ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Mona Muşat, fondatoarea şcolii private Aletheea, are în plan să dezvolte şi liceu: „Avem şcoală primară şi gimnaziu, dar aş vrea să închid acest cerc al educaţiei“

15.11.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Şcoala privată are circa 340 de copii înscrişi şi numără peste 100 de cadre didactice şi personal administrativ.

Mona Muşat, fondatoarea şcolii private din Bucureşti Aletheea, are în plan să dezvolte şi ciclul liceal, în prezent având doar şcoală primară şi gimnazială. Planul de a deschide şi un liceu privat sub aceeaşi umbrelă vine din dorinţa antreprenoarei de a avea un ciclul de învăţământ complet, de la clasa zero, până la clasa a 12-a.

„Ce mi-ar plăcea foarte tare ar fi să închid acest cerc al educaţiei şi să fac şi liceul Aletheea“, spune Mona Muşat în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Şcoala privată Aletheea se află în Bucureşti, însă au existat cereri din partea unor profesori, dar şi a unor părinţi de a merge cu o astfel de instituţie de învăţământ şi în Oradea sau Timişoara. Totuşi, o asemenea dezvoltare ar fi greu de pus în practică, spune fondatoarea.

„Am primit invitaţii de extindere în Oradea şi Timişoara. Profesori sau părinţi care au cunoştinţe acolo şi-au dorit şi m-au întrebat de ce nu deschid şi în aceste oraşe. Le-am zis că e foarte complicat, trebuie o prezenţă a mea zilnică acolo pentru o perioadă lungă de timp“, explică ea.

Şcoala din Capitală a fost deschisă în 2014, după ce timp de un an a fost construită clădirea actuală a instituţiei de învăţământ privat. Aletheea are astfel o prezenţă de nouă ani în piaţă, iar pentru a sărbători acest lucru, Mona Muşat a pornit o serie de evenimente prin care şcoala să devină şi un spaţiu cultural.

Ea explică faptul că tipul de abordare a învăţământului la Aletheea este de a ajuta copiii să fie pregătiţi pentru a lua contact cu diverse tipare umane. Totodată, ţinta e să dezvolte o serie de aptitudini în rândul elevilor.

„În afară de orele clasice din programa românească, avem multe programe care se întâmplă pe lângă. Vrem ca elevii să aibă o expunere foarte mare la lumea din exteriorul şcolii. Când copilul termină cursurile, el se va duce într-o lume care este foarte mare şi va lua contact cu mulţi oameni, aşa că trebuie să fie pregătit“, mai spune ea.

În acest context, în cadrul şcolii sunt aduşi diverşi invitaţi din mai multe domenii şi sunt organizate diferite evenimente. Totodată, multe dintre cursuri sunt organizate transdisciplinar şi interdisciplinar. La şcoala Aletheea învaţă circa 340 de copii, de la clasa pregătitoare şi până la clasa a opta. De la an la an, numărul de copii înscrişi a crescut cu circa 50%, astfel că mai există foarte puţine locuri libere.

„Mai avem foarte puţin loc să creştem, mai sunt câteva locuri prin câte o clasă, în special la gimnaziu. Şcoala primară este plină. La clasa pregătitoare avem în fiecare an trei clase a câte 18 copii, iar cererile sunt de trei ori mai mari, ceea ce înseamnă un proces de admitere foarte riguros“, adaugă Mona Muşat.

Aletheea numără peste 100 de cadre didactice şi personal administrativ, iar antreprenoarea spune că se află într-o continuă căutare de oameni.

„Dacă cineva îmi face o recomandare sau aud eu de cineva, trebuie să fac musai interviul. Iar dacă am riscul să îl pierd, fac loc în organigramă pentru el, pentru că oamenii buni şi bine pregătiţi sunt foarte greu de găsit. Căutările şi angajările nu se opresc niciodată“, explică ea.

Investiţia iniţială în proiectul Aletheea a fost de 2,5 milioane euro, însă până în prezent, suma pariată pe această şcoală s-a dublat. Instituţia este operată prin intermediul Asociaţiei Şcoala Privată Aletheea, conform site-ului propriu, cu încasări în 2021 de 12,2 mil. lei, plus 35%. Există şi Şcoala Gimnazială Aletheea cu venituri de 3,5 mil. lei în 2021.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor