o dublare a capacităţii de producţie“, spune Mircea Tudoran, fondator al Mirdatod, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Investiţia a fost începută în anul 2018 prin implementarea unui proiect european şi ar fi trebuit să fie finalizată în luna martie a acestui an. Pandemia a dat însă peste cap planurile de dezvoltare ale companiei.

„Firmele cu care colaborăm au activat clauza de forţă majoră din contractele pe care le-am avut pentru că nu au putut să vină să muncească. Acest lucru ne-a făcut să cheltuim mai mulţi bani, ne-a făcut să nu producem. Cheltuielile, vrând-nevrând, a trebuit să meargă în continuare. Am fost afectaţi de pandemie“, adaugă Mircea Tudoran. El a fondat compania Mirdatod Prod, care deţine brandul Telemea de Ibăneşti, în urmă cu aproape 26 de ani alături de fratele său David Tudoran. Businessul a ajuns la afaceri de 9 milioane de euro, plus 15%, şi un număr de aproape 150 de angajaţi în 2019. În prezent, compania are o fabrică în Ibăneşti, unde produce circa 100.000 de litri de lapte procesat pe zi, iar noua unitate de producţie va însemna cel puţin dublarea acestei cantităţi.

Deşi spune că există cerere pentru produse româneşti, antreprenorul adaugă şi că, în pandemie, a observat o prudenţă crescută din partea consumatorilor în ceea ce priveşte cheltuielile.

„Oamenii sunt reticenţi, au început să îşi facă provizii de bani, să nu îi mai cheltuie, ceea ce duce la o scădere a consumului. Prin scăderea consumului este afectată producţia şi implicit şi vânzarea“, precizează Mircea Tudoran.

Produsele companiei se vând atât în ţară, cât şi în străinătate. Ţările unde se vând cel mai bine produsele Mirdatod, în afară de România, sunt acelea unde există comunităţi mai mari de români.

Antreprenorul este de părere că jumătate din produsele lactate din piaţa din România vin din import, dar românii ar trebui să înceapă să consume mai mult local astfel încât economia să îşi poată reveni mult mai uşor şi mai repede.

„Trebuie să fim uniţi, să promovăm produsele româneşti, să le consumăm şi să rotim banii în economia românească. Poate e unica şansă a României de a ieşi din acest impas, să cumpărăm toţi produse locale. E loc de dublare a capacităţii de producţie la nivelul pieţei, e păcat că dăm cerealele la export şi importăm pâine congelată. Ar trebuie să ne creăm o siguranţă alimentară a ţării“, explică fondatorul Mirdatod.

Antreprenorul adaugă că nu se gândeşte să îşi deschidă un magazin cu produsele pe care le fabrică pentru că nu ar putea avea un flux suficient de mare de oameni astfel încât să fie rentabil din punct de vedere economic.

„Tot în zona de comerţ modern, în marile lanţuri de supermarket, acolo trebuie să vindem. În prezent, suntem în şase reţele de supermarket, suntem şi în restaurante, dar şi în reţelele de magazine mai mici“, spune Mircea Tudoran.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor