ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Radu Dumitrescu, proprietar Voila Bistro: Nu ştiu cum o să facem, este pentru prima oară când nu am niciun fel de predicţie

19.10.2020, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Voila Bistro este un restaurant din Bucureşti, deschis în 2013 de către Radu Dumitrescu ♦ Antreprenorul avea în plan anul acesta să deschidă un complex de căsuţe în zona Dobrogei, dar pandemia i-a amânat planurile.

Radu Dumitrescu, proprietar Voila Bistro, spune că lucrurile sunt foarte incerte în ceea ce priveşte modalitatea de funcţionare a business-urilor din HoReCa, iar incertitudinea este cu atât mai mare cu cât antreprenorii din industrie nu ştiu exact dacă următoare zi vor mai putea deschide sau nu localurile.

„Nu ştiu ce o să fie, aş fi preferat să ne închidă, pentru noi ar fi fost mai bine să ne închidă şi să ne gândim ce să facem. Nu ne-au închis pentru că nu au de unde să ne dea ajutoare, iar HoReCa nu este o prioritate. Ideal ar fi ca guvernul să găsească un pachet de sprijin pentru toată lumea. Nu ştiu cum o să facem, este prima oară când nu am niciun fel de predicţie“, spune Radu Dumitrescu, proprietar Voila Bistro, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Antreprenorul adaugă că momentan nu ia în calcul să facă livrări la domiciliu, deşi în pe­rioada stării de urgenţă, livrările au fost sin­gura sursă de venit a bistroului. Radu Dumitrescu ex­plică faptul că până în momentul în care au­to­rităţile vor veni cu un plan concret în ceea ce pri­veşte funcţionarea industriei HoReCa, jucă­torii din acest domeniu sunt ne­vo­iţi să se adapteze.

„Aştept un plan pe termen lung care nu nea­părat să avantajeze HoReCa, care oricum este foarte afectată, ci să avantajeze toate in­dus­triile afec­tate. Sunt conştient că HoReCa nu este o prio­ritate, o să încercăm să ne salvăm cum pu­tem, să vorbim cu proprietarii să găsim înţe­le­ge­re la chirii şi cu furnizorii. Pe de altă parte, oa­me­nii aceştia au şi ei nevoie de bani, atât pro-prie­tarii, cât şi furnizorii“, spune Radu Dumitrescu.

Proprietarul Voila Bistro precizează faptul că nu ia deloc în calcul să îşi închidă afacerea. „Am muncit prea mult ca să ridic acest loc pentru a-l închide peste noapte“.

Voila Bistro este un restaurant din Bucureşti, deschis în 2013 de către Radu Dumitrescu. Deşi restaurantul nu a funcţionat la capacitate maximă în această vară, totuşi localul a avut rezervate toate locurile aproape în fiecare seară. Înainte de pandemie existau 12 mese pe terasă, iar apoi au fost doar nouă, distanţate în grădină. Localul a funcţionat doar cu terasa.

„Anul acesta a fost greu din punct de vedere psihic. Anul acesta nu am fost nici antreprenor şi nici bucătar, ci am fost jandarm, noi chiar am respectat normele de distanţare fizică şi nu am permis nimănui să intre în bistro fără mască. Trebuie să respectăm legile, fie ele bune sau rele“, spune el.

Antreprenorul este de părere că afacerea pe care o conduce a fost avantajată în ceea ce priveşte furnizarea produselor, pentru că multe ingrediente le cumpără de la piaţă, fără să depindă de furnizori. Astfel nu are investiţii mari în stocuri. „Sunt lanţuri mari de restaurante care îşi fac aprovizionarea pe o săptămână, noi nu facem chestia asta şi ne avantajează“.

Radu Dumitrescu spune că pandemia i-a dat peste cap planurile pentru anul acesta. Astfel, anul acesta şi-ar fi dorit să înceapă un nou proiect în zona Dobrogei cu un complex de căsuţe, dar acest plan va trebui să mai aştepte până ce efectele pandemiei se vor mai diminua.

Firma Nicolas Bistro care operează businessul a avut afaceri de 800.000 de lei anul trecut, plus 17%.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor